Conferinţă de presă dedicată celei de-a II-a ediţii a Laboratorului de Teatru DENS
07 Martie 2017, 14:39
Teatrul Nottara vă invită miercuri, 15 martie, de la ora 14:00 la conferinţa de presă dedicată celei de-a doua ediţii a Laboratorului de Teatru DENS, un proiect inedit care s-a bucurat de un considerabil succes la prima ediţie, atât din partea publicului, cât şi a profesioniştilor din domeniu.
În prima parte a întâlnirii, vom asista la un scurt fragment din repetiţiile la spectacolul „Burlaci şi burlăciţe” de Hanoch Levin, regia: Alessandra Giuntini, care va avea avanpremiera pe 17 martie, după care vom urca la CafeNott pentru discuţii despre Laboratorul de Teatru DENS.
Invitaţi speciali vor fi regizorii Alessandra Giuntini şi Andreas Raicov-Mertz,care au revenit în România, după participarea la prima ediţie a laboratorului, pentru a pune în scenă spectacolele pe care le-au schiţat vara trecută. (La începutul lunii aprilie va ieşi spectacolul „8 femei” de Robert Thomas, cea de-a treia şi ultima producţie rezultată în urma laboratorului din iulie 2016).
Tot în cadrul conferinţei, Marinela Ţepuş, directorul Teatrului „Nottara”, va anunţa noutăţile ediţiei din acest an, care va avea loc în perioada 14 – 22 august şi va fi dedicată dramaturgiei clasice româneşti.
Regizorul rus Oleg Loevski, iniţiatorul Laboratorului de Teatru DENS, spunea despre proiect: “Efectul acestui laborator are legătură cu această formă de stres creativ, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu actorul care se întreabă ce poate face în aceste patru zile, ajungând să spună <<Fie, fac ceea ce îmi iese!>>. Iar asta înseamnă libertate! Pentru că libertatea se întâlneşte foarte rar în teatru. În mare parte, în ceea ce priveşte alegerea pieselor, distribuţiile, repetiţiile fără sfârşit, sunt lucruri care îl încorsetează pe actor şi nu îi mai permit să fie liber. Ceea ce în limbajul profesional se numeşte clişeu. Noi oferim posibilitatea actorilor să se descopere pe sine într-un astfel de laborator, repede şi eficient. Acest laborator presupune un spectacol montat în patru zile. E un fel de schiţă.”
De origine italiană, Alessandra Giuntini (34 de ani) este o regizoare născută din experienţele de scenă ca actriţă. În 2011, a absolvit cu onoruri Academia de Teatru din St. Petersburg, unde a şi debutat în filmul Sankt Petersburg, iar în 2013 a fost acceptată în programul SITI din New York, unde a studiat cu renumita regizoare Anne Bogart. În prezent face parte din grupul de lucru al lui Oleg Loevski, cu formulele sale de teatru experimental.
Andreas Raicov-Mertz (de origine bavareză) şi rusoaica Ekaterina Raicova Mertz s-au cunoscut în 2011, la Perm, “fief-ul” teatrului –laborator condus de Loevski , unde sunt atraşi de ani de zile tineri profesionişti din teatrele lumii. Împreună, cei doi şi-au construit un portofoliu de producţii inedite, premiate la competiţiile de profil din Rusia.