Ascultă Radio România Cultural Live

FOCUS ROMÂNIA. Selecția oficială a producțiilor românești la Astra Film Festival 2021

FOCUS ROMÂNIA. Selecția oficială  a producțiilor românești la Astra Film Festival 2021
Astra Film Festival1_fotoAFF

16 August 2021, 08:57

A 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar

se va desfășura la Sibiu între 5-12 septembrie

Filme în premieră mondială și națională, teme care pătrund în intimitatea de cuplu, care arată absurdul trasat de definirea unor noi granițe, care tratează fenomenul urșilor din Carpați sau care spun povești devastatoare și neștiute ale istoriei. Sunt câteva dintre subiectele-forță din contingentul filmelor românești aflate în selecția oficială a celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar - Astra Film Festival. Cel mai important festival de film documentar din Estul Europei se va desfășura în Sibiu în perioada 5-12 septembrie, într-un format hibrid (proiecții de film în aer liber, în săli de cinema și online).

Secțiunea specială dedicată documentarelor românești, prin subiect sau prin autor, cuprinde 13 filme selectate în competițiile Romania Open și DocSchool. Sunt filme care provoacă spectatorii la o înțelegere mai profundă a realităților sensibile ale societății actuale și care vor fi proiectate în prezența regizorilor, cu care spectatorii vor avea ocazia să discute după proiecții.

Stela, în numele Tatălui (r. Ana Hirte) | Pemieră națională, Competiția România, spune povestea adevărată și devastatoare, cu totul ieșită din comun, a Stelei, fostă femeie fără adăpost, fostă puşcăriaşă şi lesbiană seropozitivă.

Misterul lui Shawkat (r. Ágnes Maksay) | Competiția România redă povestea spectaculoasă a influentului regizor al cinematografiei egiptene bey Seif Eddine Shawkat, care s-a născut în Cluj în 1913 ca Sefket Tibor, într-o familie maghiaro-turca, și care a activat în studioul de film din oraș.

Cântecul stupului (r. Jacopo Marzi) | Premieră mondială, Competiția România – un film cu trăiri puternice, despre dorul de locul natal al sașilor care au emigrat în Germania și care au sentimentul dureros al pierderii valorilor, a comunității restrânse de acasă, despre modul în care încearcă să mențină și să retrăiască identitatea săsească în Germania, și despre soluția găsită pentru alinarea dorului: vizite regulate la locul natal.

#newTogether - gânduri despre un nou Împreună (r. Carmen Lidia Vidu) | Premieră mondială, Competiția România. Parte dintr-un program de anvergură derulat de Forumul Cultural Austriac, documentarul prezintă mărturiile a 60 de artişti din Austria şi din România, chemați să vorbească despre propriul lor viitor artistic, precum și despre modul în care arta lor şi comunitățile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare.

Certitudinea probabilităților (r. Raluca Durbacă) | Competiția România – film alcătuit în întregime din imagini de arhivă produse în 1968, unul dintre cei mai optimiști și prosperi ani din istoria României socialiste. Acest film-eseu analizează eforturile întreprinse de stat pentru a asigura stabilitatea socială într-o societate care pretinde că a anulat toate relațiile de muncă exploatatoare și alienate.

Fragil(e) (r. Ioana Mischie) | Competiția România - redă, prin interpretarea actriței Ioana Flora, poveștile-puzzle a 5 femei aflate în situații vulnerabile, dar care au reușit să înfrunte și să depășească situațiile cu care s-au confruntat, abordând un spectru larg de tematici, precum sindromul Wonder Woman, autismul, familia monoparentală, violența fizică sau traficul de ființe umane.

Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu) | Competiția România - spune o poveste mai puțin cunoscută despre oameni obișnuiți, recrutați de serviciile de spionaj britanice și trimiși în estul Europei ocupat de nemți, pentru a organiza rezistența și pentru a găsi căi de evadare a prizonierilor de război.

Noi, împotriva noastră (r. Andra Tarara) | Competiția România - o declarație personală a celor două personaje care se intervievează reciproc, tatăl care se confruntă cu o afecțiune mintală, respectiv fiica crescută cu un tată adesea absent. În timp ce filmează, cei doi își dezvăluie rănile cauzate în trecut și încearcă să se înțeleagă reciproc.

Granița morții (r. Cătălin Apostol) | Program tematic „Granițe” – oferă publicului povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare. O mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o pușcărie mare.

Urșii(r. Alin Duruian) | Competiția DocSchool – este povestea sătenilor din Rucăr, care se confruntă constant cu problema urșilor care vin din pădure pentru a se hrăni direct din gospodăriile oamenilor.

Planul de zbor (r. Gabriel Durlan) | Competiția DocSchool – prezintă povestea unui tânăr de 16 ani care are două mari pasiuni: porumbeii și muzica. Tânărul își împarte timpul între pregătirea porumbeilor pentru curse și repetițiile la saxofon.

Triplex Confinium (r. Maria Bălănean) | Premieră mondială, Competiția DocSchool – redă experiența unui vârstnic din Beba Veche, localitatea aflată la granița a trei țări (România, Serbia și Ungaria), care arată cât de absurde pot fi uneori granițele politice și cât de mult pot ele impacta viețile oamenilor.

Senza Late (r. Lidia Ilie) | Premieră mondială, Competiția DocSchool - urmărește fenomenul migrației pentru un loc de muncă prin ochii unei femei de 83 de ani, care și-a crescut nepotul timp de două decenii și care încă așteaptă ca nora sa, mama băiatului, să se întoarcă și să-i fie sprijin la bătrânețe.

Acces avantajos pentru studenții care vin la AFF2021

Consecvenți misiunii asumate încă de la început, respectiv educarea și promovarea filmului documentar în rândul publicului tânăr, Astra Film Festival lansează în acest an și un program dedicat studenților, masteranzilor și doctoranzilor din România și din străinătate prin care le facilitează acestora accesul la evenimentele din festival. Astfel, până pe 26 august aceștia pot achiziționa cardul #AFFSTUDENTPASS, care le oferă acces la toate evenimentele cinematografice, la cele dedicate profesioniștilor din industrie și la concertele din cadrul #AFF2021 (în limita locurilor disponibile) și cazare 7 nopți în perioada 5-12 septembrie, în centrul Sibiului, la căminele Facultății „Lucian Blaga”. Mai multe detalii despre program:https://bit.ly/3ygg1aa.

A 28-a ediție Astra Film Festival - Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viața, în toată diversitatea ei prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. Lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival se evidențiază ca un eveniment esențial încomunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă

Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Parteneri media: TV5 Monde, Kiss FM, Rock FM, Magic FM, Radio România Cultural, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Movienews, All About Romanian Cinema, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

Teatru Independent la ARCUB: Comedia  dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş”  se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
Teatru și film 31 Mai 2023, 12:51

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB

Una dintre cele mai nou apărute companii de teatru independent din România, RESPIROComp., în parteneriat cu...

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky
Teatru și film 31 Mai 2023, 11:57

La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky

Teatrul German a început repetițiile la cea mai nouă producție  - Dragonul de Evgheni Schwarz, în regia lui...

La TGST au început repetițiile la „Dragonul” - un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky
CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare
Teatru și film 31 Mai 2023, 11:40

CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare

La finalul lunii iunie, Rezervația Naturală Plaiul Foii devine platou de filmare. 18 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14...

CineVentura, tabară de creație cinematografică pentru copii Plaiul Foii, platou de filmare
S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj
Teatru și film 31 Mai 2023, 09:51

S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj

Peste 40 de ani i-a petrecut în camera de montaj; a prins montajul analog şi trecerea la digital. Primul film pe al...

S-a pregătit să devină actriță, dar adevărata pasiune s-a arătat la masa de montaj
Martin Scorsese va realiza un film despre Isus
Teatru și film 30 Mai 2023, 13:29

Martin Scorsese va realiza un film despre Isus

Martin Scorsese va realiza un nou film despre Isus. Anunţul a fost făcut după audienţa în care a fost primit de Papa...

Martin Scorsese va realiza un film despre Isus
„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon,  în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF
Teatru și film 30 Mai 2023, 12:24

„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF

Lungmetrajul „Arsenie. Viața de apoi”, road movie documentar scris și regizat de Alexandru Solomon, a fost...

„Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF
Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023
Teatru și film 29 Mai 2023, 12:40

Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023

  Cea de-a doua ediție a  Premiilor„Together for Peace” Asia-Pacific Broadcasting Union  ( ABU )...

Teatrul Național Radiofonic premiat la cea de-a doua ediție a Premiilor „Together for Peace”Asia-Pacific Broadcasting Union 2023
Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Teatru și film 29 Mai 2023, 12:01

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!

O poveste universală despre iubire, singurătate, disperare și reversul lor; despre relația ambivalentă dintre un tată ajuns...

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Ascultă live

Ascultă live

23:00 - 00:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 23:30
PUTEREA CREDINȚEI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj