Ascultă Radio România Cultural Live

INDEPENDENT EXTERIOR Începe primul showcase de teatru independent din România

31 Octombrie 2021, 12:00

București, 29 octombrie 2021 — IDEA77, împreună cu partenerii, dintre care zece entități plus o instituție culturală de stat dedicată spectacolelor independenților, anunță începerea primei ediții a primului showcase de teatru independent destinat specialiștilor internaționali: directori, curatori și programatori de festivaluri de arte performative și critici de teatru. Evenimentul, denumit INDEPENDENT EXTERIOR, se derulează în perioada 3 - 7 noiembrie 2021 și programează cincisprezece spectacole de teatru, dans, performance, experiment, teatru-cinematic și formule mixte.

INDEPENDENT EXTERIOR este o platformă de prezentare și promovare la nivel internațional a artiștilor, a creațiilor lor și a companiilor sau spațiilor producătoare din zona artelor performative independente din România, un eveniment unic ȋn spațiul autohton. Prima ediție INDEPENDENT EXTERIOR prezintă atât debuturi, cât și spectacole realizate de artiști experiementați, montări bazate pe texte contemporane românești și străine. Participă peste 50 de invitați din Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Iran, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Serbia, SUA, Rusia, Ungaria, Uzbekistan.

Ne-am fi dorit să putem susține evenimentele cu public ȋn sală, însă situația sanitară actuală nu ne permite. Întreaga activitate a proiectului s-a mutat online. Pe lângă vizionarea spectacolelor, ȋi invităm pe cei interesați și la evenimentele de networking și schimb de experiență cu specialiștii internaționali. Sperăm să creăm o punte de dialog și cooperare reală, care să se manifeste activ ȋn anii ce vor urma”, spune Catinca Drăgănescu, regizoare și director INDEPENDENT EXTERIOR.

Este o deschidere fără precedent pentru teatrul independent din România, iar pe termen lung, vor avea de câștigat atât artiștii, cât și publicul, pentru că acest tip de colaborare externă conferă un plus-valoare creației locale”, afirmă Raluca Rădulescu, jurnalistă și curatoarea INDEPENDENT EXTERIOR. Și adaugă: „În teatrul independent, alegerile artistice, forța și coerența propunerilor repertoriale dovedesc clar experiența managerială și energia creatoare acumulate în acest sfert de secol și direcționate în prezent pentru a construi viitorul. Am căutat spectacole reprezentative pentru spațiul independent bucureștean, dar care au și potențial internațional și, indiferent de tema abordată, au un mesaj valid pentru orice spectator din anul 2021”.

Actorii, dramaturgii și regizorii din spațiul independent bucureștean vor avea ocazia să se întâlnească în cadrul masterclass-ului online de storytelling intitulat „Lumea are forma corpului meu”, cu regizorul și profesorul Boris Pavlovici, autorul a peste 60 de spectacole de teatru și mai mult de 10 proiecte social-educaționale și de teatru incluziv sau laboratoare experimentale, atât în Rusia, cât și în Finlanda, Danemarca, Estonia, Kazahstan, Uzbekistan, dar și în România. În 2019, spectacolul „Pianiștii”, pe care l-a montat la Teatrul Globus din Novosibirsk a primit premiul Masca de Aur pentru Cel mai bun spectacol al anului.

De asemenea, tinerii artiști din domeniul artelor performative independente sunt invitați să participe la „Oportunități de rezidență” - un webinar cu Irina Duskova, consultant și producător de teatru, director al programului internațional de vară al Byrd Hoffman Water Mill Foundation, SUA, pentru a afla mai multe despre tipurile de rezidențe accesibile în acest moment în lume și care sunt elementele care asigură reușita unei aplicații.

Spectacolele INDEPENDENT EXTERIOR sunt

 • Aici Moscova, regia Catinca Drăgănescu, unteatru
 • Bildungswoman, regia Elena Morar, Caleido
 • Capete înfierbântate 2020, regia David Schwartz, Stagiunea de Teatru Politic
 • Cassandra, regia Leta Popescu, Apollo111
 • Cataclisma, un concept de Andrea Gavriliu, unteatru
 • Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu, regia Catinca Drăgănescu
 • Cosmonauți, regia Andreea Lucaci, Teatrul LUNI de la Green Hours
 • Daughters, regia Simona Deaconescu, Tangaj Collective și Centrul Național al Dansului București (CNDB)
 • Dincolo de oglindă, regia Radu Popescu, Teatrul Apropo
 • Domeniul luptei, regia Catinca Drăgănescu, unteatru
 • Reverse Discourse de Ioana Marchidan, Linotip Centru Independent Coregrafic
 • Toată liniștea din lume, regia Radu Apostol, Centrul de Teatru Educațional Replika
 • Mama, regia Mihai Lukacs, Centrul Dialectic
 • Medea's Boys, regia Andrei Măjeri, Apollo111
 • What Is Love? Baby, dont hurt me… , regia Alina Tofan, Teatrul Apropo

INDEPENDENT EXTERIOR propune și o serie de  evenimente conexe online, programate la ora locală a României (vez mai jos).

Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:00-13:00 - (IN)DEPENDENT de context, o contextualizare a teatrului independent românesc și prezentarea programului primului showcase de teatru independent din România. O întâlnire online a invitaților din străinătate cu directorul și curatorul INDEPENDENT EXTERIOR. O sesiune de Q&A.

Joi, 4 noiembrie 2021, 12:00-13:30 - (IN)DEPENDENT de comunitate, o prezentare online a teatrelor independente din București, partenere ale proiectului INDEPENDENT EXTERIOR pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.

Vineri, 5 noiembrie 2021, 12:00-13:30 - (IN)DEPENDENT de șansă

O întâlnire online cu regizorii ale căror spectacole sunt prezente în showcase pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.

16:00 - 17:00 - (IN)DEPENEDENT de networking, „Oportunități de rezidență” - o prezentare-invitație pentru tineri artiști din domeniul artelor performative independente din București. Webinar cu Irina Duskova, consultant și producător de teatru. Din 2015, director al programului internațional de vară al Byrd Hoffman Water Mill Foundation, SUA. O sesiune de Q&A.

Sâmbătă, 6 noiembrie 2021, 12:00-13:30 (IN)DDEPENDENT de șansă, o întâlnire online cu regizori, scenografi, dramaturgi ale căror spectacole sunt prezente în showcase pentru invitații din străinătate. O sesiune de Q&A.

15:00-17:00 - (IN)DEPENEDENT de storytelling, „Lumea are forma corpului meu” - Masterclass online de storytelling, pentru actorii, dramaturgi, regizori din spațiul independent bucureștean, cu regizorul Boris Pavlovici, premiat pentru spectacolele sale de teatru, dar și pentru proiectele experimentale și social-educaționale.

Duminică, 7 noiembrie 2021, 12:00-13:00 - (IN)DEPENEDENT de concluzii, brunch online cu participanții la showcase, din teatrele independente din București și invitații din străinătate, pentru concluzii.

Toate spectacolele incluse în programul INDEPENDENT EXTERIOR vor putea fi vizionate online. Participanții la showcase vor primi link-urile și parolele de acces, valabile în perioada 3-7 noiembrie 2021. Detalii despre spectacole și toate evenimentele cuprinse în programul primului showcase românesc de teatru independent se vor găsi și pe www.independentexterior.eu - după lansarea platformei.

Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Conţinutul acestui proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Apollo 111, Asociația Vanner Collective, Teatrul Apropo, Caleido, Centrul Dialectic, Centrul de Teatru Educațional Replika, Centrul Național al Dansului București (CNDB), LINOTIP Centru Independent Coregrafic, Teatrul LUNI de la Green Hours, Tangaj Collective (Tangaj Dance Association), Stagiunea de Teatru Politic (Asociația O2G), unteatru

Parteneri media: Radio România Cultural, Theatrescu, Promotion Presse Service

Despre organizatori

IDEA77 este o iniţiativă culturală menită să producă şi promoveze proiecte inovative din zona artelor performative şi educaţiei alternative. Ne propunem să ne poziţionăm ca un nucleu de artişti, antreprenori şi manageri culturali interesaţi de experiment, creaţii originale şi proiecte aflate ȋn relaţie directă cu realitatea contemporană. Viziunea noastră se concentrează ȋn jurul conceptelor de experience design şi art for social change. Ne pasionează colaborările trans-sectoriale, noile tehnologii şi esteticile hibride. Investigăm subiecte actuale şi polemice, ȋncurajăm dezbaterea şi promovăm cultura dialogului. Susţinem valori ca empatia, solidaritatea şi incluziunea socială. IDEA77 este o structură fluidă şi dinamică orientată spre viitor, un promotor al formelor noi, un creator de experienţe.

IDEA77 pe Facebook

fb.me/idea77ngo

Filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, redifuzat în luna martie în toate cinematografele Happy Cinema
Teatru și film 29 Februarie 2024, 12:28

Filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, redifuzat în luna martie în toate cinematografele Happy Cinema

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie , în toate cinematografele...

Filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, redifuzat în luna martie în toate cinematografele Happy Cinema
ADRENALINĂ - un spectacol ce explorează tema adicției contemporane în diferite forme și cultura pop recentă - PREMIERĂ PE ȚARĂ la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 29 Februarie 2024, 12:22

ADRENALINĂ - un spectacol ce explorează tema adicției contemporane în diferite forme și cultura pop recentă - PREMIERĂ PE ȚARĂ la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

ADRENALINĂ - un spectacol ce explorează tema adicției contemporane în diferite forme și cultura pop recentă - PREMIERĂ PE ȚARĂ la Teatrul EXCELSIOR din București
Dublu triumf pentru filmul românesc „Secretul Insulei Pin-Up”: A adus acasă două premii din Boston
Teatru și film 29 Februarie 2024, 12:10

Dublu triumf pentru filmul românesc „Secretul Insulei Pin-Up”: A adus acasă două premii din Boston

Între 14 și 19 februarie 2024, actrița principală și producătoarea Rina Gri, scenaristul și regizorul Alecs Năstoiu,...

Dublu triumf pentru filmul românesc „Secretul Insulei Pin-Up”: A adus acasă două premii din Boston
Începutul de primăvară aduce o reprezentație a spectacolului „Despre noi”, în regia lui Beatrice Rancea, la Teatrul de Balet din Sibiu
Teatru și film 28 Februarie 2024, 15:42

Începutul de primăvară aduce o reprezentație a spectacolului „Despre noi”, în regia lui Beatrice Rancea, la Teatrul de Balet din Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie , începând cu orele 19:00 , spectacolul de teatru-dans...

Începutul de primăvară aduce o reprezentație a spectacolului „Despre noi”, în regia lui Beatrice Rancea, la Teatrul de Balet din Sibiu
Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective
Teatru și film 28 Februarie 2024, 14:47

Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe...

Primăvara începe cu cinci spectacole – mărțișor și experiență de la Vanner Collective
„IMMERSONIC” – seria de spectacole performative literar-sonore curatoriate de Andrei Raicu și Micleușanu M. – își face debutul pe 20 martie
Teatru și film 28 Februarie 2024, 12:18

„IMMERSONIC” – seria de spectacole performative literar-sonore curatoriate de Andrei Raicu și Micleușanu M. – își face debutul pe 20 martie

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul...

„IMMERSONIC” – seria de spectacole performative literar-sonore curatoriate de Andrei Raicu și Micleușanu M. – își face debutul pe 20 martie
Premiile Senatului și Nominalizările pentru premiile GALEI UNITER 2024
Teatru și film 28 Februarie 2024, 11:53

Premiile Senatului și Nominalizările pentru premiile GALEI UNITER 2024

Ediția a 32-a a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 27 mai 2024 la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național...

Premiile Senatului și Nominalizările pentru premiile GALEI UNITER 2024
Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 3 martie
Teatru și film 27 Februarie 2024, 13:32

Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 3 martie

  Cristian Iacob , vine la Cult Top, însoțit de povești uimitoare, amintiri neprețuite, umor rafinat și propuneri...

Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 3 martie
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
17:05 - 18:00
WEEKEND FAN
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru