Ascultă Radio România Cultural Live

Filmele lui Cristian Mungiu – între retrospective, aniversări și actori cunoscuți, la Iași, în capitala filmului românesc

07 Aprilie 2017, 12:16

Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Dorel Vișan, Tania Popa, Cristina Flutur, Emanuel Pârvu, Călin Chirilă, Teodor Corban, Diana Cavallioti, Adrian Titieni, Maria Drăguș, Petru Ciubotaru vor veni la Serile Filmului Românesc, pentru a fi alături de invitatul ediției a VIII-a, Cristian Mungiu.

Invitații fac parte din echipele de filmări cu care a colaborat de-a lungul timpului regizorul Cristian Mungiu. Mulți dintre ei au colaborat cu regizorul chiar la debutul său în lungmetraj – Occident.

Invitații vor veni la festival și vor participa la proiecțiile filmelor în care joacă și vor răspunde curiozităților cinefililor.

Festivalul dedicat filmului românesc se va desfășura în perioada  10 – 14 mai 2017 și este la a VIII-a ediție. Ambasadorul Cultural este criticul de film Irina – Margareta Nistor. Invitatul special al ediției este Cristian Mungiu, căruia i se va realiza o retrospectivă și o aniversare de zece ani a Premiului Palme d’Or pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile.

DESPRE INVITAȚI

Anamaria Marinca a devenit celebră pentru rolul său din filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, filmul lui Cristian Mungiu, câștigător al Palme d'Or. A studiat vioara în copilărie, dar a renunțat la muzică în favoarea actoriei. Anamaria a absolvit Universitatea de Arte Plastice „George Enescu” din Iași. În 2005, ea a câștigat trei premii pentru Cea mai Bună Actriță (Premiul BAFTA, Premiul Royal Television Society si Premiul Golden Nymph la al 45-lea Festival de Televiziune de la Monte Carlo), pentru rolul său din Sex Traffic, o dramă a CBC/Channel 4, despre traficul de carne vie. În 2007, Anamaria Marinca a jucat în filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile al lui Cristian Mungiu, producție care a primit Palme d'Or - ul la Festivalul de Film de la Cannes și alte două premii (Premiul Cinema și Premiul FIPRESCI). Anamaria Marinca a jucat și rolul Irmei în drama de război Furia: Eroi anonimi/ Fury (2014), alături de Brad Pitt, în regia lui David Ayer.

Laura Vasiliu s-a născut în Piatra Neamț, a absolvit Academia de Teatru și Film și a reușit să își învingă timiditatea, fiind încurajată să continue cu actoria. Consideră teatrul o chemare, de mică fiind fascinată de scenă, culise, spectatori. A cântat în cor și și-a dorit mereu ca teatrul să o surprindă în mai multe ipostaze. Succesul l-a simțit datorită filmului, iar pentru rolul din      4 luni, 3 săptămâni și 2 zile  a obținut Premiul Gopo  pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Actrița afirmă că filmul în regia lui Cristian Mungiu i-a adus mai multe avantaje în afara țării, cinematografia din străinătate dorind să cunoască actorii care au roluri importante în filme premiate la Festivalul de Film de la Cannes.

Vlad Ivanov, de mic, imita scene din Stan și Bran, pe care le arăta părinților și musafirilor făcându-i să se amuze. Dorința pentru actorie se născuse din joaca pusă în scenă în casa părinților.  Finalizarea studiilor la Școala Populară de Arte din Botoșani l-a determinat să plece la București, unde a muncit pe timp de noapte, într-un butic din Gara de Nord, pentru a se întreține și pentru a se pregăti de facultate. Afirmă despre 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile că este pelicula care l-a lansat, de pe scena teatrului bucureștean, în orbita cinemaului românesc și internațional. Rolul lui Bebe din filmul care a luat marele premiu la Cannes, în 2007, i-a deschis orizontul către personajele negative, iar regizorii care l-au cooptat au ținut seama de acest aspect.

Dorel Vișan a fost apreciat de cotidianul The New York Times ca fiind un actor extraordinar, a primit numeroase distincții pentru rolurile din producțiile românești și internaționale. A jucat în filmul Occident, regizat de Cristian Mungiu.

Tania Popa este născută pe 19 ianuarie 1973, în Căușeni, Republica Moldova. Actrița a venit în România să studieze actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București în 1990. Este absolventă a Academiei de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1994, clasa profesor Grigore Gonţa. Debutează la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” în 1993 cu rolul Ismena - „Antigona” de Sofocle, în regia celebrului Alexandru Tocilescu. Tania Popa a făcut roluri importante în filmele regizate de Cristian Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni și două zile, Occident, După dealuri, Amintiri din Epoca de Aur 1 și 2.

 

Cristina Flutur a studiat Literele la Iași și  mai apoi Actoria la Cluj. A prins drag de film pe când făcea parte din echipa teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. După o vreme de joacă pe scena teatrului „Ludic” din Iași, a urmat o întâlnire care i-a schimbat cursul vieții.  A debutat în cinematografie interpretând rolul Alinei, din filmul După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu. Deși nu era întocmai familiarizată cu cinematografia, a reușit să se transpună în rol cu naturalețe, câștigând astfel Premiul pentru Cea mai bună actriță în cadrul Festivalului de la Cannes, în 2012.

Emanuel Pârvu a crescut cu șiruri întregi de fotografii, în camera obscură cu tatăl său, celebrul fotograf Emanuel Pârvu senior. Încă de pe atunci, tânărul își contura trăsături care    l-au condus în cele din urmă spre Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC). Cu toate că pornește la drum dorindu-și să studieze imaginea de film, în 2009 Emanuel devine absolventul secției de Actorie. Din seria filmelor cu Emanuel Pârvu regăsim Fix alert (2005), Eminescu versus Eminem (2005), Omul din umbră (2006), Televizorul (2008), Zi festivă (2010) și Bacalaureat (2016), la care se adaugă cele regizate de acesta, O familie (2008),  Pui, cartofi prăjiți și-o Cola (2012),  Laz Mahale (2015) și Partea nu prea fericită a lucrurilor (2016), la  ultimele două semnând și scenografia. Nașterea unei capodopere (2008) este filmul la care Emanuel a realizat imaginea.

Călin Chirilă a absolvit Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași și este colaborator al Teatrului Național Iași încă din anul al doilea de facultate. A interpretat zeci de roluri pe scena Naționalului din Iași, în piese precum: Omul din cerc, Funia, Magul, Banii n-au miros, Zbor deasupra unui cuib de cuci, O noapte furtunoasă sau Goldberg Show. Pe lângă prestația din teatru, a jucat și în două filme: Amintiri din Epoca de Aur, produs de Cristian Mungiu și Hunter, produs de Castel Film și Flu Birds.

 

Teodor Corban s-a împărțit între scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, la care visa încă de mic să ajungă, și platourile de filmare. Este cunoscut pentru sutele de roluri pe care le-a avut în piesele de teatru și în filme de referință precum: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri, A fost sau n-a fost ?, Amintiri din Epoca de Aur, Aferim sau Un etaj mai jos.

Diana Cavallioti este cunoscută astăzi pentru rolul din pelicula Ana, mon amour sau din emisiunea Gala umorului pe care o prezintă la TVR 1. Diana Cavallioti este o actriță cu un bagaj larg de experiențe. Mereu prezentă pe scena teatrului, Diana Cavallioti este apropiată și de camerele de filmat, dovadă fiind filme precum Restul e tăcere, Cu un pas înainte sau Amintiri din Epoca de Aur, în regia lui Cristian Mungiu.

Adrian Titieni este antrenor în formarea tinerilor actori, profesor universitar  și coordonator la Departamentul Arta Actorului. A fost Rector al UNATC. Preocupările sale pedagogice nu se opresc aici, actorul discutând despre posibilitatea studierii artei dramatice și cinematografice în licee, proiect cunoscut sub denumirea de Teatru și film în școli.   Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este impresionantă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016).

Maria Drăguș este actriță germană de origine română. Unul dintre cele mai importante roluri pe care le-a avut a fost cel din producția germană Panglica albă. Maria a jucat un rol principal în producția Bacalaureat al lui Cristian Mungiu și a fost apreciată pe plan internațional.

Petru Ciubotaru este cunoscut pentru cele peste 250 de roluri de excepţie, toate jucate pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Viaţa și-a dedicat-o publicului şi artei teatrale și are în spate peste 50 de ani de teatru. Petru Ciubotaru a fost singurul actor ieșean nominalizat anul acesta la Premiile GOPO. Maestrul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul viceprimarului Bulai din filmul Bacalaureat, regizat de Cristian Mungiu.

Programul complet al ediției a VIII-a a Festivalului SFR, precum și invitații din celelalte secțiuni vor apărea pe site-ul oficial: www.festivalsfr.ro.

REVIZORUL –  în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 02 Mai 2024, 06:13

REVIZORUL – în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

REVIZORUL – în premieră la TEATRUL MIC
Filme pentru întreaga familie și documentarul de artă Tițian, Imperiul Culorii în luna mai la Happy Cinema Luceafărul
Teatru și film 30 Aprilie 2024, 13:51

Filme pentru întreaga familie și documentarul de artă Tițian, Imperiul Culorii în luna mai la Happy Cinema Luceafărul

Proiecția filmului de artă Tițian, Imperiul Culorii din cadrul evenimentului Anul Filmelor de Artă realizat în...

Filme pentru întreaga familie și documentarul de artă Tițian, Imperiul Culorii în luna mai la Happy Cinema Luceafărul
SEZONIERII expoziție de fotografie documentară, ateliere de cercetare, conferințe & vizionare de film 10 mai — 9 iunie 2024, Sala Irina Nicolau Muzeul Național al Țăranului Român
Teatru și film 30 Aprilie 2024, 07:27

SEZONIERII expoziție de fotografie documentară, ateliere de cercetare, conferințe & vizionare de film 10 mai — 9 iunie 2024, Sala Irina Nicolau Muzeul Național al Țăranului Român

Cum arată viața zilnică a muncitorilor români sezonieri plecați în Spania, Germania sau Marea Britanie,...

SEZONIERII expoziție de fotografie documentară, ateliere de cercetare, conferințe & vizionare de film 10 mai — 9 iunie 2024, Sala Irina Nicolau Muzeul Național al Țăranului Român
Gala Gopo și-a desemnat laureații: "Libertate", marele câștigător
Teatru și film 30 Aprilie 2024, 06:55

Gala Gopo și-a desemnat laureații: "Libertate", marele câștigător

Grație succesului de box-office, "MIAMI BICI 2" a obținut Premiul Publicului.

Gala Gopo și-a desemnat laureații: "Libertate", marele câștigător
Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 13:17

Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley

Romanul care a cucerit inimile cititorilor din toată lumea, Clubul Crimelor de Joi , va fi ecranizat cu nume mari din...

Senzația literară "Clubul Crimelor de Joi" va fi ecranizată cu o distribuție de excepție: Helen Mirren, Pierce Brosnan și Ben Kingsley
Gala Premiilor Gopo, la TNB
Teatru și film 29 Aprilie 2024, 07:45

Gala Premiilor Gopo, la TNB

Ajunsă la ediţia a XVIII-a, Gala Premiilor Gopo va avea loc, luni, la Sala “Ion Caramitru” a Teatrului Naţional...

Gala Premiilor Gopo, la TNB
Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa
Teatru și film 28 Aprilie 2024, 07:47

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa

  Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră , spectacolul: All inclusive de Alexandru Popa ....

Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: „All inclusive” de Alexandru Popa
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 28 Aprilie 2024, 06:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:00 - 10:00
Program Muzical
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru