Ascultă Radio România Cultural Live

Competițiile Comic 7B și BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival s-au încheiat și și-au anunțat câștigătorii

Competițiile Comic 7B și BUZZ IFF din cadrul  Buzău International Arts Festival s-au încheiat și și-au anunțat câștigătorii
collage

20 Septembrie 2022, 14:29

Buzău International Arts Festival a reunit în 2022 edițiile cu numărul șapte ale Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, primul eveniment dedicat în exclusivitate teatrului independent, la Buzău, și Festivalului Internațional de Film Buzău - BUZZ IFF, eveniment ce și-a propus să promoveze producții de calitate din țările europene și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact direct cu cinematografia europeană.

Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B s-a desfășurat în perioada 8 - 13 septembrie, și a prezentat publicului șapte spectacole de teatru despre dragoste și ură, relații, sinceritate și dinamici între oameni. Juriul competiției, compus din actorii Ion Ionuț Ciocia, Marius Chivu, Dana Voicu și Iulian Ilinca, a ales și câștigătorii ediției de anul acesta, iar aceștia sunt:

Premiul pentru Cel mai bun spectacol - spectacolul invitat din Grecia BACANTELE. Între lumi – un ditiramb, adaptare după Euripide. Spectacolul a adus publicului o montare după o piesă clasică, ”Bacantele”, a lui Euripide, și este construit ca o suspendare în agonia singurătății existențiale de dinaintea momentului când este îmbrățișată schimbarea, noul. Un rit de trecere, ce țintește să-i apropie pe cei care celebrează în piesă cu cei din public, într-o zonă a spiritualității transcendentale. Acest spectacol este montarea unei manifestări ritualice, însoțită de muzică live, coborâtă în piesa antică, dinspre zilele noastre.

Distribuția: Zeul Dionisos: Meropi Papastergiou; Dionisos muritorul: Eleni Georgiou; Penteu: Dimitris Skourtis; Agave: Elpiniki Marapidi; Tiresias: Georgia Tsangaraki; Cadmus: Samson Fytros; Mesagerul: Eleftheria Loupasaki; Corul: Athina Velimvassaki, Konstantina Vlachou, Minas Spanakis. Regia: Georgia Tsangaraki. Producător: Meropi & Ilenia Papastergiou GP

Regizoarea Georgia Tsangaraki a câștigat și premiul pentru Cea mai bună regie, pentru spectacolul BACANTELE. Între lumi – un ditiramb, premiul pentru Cel mai bun actor a fost acordat actorului Andrei Bibire, pentru rolul Nick din spectacolul Bani, timp și alți demoni, de la Teatrul Apropo iar la categoria Cea mai bună actriță, câștigătoare a fost Isabela Oancea, pentru rolul Mama, din spectacolul Durata medie de viață a mașinilor de spălat - Premieră, de la Teatrul din Buzunar Galați. Premiul special al juriului, pentru rolul Agave din spectacolul BACANTELE. Între lumi - un ditiramb, s-a acordat actriței Elpiniki Marapidi iar Premiul special al organizatorilor a fost acordat actorului Teodor Ivan, pentru rolurile din piesa Undeva, aproape,  în regia lui Ovidiu Ivan, produsă de Teatrul din Stejar din Iași.

Competiția oficială a Buzău Internațional Film Festival, care a prezentat publicului patru secțiuni cu filme de scurtmetraj și lungmetraj (ficțiune și documentar) din peste 18 de țări s-a încheiat, iar juriile (lungmetraj – actrița Olimpia Melinte, agentul Isabella Gullo și regizorul, scriitorul și producătorul independent grec Dimitris Koutsiabasakos; documentar, scurtmetraj și film studențesc – regizorul și producătorul grec George Kalomenopoulos, regizorul și monteurul Alex Pințică, regizorul  Mihai Dragolea și producătorul Daniel Mitulescu) au anunțat câștigătorii în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de pe 18 septembrie, ce a avut loc la Sala Teatrului George Ciprian.

Câștigătorul competiției de lungmetraj este Balaur / A Higher Low (r. Octav Chelaru, România, 2021), nominalizat pentru Cel mai bun film la festivalurile de film  Transilvania International Film Festival și Anonimul.

Sinopsis: Ecaterina este profesoară de religie și soția preotului din oraș. Femeia începe o relație amoroasă cu Iuliu, un elev de 16 ani cu un trecut tumultuos. Inspirat din fapte reale, Balaur urmărește povestea Ecaterinei care, în încercarea de a-l ține sub control pe iubitul ei mai tânăr și de a-și proteja familia, ajunge să-și piardă ea însăși controlul pe parcurs. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credință, pasiunea lui Iuliu devine din ce în ce mai periculoasă, mai ales când adolescentul începe să se spovedească preotului.

Motivația juriului: Premiul pentru cel mai bun lungmetraj este acordat filmului Balaur pentru abordarea sa captivantă și profundă cinematografică a conceptului de rău și a limitelor libertății umane.

Filmul poate fi văzut și în cinematografele din România, din data de 9 septembrie.

De asemenea, o mențiune specială a primit și filmul Vecini / Neighbours (Elveția, Irak, Siria, 2021, Mano Khalil, nominalizat la Shanghai International Film Festival și la Palm Springs International Film Festival, câștigător al premiului pentru Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu la Red Sea International Film Festival) iar juriul a transmis despre film: Într-o lume zbuciumată condusă de violență, naționalism extrem și despotism, regizorul Mano Khalil reușește să creeze frânturi de lumină, emoție și candoare. Filmul Neighbors este o satiră fină la adresa societății siriene a anilor ‘80, un tribut adus copilăriei regizorului si tuturor celor care au trăit în acele timpuri.

Documentarul câștigător este Călătorie spre apus / Journey into the twilight (r. Augusto Contento, Italia, Franța, 2021), ce urmărește drumurile care duc în întunericul rece al declinului familiei, al societății patriarhale, al firmelor educaționale, al religiei și al unui pământ în care spațiul comun comun este modelat de un egoism, chiar revoluționar, din Italia  iar juriul și-a motivat decizia astfel: Un documentar care reușește să se miște liber printre genuri și moduri de reprezentare, plin de libertate artistică. Îmbinând ficțiunea și documentarul, filmul deconstruiește radical formele narative. Filmele lui Bellocchio devin versuri de poezie care creează un nou sens; același lucru este valabil și pentru arhive, a căror utilizare nu mai servește nevoilor narațiunii, ci celor ale poeziei. O mențiune specială a primit filmul Delta Bucureștiului / The Delta of Bucharest (r. Eva Pervolovici, România, 2020).
Marele premiu al competiției de film studențesc a fost împărțit între Planuri de vacanță / Summer Planning (r. Alexandru Mironescu, România, 2021) și Prin oraș circulă scurte povești de dragoste / Love stories on the move (r. Carina Dașoveanu, România, 2021). Am decis să împărțim Marele premiu pentru că acești tineri regizori, proaspăt ieșiți din școala de film, ne-au dus în momente profunde și complexe ale vieții de cuplu, arătând opinii mature și emfatice asupra subiectului ales - pe una dintre cele mai complexe părți ale viețile noastre, iubirea, a menționat juriul, iar scurtmetrajul premiat în 2022 este Amintiri dintr-o după-amiază de vară / Summer memories (r. Benoît Bouthors, Franța, 2021), pentru o viziune fără prejudecăți asupra adolescenței, cu deciziile sale proaste, cu dragoste și insecurități, construită cu spectacole de actorie de ținut minte și susținută de momente pline de suspans și umor. Cu toții avem amintirile noastre din timpul verii și acest film ne-a dus înapoi în acele zile libere, retrăind sentimente aventuroase de neliniște și dragoste juvenilă. Cu toate acestea, am fi furat portofelul :p. Mențiuni au mai primit și filmele Iulie ‘96 / July ‘96 (r. Michele Jacob, Belgia, 2020) și Criminalii / The criminals (r. Serhan Karaaslan, Turcia, 2020).

****

            Buzău International Arts Festival continuă până pe 20 septembrie iar programul ultimei zile de festival este disponibil pe site-ul https://biaf.ro și pe pagina de Facebook Buzău International Arts Festival.

Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B este primul eveniment dedicat în exclusivitate teatrului independent, la Buzău și a devenit deja o tradiție anuală. În cadrul festivalului, spectatorii au ocazia să întâlnească actori celebri ai scenei și ecranului și cu tineri în plină ascensiune, din România și din străinătate, în spectacole excelente, aduse chiar la Buzău.

Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF - își propune să promoveze producții de calitate din țările europene și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România, oferind publicului posibilitatea să intre în contact direct cu cinematografia europeană.

BUZZ IFF este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Și ediția de anul acesta, cea de-a șaptea a BUZZ IFF, se desfășoară în cadrul Buzău International Arts Festival, un festival de o lună, derulat în perioada 20 august - 20 septembrie 2022, care este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și cu Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman, fiind un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Contact: competition@buzz-iff.com

Facebook: https://www.facebook.com/BuzzIFF

https://www.facebook.com/biafRomania/

Instagram: @biaf.ro @buzziff

Web: buzz-iff.com, biaf.ro

Radio România, în finala BBC Audio Drama Awards 2023 cu producția Anii ’60 de Ema Stere, în regia lui Mihnea Chelaru
Teatru și film 08 Februarie 2023, 14:24

Radio România, în finala BBC Audio Drama Awards 2023 cu producția Anii ’60 de Ema Stere, în regia lui Mihnea Chelaru

BBC a anunțat marți, 7 februarie, finaliștii la BBC Audio Drama Awards 2023. Producția Teatrului Național Radiofonic Anii ’60...

Radio România, în finala BBC Audio Drama Awards 2023 cu producția Anii ’60 de Ema Stere, în regia lui Mihnea Chelaru
ABUZAREA PUBLICULUI sau teatrul la timpul prezent
Teatru și film 08 Februarie 2023, 13:41

ABUZAREA PUBLICULUI sau teatrul la timpul prezent

Chiar de la lansarea din 2014, Programul 9G la TNB dedicat tinerilor artiști de teatru și-a propus să fie un spațiu al...

ABUZAREA PUBLICULUI sau teatrul la timpul prezent
„Țestoasa lui Darwin”, premieră pe țară  pe scena Sălii Studio a Naționalului ieșean
Teatru și film 08 Februarie 2023, 11:44

„Țestoasa lui Darwin”, premieră pe țară  pe scena Sălii Studio a Naționalului ieșean

Pe 11 februarie, de la ora 18:00, la Sala Studio a Teatrului Național Iași, se va lansa noua producție „Țestoasa lui Darwin”...

„Țestoasa lui Darwin”, premieră pe țară  pe scena Sălii Studio a Naționalului ieșean
”Cursa de șoareci”, reprezentația cu numărul 100 la TNB
Teatru și film 08 Februarie 2023, 09:03

”Cursa de șoareci”, reprezentația cu numărul 100 la TNB

Pusă în scenă la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” în decembrie 2017, în regia cu nerv a lui Erwin Șimșensohn, cu o...

”Cursa de șoareci”, reprezentația cu numărul 100 la TNB
În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Teatru și film 08 Februarie 2023, 06:57

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara

Radio România Cultural transmite în direct, de pe scena Teatrului German din Timișoara, pe 17 februarie 2023, începând cu ora...

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Teatru și film 07 Februarie 2023, 09:23

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!

Viola Davis este a optsprezecea artistă care câștigă premiile Emmy, Grammy, Oscar și Tony!

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Teatru și film 07 Februarie 2023, 06:32

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale

Fiul celebrului actor Alain Delon, Anthony Delon, se află la Oradea. Acesta a început de ieri, 6 februarie 2023, filmările la...

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival,  precum și cele două evenimente conexe
Teatru și film 06 Februarie 2023, 10:27

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe

Film O’Clock International Festival este bucuros să anunțe selecția oficială a competiției internaționale de scurtmetraj a...

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe
Ascultă live

Ascultă live

13:20 - 14:00
RRC Soul
Ascultă live Radio România Cultural
13:20 - 14:00
PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj