Ascultă Radio România Cultural Live

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU „POVEŞTI”, Alba Iulia: 7 – 13 mai 2018, ediţia a XIII-a

03 Mai 2018, 14:40

Se știe, se simte: încep „POVEȘTILE”. Adică Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI” Alba Iulia, ediția a XIII-a, 7-13 mai 2018. Așa că în timp ce voi vă faceți planuri pentru săptămâna viitoare, punând degetul pe afișe, în dreptul unuia sau altuia dintre spectacolele festivalului, trupele invitate își pregătesc deja bagajele ca să vină la Alba. Să vină, să joace și să ne placă. Ce poate fi mai plăcut, în miez de primăvară?

Din toamnă, în plină primăvară! Cea de-a XIII-a ediție a festivalului „POVEȘTI” va fi, în Alba Iulia, un prilej de bucurie pentru mulți. În primul rând, festivalul s-a mutat din toamnă în primăvară, așadar toți cei cărora le părea rău că trebuie să aștepte un an de zile, din octombrie 2017 până în octombrie 2018 pentru următoarea ediție, au avut surpriza să afle că festivalul a sosit... după doar șapte luni de așteptare! Începând cu acest an, „POVEȘTILE” vor avea loc la început de lună mai, deschizând sezonul turistic în cetatea Alba Iuliei.

Un nume puternic: POVEȘTI. Adică festivalul. E al treisprezecelea an când se întâmplă, ceea ce îi conferă maturitate. Festivalul de la Alba Iulia are, în felul său, nu doar „cei șapte ani de-acasă”, ci și un început de adolescență. Este al nouălea an de când Consiliul Județean Alba, a cărui marcă înregistrată este, a stabilit logo-ul și numele evenimentului: POVEȘTI. Un nume simplu dar puternic, esențial ca emblemă a spectacolelor sale și atrăgător ca eveniment, un nume care să placă și, totodată, care să ilustreze însăși ideea de teatru. La urma urmei, „POVEȘTI” acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile celor mari, având la fel de multă deschidere către canonic, cât și pentru neconvenţional. Așadar, povești și atât, cu maximă deschidere către tot ceea ce încântă, atrage și pune pe gânduri. Va fi, pe scurt, un festival divers și complet. Divers, pentru că este mulat pe gusturile din ce în ce mai diversificate ale publicurilor din Alba Iulia, și complet, deoarece cuprinde tot ce poate fi teatru: spectacole, expoziții, lansări de cărți, conferințe și dezbateri despre teatru.

Gala UNITER, la Alba Iulia. Ediția din acest an a festivalului va fi una deosebit de importantă, întrucât va găzdui, în seara zilei de 7 mai 2018, cea de-a XXVI-a ediție a Galei UNITER, gală care premiază însuși festivalul „POVEȘTI”. Organizarea galei la Alba Iulia este, putem spune, o alegere mai mult decât inspirată, punând în valoare atât festivalul, în cadrul căruia are loc, cât și cetatea Unirii din Alba Iulia, unde se desfășoară. Mai precis, pe esplanada dintre cele două catedrale. Este un spațiu profund istoric, profund românesc, iar Gala UNITER, prin statutul său deja istoric (26 de ediții), îl valorifică prin excelență, în plin an de celebrare a 100 de ani de la nașterea României (1918 - 2018).

Spectacole și nume mari. Și în acest an, festivalul oferă diversitate, orientare spre publicul larg și spectacole puternice, cu ecouri. Iar ecourile despre care vorbim sunt, firește, în gândirea spectatorilor, care au șansa, an de an, la fiecare ediție, să intre în atmosfera unor spectacole de teatru unice ca stil, conținut și mesaj. Structura festivalului rămâne aceeași pe care o știți deja din celelalte ediții – spectacole pentru cei mici, dimineața, și spectacole pentru adulţi, seara, ceea ce confirmă tradiția și adresabilitatea largă a festivalului. Dintre titlurile pentru cei mici, majoritatea construite pe texte autohtone de notorietate națională, amintim Înșir-te mărgărite (Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” din Târgu Mureș), Harap Alb (Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu), Păcală (Teatrul de Păpuși „Gulliver” din Galați), Pisicile aristocrate (Teatrul pentru Copii și Tineret „Arlechino” din Brașov), Ivan Turbincă (Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca), Fata Babei și Fata Moșneagului (Teatrul de animație „Țăndărică” din București), Magazinul cu jucării (Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara), Povestea porcului (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad). Dintre spectacolele pentru adulți, pomenim Regele moare (Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București), Ce zile frumoase (Universitatea de Arte din Târgu Mureș), Mă tot duc (de Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu), Pescărușul (Teatrul Odeon), O mie de motive (Teatrul Point), N-ai tu treabă! (Teatrul ACT), Don Juan (Teatrul de Comedie), Text Shop (spectacol marca Gigi Căciuleanu), Și negru și alb și gri (Teatrul Metropolis), ... Escu (Teatrul Mic), Ediție specială (spectacol marca Horațiu Mălăele). Cât despre numele mari, care vor apărea pe scene, îi menționăm pe Marcel Iureș, Florin Piersic Jr., Gigi Căciuleanu, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Adrian Titieni, Mirela Oprișor, Șerban Pavlu, Vlad Zamfirescu și mulți alții.

Și altele? Nu, evenimentele de mai jos – chiar dacă nu sunt spectacole de teatru – nu pot fi trecute în categoria „și altele”. Vor avea loc în fiecare zi și vor colora, cultural și uman, programul festivalului. Vor fi dezbateri și dialoguri (George Banu și Marina Constantinescu), expoziții foto (Mariana Mihuț, Gigi Căciuleanu), un concert jazz, o expoziție de costume, lansări de carte și ateliere de mânuire păpuși și de scenografie. Pe scurt, o ofertă culturală pentru multe gusturi. În fiecare zi, la fiecare spectacol pentru tineri și adulți publicul va primi chestionare. Cu acest prilej, rugăm spectatorii să țină cont de ele și să le completeze până la finalul spectacolului; feedback-ul lor este mai mult decât important pentru organizatori.

Ziar, cafea, stare de bine. În plus, în fiecare zi spectatorii vor răsfoi ziarul festivalului. Așa cum știți deja, festivalul are propriul său jurnal, intitulat „Poveşti”, în care veți putea găsi cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. De asemenea, fiecare zi va începe cu celebra „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), unde spectatorii și presa se vor putea întâlni cu artiștii din festival. Clubul festivalului e, totodată, spaţiul neconvenţional, „de culise” al evenimentului, în care jurnaliştii au ocazia să-i intervieveze pe artişti.

O mână de ajutor. Ca în fiecare an, există o echipă de tineri, îmbrăcați în tricourile festivalului. Ei sunt voluntarii ediției a XIII-a, studenți ai Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, care și anul acesta vor da culoare și o mână de ajutor festivalului.

* * *

Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia este organizat de către Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, cu sprijinul UNITER și al Primăriei Municipiului Alba Iulia. Este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Info bilete:

Pentru ediţia cu numărul XIII-a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 7 – 13 mai 2018, biletele s-au pus în vânzare în următoarele puncte:

- la Casa de Cultură a Studenților

- la Casa de Cultură a Sindicatelor

- online, pe www.biletmaster.ro

Spectacole pentru tineri și adulți

Preț bilet întreg: 20 lei

Preț bilet redus pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei

Preț bilet redus pentru grupuri mai mari de 40 persoane: 10 lei / persoană

Concert jazz: 10 lei

 

Spectacole pentru copii

Preț bilet întreg (copii și părinți): 5 lei

Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB
Teatru și film 01 Decembrie 2023, 06:10

Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București împlinește, în 2023 , 50 de ani de activitate în...

Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB
Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 11:28

Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema

  Umbra lui Caravaggio  /  L'ombra di Caravaggio  promite o călătorie cinematografică memorabilă și o...

Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema
”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 11:23

”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară

”Visul”, cel mai recent lungmetraj semnat de Cătălin Saizescu, cu Vlad Logigan în rolul principal,...

”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară
Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 05:53

Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon

Actorul Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon din București, din motive personale...

Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon
Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 05:24

Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 

Sălile Teatrului Nottara, Sala Izvor a Teatrului Bulandra și sala din strada Constantin Mile a Teatrul Mic din București ar...

Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 
De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris
Teatru și film 29 Noiembrie 2023, 08:25

De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) va juca, de Ziua Națională a României, pe una dintre cele mai...

De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris
Prima ediție a Nopții albe a scurtmetrajelor românești, pe 8 decembrie la Cinema Elvire Popesco
Teatru și film 29 Noiembrie 2023, 07:56

Prima ediție a Nopții albe a scurtmetrajelor românești, pe 8 decembrie la Cinema Elvire Popesco

Pe 8 decembrie cinefilii sunt așteptați la NOAPTEA ALBĂ A SCURTMETRAJELOR ROMÂNEȘTI , eveniment organizat de...

Prima ediție a Nopții albe a scurtmetrajelor românești, pe 8 decembrie la Cinema Elvire Popesco
Regal teatral la Sala Rapsodia în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie
Teatru și film 29 Noiembrie 2023, 06:07

Regal teatral la Sala Rapsodia în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie

Sala Rapsodia găzduieşte în perioada următoare un veritabil regal teatral, ce prilejuieşte întâlnirea cu...

Regal teatral la Sala Rapsodia în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

14:30 - 15:00
Cine Fascinație
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
TOPUL NOSTRU ...
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 15:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru