Ascultă Radio România Cultural Live

În 30 septembrie - 1 octombrie 2023 va avea loc, la Timișoara, a XIII-a ediție a „25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP” un festival al teatrelor independente organizat de Asociația Bis (BIS Teatru)

BOGDAN SĂRĂTEAN foto Ovidiu Manoilescu / Reactor-VISUL

05 Septembrie 2023, 05:14

Prima ediție a avut loc la Sibiu, în primăvara anului 2011, de Ziua Mondială a Teatrului.

Încă de atunci, conceptul de “teatru nonstop” a atras un public divers prin ineditul său: spectacolele au loc fără încetare, timp de 25 de ore sau chiar mai mult. Se joacă teatru la miez de noapte, la miez de zi, la 5 dimineața.

2023, anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii este momentul în care, deloc întâmplător, festivalul are loc și în orașul de pe Bega.

Vor participa zeci de artiști tineri din: Sibiu, Timișoara, București, Cluj- Napoca, Petroșani, Republica Moldova, Uganda. Nu mai puțin de 21 de evenimente vor avea loc în 10 spații din oraș.

Festivalul se deschide cu comedia EXTRACONJUGAL a Teatrului de Artă București, care va avea loc în 30 septembrie, la ora 19:00, în sala de concerte a Liceului Ion Vidu. Multipremiatul spectacol îi are în distribuție pe Andreea Mateiu și George Constantinescu.

Maratonul va continua cu prima parte a trilogiei BIS Teatru, spectacolul NĂSCUT ÎN ’90 care va începe la ora 22 și 22 de minute în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. A doua parte a trilogiei, NĂSCUT ÎN 2000, este programată după miezul nopții, în Sala Teatrului German. Scenariile ambelor spectacole au fost create într-un proces de colaborare între regizorul Bogdan Sărătean și actorii din echipă. Prima parte a trilogiei are în distribuție trei actori născuți în anul 1990 fiind construită pe antinomia dintre inocența specifică vârstei copilăriei și realitatea socio-politică gri a anilor ’90. A doua parte (NĂSCUT ÎN 2000) este construită pe tema maternității, având în distribuție patru actrițe, mame a cinci prunci născuți în acest mileniu: Andrada Grosu, Aneea Axentea, Alexandra Roatiș, Sharom Bukirwa.

Târziu în noapte, la ora 02:00, spectatorii sunt invitați în Sala Studio a Teatrului Maghiar la un spectacol produs de Centrul Replika București în parteneriat cu Beznă Theatre Londra. One-woman show-ul VINOVAT,-Ă, confruntă criza schimbărilor climatice printr-o partitură care îmbină emoția cu forța și carisma actriței Oana Pușcatu.

În același timp vor începe spectacolele nocturne la CUIB D’Arte. Un performance muzical (Beat Bukowski), un show de improvizație (IMPROSTORY), un spectacol comunitar (ORAȘUL MEU) și un experiment multimedia (CINEMATLICUM) vor întregi tabloul festivalului, transformând îndrăgitul local de pe strada Mărășești într-un veritabil cuib al artiștilor, al inovației și a bunei dispoziiții.

Noaptea va fi deschisă de omul-orchestră Charlie Fălămaș, care va multiplica muzical poemele lui Charles Bukowski și va fi închisă de inegalabilul Matli MC, cu un show experimental recomandat exclusiv insomniacilor, care va începe la ora 6 dimineața.

Dis de dimineață, la ora 09:30 timișorenii sunt invitați în Piața Unirii să rostească și să asculte poezie alături de actori. POEZIE LA MICUL DEJUN este evenimentul de suflet care precede ÎNVIORAREA în cadrul căreia cei mai tineri participanți, îmbrăcați în pijamale se vor pregăti pentru o lungă zi teatrală, sub coordonarea actorului Bogdan Constantin Tălmaciu.

Cei mai tineri spectatori sunt așteptați la ora 11:00 în Piața Sf. Gheorghe la ANAZ ȘI DRAGONUL, o feerie Bis Teatru, care îi are în distribuție pe Diana Cătănescu și pe tânărul actor timișorean Alexandru Romescu, proaspăt premiat la Gala Tânărului Actor.

Seniorii vor avea momentul lor de bucurie în festival. Teatrul de Artă București va prezenta pentru beneficiarii unui cămin de vârstnici un spectacol inspirat din pamfletele lui Constantin Tănase.

În miezul zilei, la ora 12:00, în Sala Liceului Ion Vidu, începe secțiunea dedicată cu precădere adolescenților. Trupa Fabrica de Teatru din Sibiu va prezenta două spectacole, urmând ca la ora 16:00 publicul tânăr din Timișoara să fie martor la un moment cu o încărcătură emoțională deosebită: premiera absolută a spectacolului SOARE CU DINȚI semnat de Studiourile Ferentari din București.

Producția documentează cazul real al lui Claudiu Dumitrescu, adolescentul din Ferentari care în urma unor decizii și întâmplări nefericite ajunge la Penitenciarul Rahova. Prin intermediul experienței teatrale el este reabilitat, pe viu, în fața spectatorilor. Pe lângă doza de emoție, spectacolul aduce și o componentă educațională, lipsită de tezism, în angrenajul maratonului teatral.

La toate cele trei spectacole accesul este liber pentru elevi și studenți.

Festivalul se încheie în forță cu suprapunerea a două dintre cele mai apreciate și reprezentative producții din peisajul teatral actual.

La ora 18:00, în Sala Teatrului German, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca, prezintă VISUL, un spectacol care a fost de curând distins cu Premiul Radio România Cultural pentru categoria Teatru.

La ora 19:00, la Scârț Loc Lejer, AUĂLEU (companie teatrală independentă timișoreană de curând laureată a premiilor UNITER) prezintă spectacolul fenomen GRAND HOSTEL TIMIȘOARA.

Nu întâmplător, versiunea de pe Bega a festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP se încheie cu un spectacol reprezentativ pentru orașul Capitală Europeană a Culturii, care s-a jucat cu casa închisă de la premiera din aprilie 2022.

Timișoara este de asemenea reprezentată de Teatrul Thespis, care va juca în 30 septembrie, la ora 23:00, la Casa Studenților în sala studio care poartă numele fondatorului său: Diogene Bihoi.

Sala cu pricina este de altfel spațiul în care în urmă cu 20 de ani, în primăvara anului 2003, în mediul teatral studențesc, la inițiativa Thespis, a avut loc primul maraton teatral care a inspirat ulterior conceptul festivalului organizat la Sibiu începând cu anul 2011.

Biletele sunt deja puse în vânzare online pe iabilet.ro cu prețuri începând de la 20 de lei. Prețurile acestora sunt foarte accesibile, în ideea de a atrage public cât mai divers. Link bilete aici: https://m.iabilet.ro/bilete-Festival-25-de-ore-de-teatru/

Pentru spectacolul Auăleu GRAND HOSTEL TIMIȘOARA, nu sunt disponibile bilete online. Accesul se face pe baza unei rezervări telefonice la numărul 0751892340, în virtutea celebrei sintagme: ”Veniți mulți, locuri puține!”

Foarte curând vor fi puse în vânzare un număr limitat de abonamente valabile pentru toate evenimentele (mai puțin pentru spectacolul Auăleu) la prețul promoțional de 150 de lei.

Programul este disponibil pe pagina festivalului (www.facebook.com/respira.teatru) și pe site-ul bisteatru.ro. Detalii pot fi găsite și pe www.facebook.com/BisTeatru.

„În primăvara anului 2003, ca tânăr Unatc-ist plin de vise crețe, luam trenul de noapte de la București spre Timișoara pentru a mă bucura alături de trupa mea de suflet din Cluj, Imago, de un maraton teatral pus la cale de trupa Thespis din Timișoara. Câtă bucurie și dorință de împărtășire aveam în noi. Dormeam claie peste grămadă prin sălile Casei Studenților, ne iubeam, ne hrăneam din spectacolele imperfecte dar smulse parcă din măruntaiele noastre.

Opt ani mai târziu urma să întrupăm conceptul la Sibiu, alături de cei mai tineri artiști ai urbei, care încă nu se numeau Bis Teatru. Ce călătorie!

Iată că acum, după 20 de ani, festivalul revine la Timișoara, alături de toți cei care l-au plăsmuit, într-o sărbătoare a orașului, a expresiei teatrale libere. Vrem ca spectatorii să găsească la rândul lor vibrația aceea nebună a maratonului teatral, a festivalului care ne-a inspirat pe noi ani la rând. Să îi însoțească pe artiști de-a lungul nopții, de-a lungul zilei următoare în acest carusel de emoții și de nostalgii.

Ce alt moment ar fi mai potrivit pentru o astfel de restituire, de întâlnire, decât anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii?”

Bogdan Sărătean (coordonator 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP/ Bis Teatru)

  • Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
  • 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP (ediția a XIII-a) este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
  • Un proiect BIS TEATRU

Programul festivalului “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”

Timișoara, 30 septembrie – 1 octombrie 2023

Sâmbătă, 30 septembrie, ora 19:00, Liceul de Artă „Ion Vidu” - Sala de concerte

EXTRACONJUGAL

Teatrul de Artă București

De Neil Simon

Cu Andreea Mateiu și George Constantinescu

Regia: George Dogaru

Durată aproximativă: 2 h 20 min

Sâmbătă, 30 septembrie, ora 22:22, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș

NĂSCUT ÎN ‘90

Bis Teatru

Cu: Andrada Grosu, Aneea Axentea, Claudiu Fălămaș

Video: Alexandru Radu

Tehnic: Alex Ciubăr & Andy Boncea

Scenariu și regie: Bogdan Sărătean

Durată aproximativă: 1h 30min

Sâmbătă, 30 septembrie, ora 23:00, Casa Studenților, studio 202 "Diogene Bihoi"

COADA

Teatrul Thespis

De Israel Horrowitz

Regia: Salahhe

Cu: Ștefan Vasile, Petruș Cristian, Roberth Blănaru, Silvan Motoarca, Andreea Oltean – Pebby

Durată aproximativă: 45 min

Duminică, 1 octombrie, ora 00:30, Teatrul German de Stat

NĂSCUT ÎN 2000

Cu: Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș, Shama Leah
Scenariul & regia: Bogdan Sărătean

Scenografia: Alexandra Budianu

Durată aproximativă: 1 h 15 min

Duminică, 1 octombrie, ora 01:00, Cuib d’Arte

BEAT BUKOWSKI

Poeme de Charles Bukowski

Cu: Claudiu Fălămaș

Muzica originală: Claudiu Fălămaș

Durată aproximativă: 1h 15 min

Duminică, 1 octombrie, ora 02:00, Teatrul Maghiar de Stat - Sala Studio

VINOVAT,-Ă

Centrul Replika & Beznă Theatre

Cu: Oana Cristina Pușcatu

Text și regie: Sînziana Cojocărescu și Nico Vaccari

Scenografie: Gabi Albu

Sound design: Gabriel Balfour

Durată aproximativă: 1 h 10 min

Duminică, 1 octombrie, ora 02:30, Cuib d’Arte

IMPROSTORY

Cu: Mihai Alexandru, Laurențiu Vlad, Alexandru Cazan, Andrei Șchiopu/ Radu Tudosie

Improvizație muzicală live: Cristian Lupașcu

Duminică, 1 octombrie, ora 04:00, Cuib d’Arte

ORAȘUL MEU

O producție Teatrul din Cartier & Bis Teatru

Un spectacol de, cu și despre: Mihai Alexandru, Claudiu Fălămaș, Andrada Grosu, Laura Luca

Tehnic: Alex Ciubăr

Durată aproximativă: 1 h

Duminică, 1 octombrie, ora 06:00, Cuib d’Arte

CINEMATLICUM

Interakt Arts

Un performance cinematografic cu MC Matli

Durată aproximativă: 50 min

Duminică, 1 octombrie, ora 07:00, Online (canalul de YouTube Bis Teatru)

MUTAT DE LA NOI (FILM)

Cu: Shama Leah, Claudiu Fălămaș, Dana Taloș, Nyombi Abdul, Betty Nalule, Namukwaya Ester, Cristina Pădurariu, Lenerson Polonini, Yimon Soe

Montajul:Alexandru Radu

Producător: Prin Banat (Cămine în mișcare)

Durată: 42 minute

Duminică, 1 octombrie, ora 08:00, Online (canalul de YouTube Bis Teatru)

NĂSCUT ÎN ROMÂNIA (FILM)

Cu: Alexandra Roatiș, Andrada Grosu, Aneea Axentea, Claudiu Fălămaș, Laura Luca, Shama Leah

Cu participarea lui Enock Muhimbise

Scenariu & regie: Bogdan Sărătean

Montaj sunet & imagine: Alexandru Radu

Imagini filmate în: România, Uganda, Kenya, Tanzania (Zanzibar).

Durată: 1 h și 10 minute

Duminică, 1 octombrie, ora 09:30, Piața Unirii

POEZIE LA MICUL DEJUN

Durată aproximativă: 45 min

Cu actorul Bogdan Constantin

Duminică, 1 octombrie, ora 10:30, Piața Unirii

ÎNVIORARE FIZICĂ

Coordonator: Bogdan Tălmaciu

Durată aproximativă: 30 min

Duminică, 1 octombrie, ora 11:00, Piața Sfântul Gheorghe

ANAZ ȘI DRAGONUL

Bis Teatru

după o poveste de Bianca Babeș

Cu: Alexandru Romescu și Diana Cătănescu

Cu participarea fetiței Sonia Leia în rolul zânei spiriduș

Scenografie: Alexandra Budianu

Aripi de zână: Beia Voicu

Muzică originală: Charlie Fălămaș

Sound & mix live: Andy Boncea

Sound design & aranjament muzical: Dan Țilea <Matli>

Coregrafie: Alin State

Scenariu și regie: Bogdan Sărătean

Durată aproximativă: 45 de minute

Duminică, 1 octombrie, ora 11:30, Cămin pentru Persoane Vârstnice

PAM-PAM

Teatrul de Artă București

Un one man show cu George Constantinescu

După pamfletele lui Constantin Tănase

(spectacol cu circuit închis, dedicat seniorilor)

Duminică, 1 octombrie, ora 12:00, Liceul de Artă „Ion Vidu” - Sala de concerte

OPINIA PUBLICĂ

Fabrica de teatru

De Aurel Baranga

Regia: Laura Câmpean

Cu: Baca Teodora, Batin Sati, Bojita Nicola, Cantor David Nicolae, Cotofan Liana, Cârstea Ana, Kara-Dobre Victor, Luntrașu Cătălin, Man-Abramiuc Ema, Muntean Alexia Lidia, Porcaru Florin Ștefan, Solomon Iulia, Sopon Alexandru Ștefan, Stoica Alexandru Darius, Tatu Timeea-Ioana, Tănăsescu Diana, Trocan Teodora, Ureche Alexandra.

Durată aproximativă: 50 min

Duminică, 1 octombrie, ora 13:30, Liceul de Artă „Ion Vidu” – Sala de concerte

CAPRA CU 3 IEZI

Fabrica de teatru

Adaptare după Matei Vișniec

Regia: Laura Câmpean

Scenografie: Cătălin Luntrașu

Cu: Dejugan Alexandra, Olar Alexia Victoria, Marian Alexandra Ioana, Stoica Alexandru Darius, Sopon Alexandru Ștefan, Muntean Alexia Lidia, Pătru Mara, Baca Teodora, Frățilă Raul Mihai

Durată aproximativă: 1 h

Duminică, 1 octombrie, ora 15:00, Curtea Liceului de Artă „Ion Vidu”

Un moldovan în Banat

Un show muzical liber cu Cristian Lupașcu (Republica Moldova)

Cu participarea muzei Dada Love

Durată aproximativă: 30 de minute de muzică live & voie bună

Duminică, 1 octombrie, ora 16:00, Liceul de Artă „Ion Vidu” - Sala de concerte

Asociația Ferentari (Proiect Playhood)

SOARE CU DINȚI (Premieră absolută)

Producție: Studiourile Ferentari

Text: Deținut Claudiu Dumitrescu

Cu: Cetățean reabilitat Claudiu Dumitrescu

Coordonator: Ionuț Oprea

Univers sonor: Sever Andrei

Coordonator tehnic: Vlad Roșianu

Expert Consultant: George Goliță

Durată aproximativă: 35 min

Duminică, 1 octombrie, ora 18:00, Teatrul German de Stat

VISUL

Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

Text: Alexa Băcanu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Mihai Păcurar

Coregrafia: Sergiu Diță

Pregătire muzicală: Adonis Tanța

Muzica: Max Anchidin, Renata Burcă, Magor Bocsárdi, Csaba Boros, Tibor Cári, Radu Dogaru, Ada Milea, Adrian Piciorea, Corina Sucarov, Peter Visky, Compozitor anonim

Sunet și lumini: Cătălin Filip

Sonorizare: Radu Boancă

Distribuția: Maialgesa Dat, Călin Deneș, Radu Dogaru, Christian Har, Ana Maria Marin, Duncan McKee, Victor Muntean, Emőke Pál, Ana Rednic, Oana Rotaru, Paula Seichei, Doru Taloș, Adonis Tanța

Foto și video afiș: Vivien Miron-Vilidár

Durată aproximativă: 2 h și 15 min

Duminică, 1 octombrie, ora 19:00, Scârț Loc Lejer

GRAND HOSTEL TIMIȘOARA

Auăleu

Cu: Cristine Cizmaș, Armand Iftode, Ioan Codrea, Jasmina Mitrici, Ionuț Marian Pîrvulescu, Anastasia Miulescu

Text și înscenare: Ovidiu Mihăiță

Durată aproximativă: 3 h (cu pauză)

Bilete: https://m.iabilet.ro/bilete-Festival-25-de-ore-de-teatru/

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 16:55

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)

De astăzi și până duminică, pe 24 septembrie, la Cinema Union din București, precum și la Cinema Carpați din Sinaia și...

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 13:41

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi

  Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în perioada 26 septembrie – 17 octombrie...

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 12:56

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia

  Regizorul Victor Olăhuț semnează regia spectacolului „Absurd realities”, după un scenariu original, care...

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 11:50

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”

Timișoara, 30 septembrie – 1 octombrie 2023

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 10:02

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”

Katharina Huber a primit, cu acest film de debut remarcabil, Premiul pentru Regie al Secţiunii Cineasti del presente a...

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 09:10

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!

  VEZI FILM LA CINEMA! aduce publicul în sala cinematografului Astra din Brașov în perioada 18-22 septembrie...

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 05:09

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor

  Teatrul Dramaturgilor Români , instituție publică de cultură în subordinea Primăriei Municipiului...

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Teatru și film 21 Septembrie 2023, 14:25

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România

„Fără îndoială cel mai bun film al anului de până acum” - The Times

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 19:00
Arte frumoase
Ascultă live Radio România Cultural
18:10 - 19:00
INTERNET CAFÉ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
18:00 - 20:00
TEATRU RADIOFONIC
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru