Ascultă Radio România Cultural Live

Cu „Livada de vişini” – Lev Dodin va cuceri Bucureştiul definitiv

03 Octombrie 2016, 06:06

Anul acesta, în Festivalul Naţional de Teatru, una dintre cele mai aşteptate întâlniri cu lumea marilor creaţii teatrale contemporane ale Europei va fi reprezentată de un spectacol care, de la premiera sa de acum doi ani, e râvnit de mai toate scenele importante ale lumii: „Livada de vişini” de A. P. Cehov, în viziunea renumitului regizor Lev Dodin –  cel care conduce (la propriu) de 33 de ani destinele teatrului Maly Drama din Sankt Petersburg.

În februarie 2016 artiştii ruşi ofereau, la New York, zece reprezentaţii ale „Livezii...” pe scena celebrei B.A.M. (Brooklin Academy of Music). Turneul american s-a dovedit un triumf, atât pentru publicul care a cerut cu insistenţă prelungirea turneului, cât şi pentru specialişti: „O Livadă de vişini revoluţionară creşte în Brooklin” – titra Vanity Fair; „Descoperind din nou măiestria Rusiei” – scria The Newyorker, adăugând: „it is wonderfully exciting...”; „A thrilling production” – putem citi pe scurt în American Theatre, care explica: „Lev Dodin sădeşte ca nimeni altul „Livada...” lui Cehov în eternul prezent”... Sunt doar câteva mostre ale reacţiilor unor profesionişti care nu se joacă cu cuvintele şi care au avut parte de mult teatru „mare” în carierele lor... Aceeaşi atitudine faţă de calitatea şi noutatea viziunii unui maestru absolut al scenei o regăsim şi în cronicile din ţările bătrânului continent vizitate de Maly Drama Teatr cu această de ne-ratat „Livadă de vişini”. Iată de ce ne bucurăm că eforturile şi demersurile – începute chiar după premiera oficială din iunie 2014 – de a aduce spectacolul la Bucureşti, ca invitat special în cadrul FNT, se concretizează acum într-un mare eveniment cultural, la care publicul Festivalului Naţional de Teatru va avea acces în încheierea celei de-a 26-a ediţii (29 şi 30 octombrie).

Nu este prima întâlnire a regizorului Lev Dodin cu universurile FNT. Maestrul a răspuns invitaţiei bucureştene şi în 2006, când a prezentat spectaculara sa versiune a scrierilor lui Andrei Platonov – „Cevengur” – realizată cu acelasi simţ ludic de neegalat al maestrului care a desăvârşit reputaţia Teatrului Mic din Sankt-Petersburg, aducându-l, în 40 de ani de activitate susţinută, la rang de Teatru al Europei.

Livada de vişini” care va putea fi văzută la Bucureşti – o producţie distinsă anul trecut cu Premiul Naţional al Rusiei „Masca de aur“ la categoria „Cel mai bun spectacol“ – constituie a doua întâlnire a maestrului Dodin cu celebrul text cehovian. Prima montare a avut loc în urmă cu 20 de ani, pe aceeaşi scenă a Maly Drama Teatr. Doar că acum, la peste un secol distanţă de la premiera absolută, capodopera lui Cehov e ancorată într-o actualitate metaforică ce pare mai contemporană decât oricând. În transparenta punere în scenă a lui Lev Dodin, actorii de excepţie ai teatrului Maly Drama ne dezvăluie o lume în care vechile valori şi structuri sunt demontate într-un ritm cu atât mai înspăimântător, cu cât nu există altele care să le înlocuiască. O cronică „la cald” a ziarului moscovit „Kommersant” scria că „spectacolul nu vorbeşte doar despre tragedia năruirii unor epoci istorice şi a pierderii omului, ci este chiar tragedia pierderii moştenirii culturale”.

Lev Dodin însuşi mărturiseşte: „Cea din urmă piesă a lui Cehov e o extraordinară comedie: comedia istoriei, în care noi suntem personaje. Şi în care viaţa devine parte a istoriei. Din acest punct de vedere, „Livada…” e cea mai realistă dintre toate scrierile maestrului. Este deopotrivă o cronică istorică şi o viziune profetică. E greu să înţelegi cum Cehov ar fi putut anticipa cu o asemenea precisă intuiţie, cu 14 ani înainte, ce urma să se întâmple cu Rusia în 1917 şi mai apoi cu întreaga lume. Şi, poate, ce continuă să se întâmple până în zilele noastre. Piesa a devenit un soi de mit al impredictibilităţii istoriei şi, concomitent, al predictibilităţii acestea, în care se vorbeşte despre lipsa de putere a oamenilor în faţa vieţii şi a sorţii, dar şi despre uimitoarea lor forţă şi responsabilitate faţă de acestea, despre capacitatea lor de a se proteja şi de a rămâne adevăraţi faţă de ei înşişi – în ciuda oricărei încercări. Da: fără îndoială, nu Anton Pavlovici Cehov – ci Geniul cehovian întrupat a fost cel ce a ghidat mâna care-a făcut să apară, cuvânt după cuvânt, magicul text al „Livezii de vişini” în forma manuscrisului din 1904…”

Rolurile principale sunt încredinţate unor actori aflaţi actualmente pe valul celebrităţii (teatrale şi cinematografice) în întreaga lume: de la Moscova (via Paris) la New York, la fel de bine ca de la Hollywood la Cinecitta…: e vorba de Ksenia Rappoport şi Danila Kozlovsky, ambii laureaţi ai prestigiosului premiu „Stanislavski” pentru interpretările date protagoniştilor „Livezii de vişini” – Ranevskaia şi, respectiv, Lopahin.

Aclamată de compatrioţii săi ruşi, declarată Artist al Poporului, Ksenia Rappoport a fost solicitată să se alăture trupei de la Maly Drama imediat după absolvire, în 2000, interpretând sub bagheta lui Lev Dodin roluri memorabile (Nina în „Pescăruşul” şi Elena din „Unchiul Vania” de Cehov, sau Lady Milford din spectaculoasa montare „Intrigă şi iubire” după Schiller). Actriţa are o prestigioasă carieră şi în cinema, atât în patrie, cât şi în Europa: a turnat până acum patru filme cu cunoscutul regizor Giuseppe Tornatore, între care „La sconosciuta” (2006), care i-a adus premiul David di Donatello al Academiei Italiene de Film pentru cea mai bună actriţă. În palmaresul său se află un alt premiu similar – Copa del Volpi – acordat în 2009 de Festivalul de Film de la Veneţia pentru „La doppia ora” în regia lui Giuseppe Capotondi. Anul acesta, Kseniei Rappoport a fost decorate cu ordinul „Steaua Italiei” în grad de Cavaler.

Danila Kozlovsky, un Lopahin uluitor, e un actor complet, care cântă, dansează şi stârneşte emoţie în orice rol ar fi fost distribuit, graţie unui talent râvnit în întreaga lume şi pentru care a fost laureat cu numeroase distincţii (de la cel mai important premiu teatral pentru debut din Sankt Petersburg „Zolotoi Sofit” / „Lampa de Aur”, până la trofeele cinematografice „Elefantul de Aur” în 2006, sau „Vulturul de Aur”, în 2012). Pentru că, deşi foarte tânăr (31 de ani), Kozlovsky a turnat la rândul său nu mai puţin de 37 de filme şi seriale Tv, fiind solicitat din ce în ce mai mult de cinematograful occidental (Garpastum-2005, Black Hunters-2008, Rasputin-2011, Vampire’s Academy–2014 ş.a.). Artistul declara, însă, cu fermitate: „E foarte important pentru mine să rămân în Rusia, nu doar pentru că înainte de toate sunt un actor rus, dar şi pentru că am uriaşa ocazie şi bucurie să lucrez cu regizori extrem de talentaţi, în teatru şi film. În acelaşi timp, e important să continui să-mi dezvolt cariera în Vest căci astăzi, nu-i aşa?, trăim într-o lume a muncii globalizate.

Însă, în „Livada de vişini” regizată de Lev Dodin nu doar protagoniştii strălucesc, ci întreaga trupă de la Maly Drama Teatr: n-am putea omite memorabilul rol al Variei, interpretat de o altă nouă stea a teatrului rus: Elizaveta Boiarskaia – prezentă şi ea de zece ani pe celebra scenă de la Sankt Petersburg (Luiza din „Intrigă şi Iubire” de Schiller, Maşa în „Trei Surori” de Cehov, sau Ofelia în „Hamlet” după Shakespeare – cea mai recentă premieră a teatrului Maly Drama). În cinema, îi găsim numele pe afişul a peste 30 de producţii cinematografice; cel mai recent exemplu – anul acesta actriţa a întruchipat-o pe Anna Karenina în serialul omonim (de 8 episoade), în regia apreciatului cineast Karen Şahnazarov – o producţie Mosfilm comandată de canalul de televiziune „Rossia”.

Scenografia surprinzătoare a spectacolului a fost aclamată de la Paris la New York, astfel încât e necesar să menţionăm şi decorurile rafinate ale unui vechi tovarăş de drum în ale scenei al regizorului: Aleksander Borovsky. Acestea, îmbinate cu muzica originală compusă de Paul Misraki şi cu întreaga coloană sonoră – creează atmosfera unui spectacol ce nu poate fi uitat.

Bătrâna „Livadă de vişini” a lui Cehov va prinde viaţă, aşadar, peste câteva zile şi la Bucureşti, încheind Festivalul Naţional de Teatru prin povestea măiestrit imaginată de unul din marile nume ale teatrului contemporan – Lev Dodin, care va fi prezent în Capitală, alături de actorii săi de la Maly Drama Teatr din Sankt Petersburg.

Spectacolul – care va beneficia de supratitrare în limbile română si engleză – va avea două reprezentaţii în cadrul FNT 2016, programate la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti în zilele de 29 şi 30 octombrie, cu începere de la orele 19:00.

*******

 

Livada de vișini

 

de: Anton Pavlovici Cehov

Adaptarea scenică: Lev Dodin

Distribuția:

Liubov Ranevskaia, proprietara moşiei: Ksenia Rappoport

Ania, fiica ei: Dana Abyzova

Varia, fiica ei adoptivă: Elizaveta Boiarskaia

Leonid Gaev, fratele ei: Igor Chernevich, Sergei Vlasov

Ermolai Lopahin, negustor: Danila Kozlovsky

Piotr Trofimov, student: Oleg Ryazantsev

Charlotta, guvernantă: Tatiana Shestakova

Semion Epihodov, contabil: Andrei Kondratiev

Duniaşa, cameristă: Arina Von Ribben

Firs, bătrân lacheu: Sergey Kuryshev

Iaşa, tânăr lacheu: Stanislav Nikolsky

Regia: Lev Dodin

Scenografia: Aleksander Borovsky

Muzica: Gilles Thibaut, Paul Misraki, Johann Strauss

Operator: Alisher Hamidhodgaev

Light Design:  Damir Ismagilov

 

Durata: 3h (cu pauză)

Teatrul „Maly Drama”, Sankt Petersburg, Rusia

TIFF.23 anunță cele două competiții internaționale
Teatru și film 16 Mai 2024, 12:00

TIFF.23 anunță cele două competiții internaționale

Cluj-Napoca, 16 mai 2024 . Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele...

TIFF.23 anunță cele două competiții internaționale
CINEPOLITICA: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice
Teatru și film 14 Mai 2024, 20:05

CINEPOLITICA: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice

Seria CINEPOLITICA revine la București, în perioada 16-19 mai , la Cinema Muzeul Țăranului , cu șapte proiecții de...

CINEPOLITICA: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice
RETRO UNATC - Filme realizate de studenți în perioada 1993-1995
Teatru și film 13 Mai 2024, 13:24

RETRO UNATC - Filme realizate de studenți în perioada 1993-1995

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă...

RETRO UNATC - Filme realizate de studenți în perioada 1993-1995
Producțiile independente de operă ale Asociației Nirmal Art invitate la Summitul Muzical European de la Sibiu
Teatru și film 13 Mai 2024, 08:46

Producțiile independente de operă ale Asociației Nirmal Art invitate la Summitul Muzical European de la Sibiu

Aflat la cea de a V-a ediție, Summitul Muzical European este un eveniment cultural major organizat de Filarmonica de Stat...

Producțiile independente de operă ale Asociației Nirmal Art invitate la Summitul Muzical European de la Sibiu
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal, pe 16 mai, la Teatrul Stela Popescu
Teatru și film 12 Mai 2024, 04:00

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal, pe 16 mai, la Teatrul Stela Popescu

Pe 16 mai, Pavel Bartoş  va putea fi văzut în rolul titular din recenta premieră cu  ...Escu ...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal, pe 16 mai, la Teatrul Stela Popescu
Cinema și fine dining: Film Food la TIFF.23
Teatru și film 11 Mai 2024, 05:33

Cinema și fine dining: Film Food la TIFF.23

Deseori, mâncarea înseamnă mai mult decât ce vedem în farfurie. Gastronomia poate să reflecte...

Cinema și fine dining: Film Food la TIFF.23
Festivalul „Serile Filmului Românesc” (SFR) - Competiția națională de scurtmetraje românești S’Curte
Teatru și film 10 Mai 2024, 14:15

Festivalul „Serile Filmului Românesc” (SFR) - Competiția națională de scurtmetraje românești S’Curte

În cadrul festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) , va avea loc, și anul acesta, competiția de scurtmetraje...

Festivalul „Serile Filmului Românesc” (SFR) - Competiția națională de scurtmetraje românești S’Curte
Callas-Oana Pellea, Don Carlo și Tevye, la început de mai pe scena ONB
Teatru și film 09 Mai 2024, 11:12

Callas-Oana Pellea, Don Carlo și Tevye, la început de mai pe scena ONB

Opera Națională București este încântată să anunțe că deschide luna mai cu spectacolul Callas – Oana Pellea...

Callas-Oana Pellea, Don Carlo și Tevye, la început de mai pe scena ONB
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 14:30
IClasă
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
TOPUL NOSTRU ...
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 15:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
13:03 - 15:00
Top 30 Brașov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru