Ascultă Radio România Cultural Live

INDEPENDENT EXTERIOR Începe primul showcase de teatru independent din România

INDEPENDENT EXTERIOR Începe primul showcase de teatru independent din România
Facebook page cover 1920x1080 (1)

31 Octombrie 2021, 12:00

București, 29 octombrie 2021 — IDEA77, împreună cu partenerii, dintre care zece entități plus o instituție culturală de stat dedicată spectacolelor independenților, anunță începerea primei ediții a primului showcase de teatru independent destinat specialiștilor internaționali: directori, curatori și programatori de festivaluri de arte performative și critici de teatru. Evenimentul, denumit INDEPENDENT EXTERIOR, se derulează în perioada 3 - 7 noiembrie 2021 și programează cincisprezece spectacole de teatru, dans, performance, experiment, teatru-cinematic și formule mixte.

INDEPENDENT EXTERIOR este o platformă de prezentare și promovare la nivel internațional a artiștilor, a creațiilor lor și a companiilor sau spațiilor producătoare din zona artelor performative independente din România, un eveniment unic ȋn spațiul autohton. Prima ediție INDEPENDENT EXTERIOR prezintă atât debuturi, cât și spectacole realizate de artiști experiementați, montări bazate pe texte contemporane românești și străine. Participă peste 50 de invitați din Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Iran, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, SUA, Rusia, Ungaria, Uzbekistan.

Ne-am fi dorit să putem susține evenimentele cu public ȋn sală, însă situația sanitară actuală nu ne permite. Întreaga activitate a proiectului s-a mutat online. Pe lângă vizionarea spectacolelor, ȋi invităm pe cei interesați și la evenimentele de networking și schimb de experiență cu specialiștii internaționali. Sperăm să creăm o punte de dialog și cooperare reală, care să se manifeste activ ȋn anii ce vor urma”, spune Catinca Drăgănescu, regizoare și director INDEPENDENT EXTERIOR.

Este o deschidere fără precedent pentru teatrul independent din România, iar pe termen lung, vor avea de câștigat atât artiștii, cât și publicul, pentru că acest tip de colaborare externă conferă un plus-valoare creației locale”, afirmă Raluca Rădulescu, jurnalistă și curatoarea INDEPENDENT EXTERIOR. Și adaugă: „În teatrul independent, alegerile artistice, forța și coerența propunerilor repertoriale dovedesc clar experiența managerială și energia creatoare acumulate în acest sfert de secol și direcționate în prezent pentru a construi viitorul. Am căutat spectacole reprezentative pentru spațiul independent bucureștean, dar care au și potențial internațional și, indiferent de tema abordată, au un mesaj valid pentru orice spectator din anul 2021”.

Actorii, dramaturgii și regizorii din spațiul independent bucureștean vor avea ocazia să se întâlnească în cadrul masterclass-ului online de storytelling intitulat „Lumea are forma corpului meu”, cu regizorul și profesorul Boris Pavlovici, autorul a peste 60 de spectacole de teatru și mai mult de 10 proiecte social-educaționale și de teatru incluziv sau laboratoare experimentale, atât în Rusia, cât și în Finlanda, Danemarca, Estonia, Kazahstan, Uzbekistan, dar și în România. În 2019, spectacolul „Pianiștii”, pe care l-a montat la Teatrul Globus din Novosibirsk a primit premiul Masca de Aur pentru Cel mai bun spectacol al anului.

De asemenea, tinerii artiști din domeniul artelor performative independente sunt invitați să participe la „Oportunități de rezidență” - un webinar cu Irina Duskova, consultant și producător de teatru, director al programului internațional de vară al Byrd Hoffman Water Mill Foundation, SUA, pentru a afla mai multe despre tipurile de rezidențe accesibile în acest moment în lume și care sunt elementele care asigură reușita unei aplicații.

Spectacolele INDEPENDENT EXTERIOR sunt

 • Aici Moscova, regia Catinca Drăgănescu, unteatru
 • Bildungswoman, regia Elena Morar, Caleido
 • Capete înfierbântate 2020, regia David Schwartz, Stagiunea de Teatru Politic
 • Cassandra, regia Leta Popescu, Apollo111
 • Cataclisma, un concept de Andrea Gavriliu, unteatru
 • Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu, regia Catinca Drăgănescu
 • Cosmonauți, regia Andreea Lucaci, Teatrul LUNI de la Green Hours
 • Daughters, regia Simona Deaconescu, Tangaj Collective și Centrul Național al Dansului București (CNDB)
 • Dincolo de oglindă, regia Radu Popescu, Teatrul Apropo
 • Domeniul luptei, regia Catinca Drăgănescu, unteatru
 • Reverse Discourse de Ioana Marchidan, Linotip Centru Independent Coregrafic
 • Toată liniștea din lume, regia Radu Apostol, Centrul de Teatru Educațional Replika
 • Mama, regia Mihai Lukacs, Centrul Dialectic
 • Medea's Boys, regia Andrei Măjeri, Apollo111
 • What Is Love? Baby, dont hurt me… , regia Alina Tofan, Teatrul Apropo

INDEPENDENT EXTERIOR propune și o serie de  evenimente conexe online, programate la ora locală a României (vez mai jos).

Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:00-13:00 - (IN)DEPENDENT de context, o contextualizare a teatrului independent românesc și prezentarea programului primului showcase de teatru independent din România. O întâlnire online a invitaților din străinătate cu directorul și curatorul INDEPENDENT EXTERIOR. O sesiune de Q&A.

Joi, 4 noiembrie 2021, 12:00-13:30 - (IN)DEPENDENT de comunitate, o prezentare online a teatrelor independente din București, partenere ale proiectului INDEPENDENT EXTERIOR pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.

Vineri, 5 noiembrie 2021, 12:00-13:30 - (IN)DEPENDENT de șansă

O întâlnire online cu regizorii ale căror spectacole sunt prezente în showcase pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.

16:00 - 17:00 - (IN)DEPENEDENT de networking, „Oportunități de rezidență” - o prezentare-invitație pentru tineri artiști din domeniul artelor performative independente din București. Webinar cu Irina Duskova, consultant și producător de teatru. Din 2015, director al programului internațional de vară al Byrd Hoffman Water Mill Foundation, SUA. O sesiune de Q&A.

Sâmbătă, 6 noiembrie 2021, 12:00-13:30 (IN)DDEPENDENT de șansă, o întâlnire online cu regizori, scenografi, dramaturgi ale căror spectacole sunt prezente în showcase pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.

15:00-17:00 - (IN)DEPENEDENT de storytelling, „Lumea are forma corpului meu” - Masterclass online de storytelling, pentru actorii, dramaturgi, regizori din spațiul independent bucureștean, cu regizorul Boris Pavlovici, premiat pentru spectacolele sale de teatru, dar și pentru proiectele experimentale și social-educaționale.

Duminică, 7 noiembrie 2021, 12:00-13:00 - (IN)DEPENEDENT de concluzii, brunch online cu participanții la showcase, din teatrele independente din București și invitații din străinătate, pentru concluzii.

Toate spectacolele incluse în programul INDEPENDENT EXTERIOR vor putea fi vizionate online. Participanții la showcase vor primi link-urile și parolele de acces, valabile în perioada 3-7 noiembrie 2021. Detalii despre spectacole și toate evenimentele cuprinse în programul primului showcase românesc de teatru independent se vor găsi și pe www.independentexterior.eu - după lansarea platformei.

Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Apollo 111, Asociația Vanner Collective, Teatrul Apropo, Caleido, Centrul Dialectic, Centrul de Teatru Educațional Replika, Centrul Național al Dansului București (CNDB), LINOTIP Centru Independent Coregrafic, Teatrul LUNI de la Green Hours, Tangaj Collective (Tangaj Dance Association), Stagiunea de Teatru Politic (Asociația O2G), unteatru

Parteneri media: Radio România Cultural, Theatrescu, Promotion Presse Service

Despre organizatori

IDEA77 este o iniţiativă culturală menită să producă şi promoveze proiecte inovative din zona artelor performative şi educaţiei alternative. Ne propunem să ne poziţionăm ca un nucleu de artişti, antreprenori şi manageri culturali interesaţi de experiment, creaţii originale şi proiecte aflate ȋn relaţie directă cu realitatea contemporană. Viziunea noastră se concentrează ȋn jurul conceptelor de experience design şi art for social change. Ne pasionează colaborările trans-sectoriale, noile tehnologii şi esteticile hibride. Investigăm subiecte actuale şi polemice, ȋncurajăm dezbaterea şi promovăm cultura dialogului. Susţinem valori ca empatia, solidaritatea şi incluziunea socială. IDEA77 este o structură fluidă şi dinamică orientată spre viitor, un promotor al formelor noi, un creator de experienţe.

IDEA77 pe Facebook

fb.me/idea77ngo

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Teatru și film 08 Februarie 2023, 06:57

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara

Radio România Cultural transmite în direct, de pe scena Teatrului German din Timișoara, pe 17 februarie 2023, începând cu ora...

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Teatru și film 07 Februarie 2023, 09:23

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!

Viola Davis este a optsprezecea artistă care câștigă premiile Emmy, Grammy, Oscar și Tony!

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Teatru și film 07 Februarie 2023, 06:32

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale

Fiul celebrului actor Alain Delon, Anthony Delon, se află la Oradea. Acesta a început de ieri, 6 februarie 2023, filmările la...

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe
Teatru și film 06 Februarie 2023, 10:27

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe

Film O’Clock International Festival este bucuros să anunțe selecția oficială a competiției internaționale de scurtmetraj a...

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe
Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Teatru și film 05 Februarie 2023, 06:10

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie

Sâmbătă, 4 februarie, ora 19.00 / Duminică, 5 februarie, ora 19.00 / Sâmbătă, 11 februarie ora 19.00 / Duminică 12 februarie,...

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
„Conul Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale, producție nouă a Naționalului ieșean, în regia lui Ion Sapdaru
Teatru și film 04 Februarie 2023, 06:51

„Conul Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale, producție nouă a Naționalului ieșean, în regia lui Ion Sapdaru

Sâmbătă, 4 februarie, pe scena Uzinei cu Teatru a Naționalului ieșean, de la 19:30, va avea loc premiera spectacolului Conul...

„Conul Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale, producție nouă a Naționalului ieșean, în regia lui Ion Sapdaru
Teatrul Apollo 111 prezintă în data de 11 februarie 2023, la ora 20:00, spectacolul CASSANDRA
Teatru și film 03 Februarie 2023, 10:02

Teatrul Apollo 111 prezintă în data de 11 februarie 2023, la ora 20:00, spectacolul CASSANDRA

Cassandra e o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale....

Teatrul Apollo 111 prezintă în data de 11 februarie 2023, la ora 20:00, spectacolul CASSANDRA
Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Teatru și film 02 Februarie 2023, 18:03

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație

Un interviu de Claudia Crăcăleanu.   

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:15
RADIOJURNAL
Ascultă live Radio România Cultural
13:00 - 13:20
RADIOJURNAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj