Ascultă Radio România Cultural Live

Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice – 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului –

Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice  – 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului –
poster Cinepolitica Nights_10-12 mai 2022

09 Mai 2022, 15:26

Al zecelea eveniment din seria Cinepolitica, Cinepolitica Nights are loc în perioada 10-12 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, și propune publicului șapte proiecții de documentare și lungmetraje de ficțiune, majoritatea în premieră națională. Selecția de anul acesta cuprinde două producții ucrainene multipremiate, drame de război cu elemente SF, un documentar nominalizat la Oscar, dar și o comedie cu accente sociale, cu Léa Seydoux în rolul principal.

Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Seria debutează marți, 10 mai, cu două producții ucrainene: documentarul TERYKONY(r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022), proiectat în premieră în România, și ATLANTIS(r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume.

Cu siguranță, lumea trăiește cel mai complicat moment din ultimele decenii. Războiul de pe pământ european a produs un șoc puternic unei generații ce nu credea în posibilitatea revenirii unei astfel de situații, ce părea destinată exclusiv carțiilor de istorie, nicidecum fluxurilor de știri și social media contemporane. De aceea am ales să prezentăm în cadrul evenimentului nostru două producții cinematografice actuale despre efectele conflagrației din Ucraina, cu impact cert. Două filme cât se poate de diferite - unul despre trecutul recent și altul despre viitorul apropiat - care împreună pot crea o imagine mai clară și persistentă asupra necunoscutului apăsător. Documentarul Terykony și filmul de ficțiune plasat în viitor Atlantis vor deschide o nouă ediție Cinepolitica cu intenția clară de a pune pe gânduri într-un fel cum numai arta o poate face.”Marius Copel, director artistic Cinepolitica International Film Festival

Documentarul TERYKONY(r: Taras Tomenko, Ucraina, 2022) va fi proiectat în premieră în România – marți, 10 mai, de la ora 18, la Cinema Muzeul Țăranului. Cu puțin timp înainte de războiul total început în 2022, un peisaj distopic există deja în orașul Toretsk din Donetsk, intens bombardat de ruși încă din 2015. Aici, la 500 de metri de linia frontului, trăiesc Nastya și Yarik. Înconjurați de un univers al distrugerii, cei doi încearcă să-și continue copilăria într-o crudă normalitate, printre ruine, mine și tranșee. Un film care arată fără filtru ce înseamnă cu adevărat viața în cel mai fierbinte loc de pe planetă, pentru o generație nevinovată. Un documentar prezentat în premieră la Berlinale, anul acesta.

Trailer: https://youtu.be/2s225dc1EOk

Tot marți, 10 mai, de la ora 19:45, va fi proiectată ATLANTIS(r: Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF, multipremiată la festivaluri de film din întreaga lume. Acțiunea se petrece în viitorul apropiat, într-un teritoriu din Estul Ucrainei, în anul 2025. Totul a fost transformat de conflict într-un deșert care face viața aproape imposibilă. Apa este adusă cu mare greutate, fiind o resursă neprețuită. În timp ce un zid se construiește la granița de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. În misiunea sa de a exhuma cadavre de război, o întâlnește pe Katya. Cei doi încearcă să trăiască o poveste de dragoste într-o nouă și distopică realitate. Film câștigător la Festivalul de Film de la Veneția, secțiunea Horizons.

Trailer: https://youtu.be/ZyIe9_YgfDA

Miercuri, 11 mai, de la ora 17:45, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecția în premieră în România a documentarului NO ORDERS! / FĂRĂ ORDIN!(r: Szalay Péter, Ungaria, 2020). În 1989, an decisiv pentru destinul Europei, un regim de peste 40 de ani se destramă brusc, iar granițele se redefinesc. Documentarul urmărește povestea similară a doi locotenenți-colonei grăniceri, Bella Árpád și Harald Jäger. Gesturile lor curajoase au accelerat evenimentele istorice de la sfârșitul secolului XX și au oprit alte tragedii.

Trailer: https://youtu.be/6LZlfQuc7qk

Tot miercuri, 11 mai, de la ora 19:15, va fi proiectată, în premieră națională, WORKING CLASS HEROES / EROI AI CLASEI MUNCITOARE(r: Milos Pusic, Serbia, 2022), o dramă cu accente comice, nominalizată în secțiunea Panorama, la Berlin, anul acesta. Lidija este o aprigă femeie de afaceri care lucrează pentru un investitor lipsit de scrupule, în domeniul construcțiilor. Principala sa sarcină este aceea de a supraveghea muncitorii care lucrează ilegal pe șantier și de a proteja astfel cu orice preț imaginea companiei. Când lucrătorii fac cunoștință cu realitatea crudă a capitalismului, epuizați și neplătiți, aceștia se hotărăsc să-și revendice drepturile iar șantierul devine scena în care clasele sociale și moralitatea întră intr-un dur conflict.

Trailer: https://youtu.be/K0RU7diZk-I

Seara de miercuri, 11 mai, se încheie la ora 21, cu proiecția, în premieră în România, a documentarului nominalizat la Oscar, ASCENSION / ASCENSIUNE(r: Jessica Kingdon, SUA, 2021). Filmul este un portret impresionist al uriașului lanț economic al Chinei, care relevă prăpastia dintre clasele sociale, observând cu atenție codurile nescrise ale muncii de jos, consumerismului sau averilor personale. Documentarul portretizează capitalismul chinezesc în straturile sale profunde, de la muncitorii suprasolicitați către clasa de mijloc aspirațională și ajungând la elitele hedoniste. Una dintre concluziile clare ale demersului este că Visul Chinezesc este o fantezie încă imposibil de materializat pentru cei mulți.

Trailer: https://youtu.be/c7Z4DRhy9pI

Seria Cinepolitica Nights se încheie joi, 12 mai, cu două proiecții în premieră națională. De la ora 18, NATURAL LIGHT / LUMINA NATURALĂ(r: Dénes Nagy, 2021), o dramă de război premiată cu Ursul de Argint, la Berlin, în care acțiunea este plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în URSS-ul sub ocupație. István Semetka este un simplu fermier maghiar, caporal într-o unitate specială a partizanilor. În drumul către un sat izolat, aceștia sunt atacați de inamic, iar căpitanul lor este ucis. Semetka va trebui să-și înfrângă frica și să-și asume comanda unității, captiv într-o situație haotică.

Trailer: https://youtu.be/IpiAgvmSn6I

În încheiere, de la ora 20, o comedie de neratat: FRANCE(r: Bruno Dumont, 2021), film nominalizat la Palme d’Or, cu Léa Seydoux în rolul unei vedete de televiziune. France de Meurs își împarte timpul între munca din platou, un război distant și greutățile vieții de familie, însă viața sa este dată peste cap când accidentează un pieton. În încercarea de a se retrage în anonimat, faima continuă să o urmărească până în momentul în care o poveste stranie de iubire pare să pună capăt căutărilor sale. 

Trailer: https://youtu.be/sdJ2dk1S4bY

Biletele la proiecțiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua partenerilor Eventbook, la prețul de 20 de lei (preț întreg) și 12 lei (preț redus).

Ajuns la a X-a ediție, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine și patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Susținut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar și Muzeul Național al Țăranului Român.

Parteneri: Radio Guerrilla, Cărturești, Zile și Nopți, MovieNews.ro, Ziarul Metropolis, Historia, FILM MENU, CineFan, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, AaRC – All About Romanian Cinema, Cultura la dubă, AIVI Media Hub și IQads.

Dumnezeu nu se uită la meciuri
Teatru și film 07 Iunie 2023, 08:05

Dumnezeu nu se uită la meciuri

Asociația Stindart este o organizație nonguvernamentală înființată în octombrie 2022 și are drept scop producția de...

Dumnezeu nu se uită la meciuri
Încep înscrierile la Festivalul Concurs DbutanT, pentru debut coregrafic
Teatru și film 07 Iunie 2023, 08:00

Încep înscrierile la Festivalul Concurs DbutanT, pentru debut coregrafic

Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța (TSC) lansează apelul de...

Încep înscrierile la Festivalul Concurs DbutanT, pentru debut coregrafic
În 9 iunie, spectatorii români sunt aşteptaţi la spectacolul-concert Oxigén al Teatrului Tamási Áron
Teatru și film 07 Iunie 2023, 07:29

În 9 iunie, spectatorii români sunt aşteptaţi la spectacolul-concert Oxigén al Teatrului Tamási Áron

În iunie, Teatrul Tamási Áron din  Sfântu Gheorghe a programat...

În 9 iunie, spectatorii români sunt aşteptaţi la spectacolul-concert Oxigén al Teatrului Tamási Áron
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă” 
Teatru și film 06 Iunie 2023, 18:40

Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă” 

  Miranda Richardson, dublu nominalizată la premiile Oscar, și Sean Bean, câștigător a două premii BAFTA,...

Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă” 
Teatru Independent la ARCUB: Comedia  dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş”  se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
Teatru și film 06 Iunie 2023, 06:00

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB

Una dintre cele mai nou apărute companii de teatru independent din România, RESPIROComp., în parteneriat cu...

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
Reduceri de personal la studiourile Disney
Teatru și film 05 Iunie 2023, 14:37

Reduceri de personal la studiourile Disney

Studiourile Pixar au desființat 75 de poziții, inclusiv pe cele ale celor doi regizori ai filmului de succes...

Reduceri de personal la studiourile Disney
FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 
Teatru și film 05 Iunie 2023, 06:05

FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) prezintă, an de an, serii de spectacole concentrate în numeroase...

FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 
Comedia din Geneva a anulat premiera de aproape un milion de euro a regizorului polonez Krystian Lupa
Teatru și film 04 Iunie 2023, 09:05

Comedia din Geneva a anulat premiera de aproape un milion de euro a regizorului polonez Krystian Lupa

Comedia din Geneva a anulat spectacolul „Emigranții” montat de regizorul polonez Krystian Lupa, cu doar...

Comedia din Geneva a anulat premiera de aproape un milion de euro a regizorului polonez Krystian Lupa
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj