Ascultă Radio România Cultural Live

EVENIMENTE LIVE din FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, ediția 31

02 Noiembrie 2021, 15:46

www.fnt.ro

Secțiunea Instalații vizualedin cadrul ediției 31 a Festivalului Național de Teatru va avea și o componentă live, în afară de cea online, de pe site-ul FNT. Instalațiile vizuale prezentate în continuarevor putea fi vizionate de publicul interesat în perioada de desfășurare a Festivalului, în spațiile care le găzduiesc, în limita a 30% din capacitatea acestora și cu prezentarea certificatului verde.

PROGRAM EVENIMENTE LIVE

Duminică, 7 noiembrie, de la ora 16:00, la Sala Rotonda a Muzeului Național de Artă al României va avea loc vernisajul instalației multimedia SOLARIS.

(Concept: Ilinca Stihi. Realizare: Vlad Ioachimescu. Storyboard: Valeriu Stihi. Sound design: Tom Brânduș. Curator: Oana Cristea Grigorescu. Producători: Societatea Română de Radiodifuziune și Institutul Polonez București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României). Evenimentul se desfășoară în cadrul programului aniversar Stanisław Lem - 100 de ani de la naștere.

„ «Solaris», cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, își păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariție (1961) și la aniversarea centenarului nașterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi, care semnează și adaptarea liberă a romanului, se conjugă cu instalația de realitate augmentată pe care o propunem în secțiunea Instalații vizuale a FNT 31. În sala Rotonda a Muzeului Național de Artă al României, publicul e invitat să descopere o expoziție de realitate augmentată. Elemente grafice si sonore vor interacționa cu vizitatorul, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric la noile limbaje. Instalația sintetizează atmosfera „solariană” și se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor omonim produs de Teatrului Național Radiofonic în parteneriat cu Institutul Polonez București, cu premiera în secțiunea FNT on air (8 noiembrie, ora 23.00, Radio România Cultural).” – Oana Cristea Grigorescu

Instalația este prefațată de „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz”, o expoziție cu desene realizate de artistul Daniel Mróz și curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk. Expoziția poate fi vizitată în perioada 7-14 noiembrie, în foaierul Sălii Rotonda din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

Program de vizitare: Miercuri – Duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00

Duminică, 7 noiembrie, de la ora 17:30, în spațiile ARCUB-Gabroveni – Centrul Cultural al Municipiului București – vor avea loc vernisajele instalațiilor vizuale Fluid Memory și AR(t)EST.

Fluid Memory – găzduită în Sala Arce de la ARCUB-Gabroveni – este o instalație video interactivă, care urmărește explorarea momentului în care individul este privat de dinamica socială, când conștiința umană devine introspectă și își caută momentum-ul în interior, prin accesarea memoriei și rescrierea acesteia în vise.

Andrei Cozlac, autorul proiectului, a configurat această instalație în două segmente: un element fizic și un corp virtual. Elementul fizic reprezintă o interpretare a unei conștiințe umane înghețate în fața solitudinii, un circuit al gândurilor transpus în realitate, o masă amorfă care creează fluxul gândurilor în aparență, dar ale cărui reacții nu sunt îndreptate spre un spațiu real, ci spre propria minte. Privitorul poate interacționa cu aceste idei atingând imaginea prin lichidul din vasele situate pe ecranul TV. Corpul virtual simbolizează materialitatea acestor gânduri aflate într-o stare de flux, un personaj supradimensionat sau un spațiu abstractizat care devine martorul propriilor transformări, un alter-ego, o voce interioară care suntem tot noi.

Program de vizitare: Luni – Duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00

Sala Cafenea a ARCUB va găzdui instalația AR(t)ESTproducător: Asociația V.A.R.Cultural – în care peste 60 de artiști împărtășesc un cadru din viața lor în această perioadă de recluziune socială.

AR(t)EST este un proiect inițiat de actrița Vero Nica și de artistul vizual Andu Dumitrescu în plină izolare. Început în 20 aprilie și continuat până pe 20 iunie, proiectul a reunit 61 de oameni din zona culturală, artiști vizuali, curatori, oameni de teatru, cineaști, muzicieni, coregrafi, care au împărtășit câte o fotografie din perioada de recluziune, însoțită de un text. Toate au fost publicate pe Facebook și pe Instagram, în fiecare zi, la oră fixă.

Acum, contribuțiile sunt reunite offline. Artiștii din sfera vizualului reușesc să aducă imagini spectaculoase, chiar și din izolare. La rândul lor, textele, cumulate, formează o hartă a subiectivităților, de data aceasta, ne-interactive, din timpul pandemiei. Odată cu statul acasă în pijama, oamenii par să-și fi dat jos nu numai hainele de serviciu, ci și fețele sociale. Condamnați la izolare, s-au trezit și condamnați să reflecteze asupra lucrurilor esențiale. Un lux, dacă ne gândim la ritmul ultimilor ani.

Condițiile speciale ale pandemiei imprimă o oarecare distanță și detașare, straniu amestecate cu aerul de intimitate din casa fiecăruia. Acasă, garda e jos. Viața se compune din amănunte care, în exterior, ar fi fost considerate irelevante. Dar suma rezultată din tonul personal, în care fiecare autor vine cu sintaxa lui, cu ritmul lui, cu preocupările și cu distracțiile lui, configurează jurnalul colectivității artistice în timp de pandemie.

Onestitate, autenticitate, domestic și pasiune sunt puse într-o alăturare pentru care până acum n-a existat contextul necesar.

Program de vizitare: Luni – Duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00

Duminică, 7 noiembrie, de la ora 19.00, lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc – Update va fi semnalată cu un video-mapping proiectat pe fațada Teatrului Odeon din Capitală.

(Site-arhivă: Portal multimedia spre istoria mișcării teatrale românești. Producător: Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și Universitatea de Arte din Târgu Mureș, cu sprijinul Goethe Institut București. Proiectul este cofinanțat de AFCN.)

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc (DMTR) este o platformă digitală creată pentru a oferi conținut nou, de specialitate, dar și pentru a agrega, în același timp, informația existentă deja online despre artiști legendari și spectacole cult ale teatrului românesc. DMTR propune un timp de calitate pentru un public extrem de divers, de la cercetători și specialiști în studiile umaniste, la pasionați de teatru de toate vârstele care vor găsi pe site link-uri către spectacole video și radiofonice, fotografii din spectacole de epocă, materiale scanate din arhive publice și private.

Profilurile de artiști și spectacole sunt create de o echipă complexă, de peste 50 de oameni, alcătuită din specialiști în teatru care au scris articole introductive, din perspectivă contemporană, și studenți la facultățile cu profil de teatru, care au strâns materialele conexe pentru fiecare dintre ele. În acest moment proiectul însumează 100 de intrări de dicționar. Autoarea conceptului, criticul de teatru Cristina Modreanu explică: „Am lucrat foarte strâns cu colegii de la Universitatea Babeș-Bolyai și de la Universitatea de Arte din Tg. Mureș, în special cu doamnele profesoare Miruna Runcan și Raluca Blaga, pentru a stabili listele de noi intrări în dicționar, pentru a coordona studenții și autorii și pentru a completa profilurile multimedia.

O videoprezentare de la lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc – Updateva putea fi accesatăpe site-ul www.fnt.ro începând de vineri, 12 noiembrie, de la ora 16:00.

Pe întreaga durată a FNT 31 (6-14 noiembrie), în Rotonda Sălii Mici a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti poate fi vizitată Expoziția omagială Harag György – o expoziție itinerantă realizată cu ocazia anului comemorativ Harag György, evocând personalitatea marelui regizor transilvănean, cel care a avut o importantă influență asupra artei teatrale din Ungaria şi România

(Producători:Institutul „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti și Academia Maghiară de Artă, 2020. Parteneri: Festivalul Național de Teatru și Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Casa de Producție a TVR. Vernisajul evenimentului a avut loc in data de 19 octombrie.)

Expoziţia itinerantă despre opera regizorului Harag György, realizată cu ocazia Anului comemorativ Harag, constă din 45 de panouri cuprinzând aproximativ 200 de fotografii însoţite de comentariile şi evocările colegilor de breaslă, teatrologilor şi criticilor, precum şi cu textele lui Harag, în trei limbi: maghiară, română şi engleză. Expoziţia este pusă la dispoziţie de Academia Maghiară de Artă din Ungaria. În cadrul evenimentului – prin parteneriatul cu Casa de producție a TVR – sunt proiectate trei spectacole regizate de reputatul artist: „Livada cu vișini”, înregistrat în anul 1985 din spectacolul în limba română a Teatrului Naţional Târgu Mureş (ultima operă regizorală a lui Harag György), „O stea pe rug / Csillag a mágján” – o înregistrare din 1977 de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (subtitrat în limba română) şi spectacolul de televiziune „Ursul” de Cehov, din 1975, cu actorii Csorba András, Széles Anna şi Tarr László, de asemenea subtitrat în limba română.

În amintirea lui Harag György (1925-1985), regizorul principal de odinioară al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, creator epocal transilvănean în arta şi istoria teatrală din Ungaria şi România, Academia Maghiară de Artă (MMA) a organizat în 2020 un an omagial.

Seria de programe foarte variate evocă evenimentele teatrale din anii şaizeci, şaptezeci şi optzeci, apelând la toate documentele originale accesibile, reportaje, fotografii, filme, mărturiile și evocările personale ce constituie o colecţie excepţională pentru istoricii care cercetează trecutul teatrului, dar şi o aducere aminte demnă pentru iubitorii teatrului. Nu în ultimul rând, prezintă un exemplu uman din mediul artistic care poate fi urmat şi de tinerele generaţii.” – Vashegyi György, preşedinte Academiei Maghiare de Artă

Program de vizitare: Marți – Duminică, în intervalul orar 14.00 - 22.00

*****

În seria Instalațiior vizuale prezentate în FNT 31 se înscrie și cea intitulatăCase de poveste. Doina Cornea– un proiect conceput de Andreea Iacob și produs de asociația Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca.

În cadrul Festivalului Național de Teatru, echipa Create.Act.Enjoy vă prezintă o versiune adaptată pentru mediul online a turului casei Doinei Cornea (publicistă și opozantă a regimului comunist), cu participarea extraordinară a fiului ei, Leontin H. Iuhas.

Chiar dacă instalațiile audio pregătite pentru vizitarea fizică a casei și atmosfera pe care am creat-o nu pot fi translatate prin film, sperăm ca plimbarea virtuală pe care am pregătit-o să rămână un mesager al spiritului, curajului și determinării Doinei Cornea.” – Andreea Iacob

Turul ghidat (adaptare video) al locuinței cunoscutei dizidente anticomuniste va putea fi accesat pe site-ul www.fnt.ro,începând de joi, 11 noiembrie,ora 16.00.

...........................................................................

Relatii presa FNT 2.11.2021

Pompilius Onofrei

0744 346 720

Pamela Bojog-Pricopie

0735 156 983

Asociația UNITER

George Enescu 2-4, Bucuresti

Tel: 021/ 315 36 36, 021/ 313 42 78

Fax: 021/ 315 00 48

Mail: pamela@uniter.ro

FNT 31 / #fnt31

(online, on-air)

FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

6-14 noiembrie 2021

PRODUCĂTORI:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Televiziunea Română

CO-PRODUCĂTOR:

Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii

PARTENERI:

Institutul Cultural Român

ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru

SPONSOR:

Fundația „PROCULTURA” Magdalena și Ovidiu Buluc

PARTENER PRINCIPAL:

MOL România

CU SPRIJINUL:

DEDEMAN

POWERED BY:

EUROPA FM

PARTENER DE TRADIŢIE:

RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic

PARTENER CULTURAL:

Radio RFI România

PARTENERI INSTITUŢIONALI:

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – UNATC

Muzeul Național de Artă al României

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar

Teatrul Odeon

Teatrul Apollo 111

Teatrul Dramaturgilor Români, București

Centrul Replika, București

unteatru

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” și Compania „Pinceszínház” de la Szeged

Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

Teatrul Municipal Baia Mare

Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Teatrul Național Cluj-Napoca

Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

Teatrul de Stat Constanța

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Teatrul „Regina Maria” Oradea

Teatrul de Nord Satu Mare – Compania „Mihai Raicu”

Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc

Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

Studio M Sfântu Gheorghe

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

Asociația Pro Teatru, Zalău

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI:

Radio Europa Liberă

Deutsche Welle

Theatrescu.com

PARTENERI MEDIA: 

Ziarul Metropolis

Teatrul Azi

LiterNet

Scena.ro

Harper’s Bazaar

Marie Claire

Femeia

Cosmopolitan

Zile și Nopți       

Jurnalul.ro

Capital Cultural

Daily Magazine 

d’E-pîn-geac

bookhub.ro

urban.ro

B-Critic.ro

Phoenix Media

PARTENER DE MONITORIZARE:

MediaTRUST

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 11:04

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a abonamentelor pentru Bucharest Opera Festival, ediția...

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 18:25

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

Vineri, 26 aprilie 2024 , începând cu ora 19:30 , la Sala Mică a Teatrului Metropolis , are loc premiera oficială...

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 17:10

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY

Premiera documentarului NASTY , despre viața și cariera lui Ilie Năstase , a adus împreună unii dintre cei mai...

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 14:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:28

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30 , invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe...

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
PSIHOLOGUL MUZICAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru