Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Kirk Douglas – centenarul unui actor autentic, cu o viaţă personală fabuloasă

09 Decembrie 2016, 06:37

Vineri, 9 decembrie, lumea filmului de la Hollywood îl sărbătoreşte pe actorul de teatru şi film Kirk Douglas, care împlineşte 100 de ani.

Considerat unul dintre puținele staruri de box – office autentice, Kirk Douglas a demonstrat, de-a lungul anilor, un talent robust şi puternic, o prezenţă fizică impunătoare, o inteligenţă a jocului, originalitate şi agilitate, fiind un tip născut parcă pentru roluri de erou.

După o carieră care numără peste 90 de filme, un stil spontan remarcabil şi un dinamism sufletesc impresionant, Kirk Douglas este, poate, actorul cu cea mai spectaculoasă viață personală, cel puţin la fel de spectaculoasă precum cariera sa: a iubit, a înșelat, a fost părăsit, a crescut mulţi copii, a trecut prin dramatica încercare a morţii unuia din fiii săi, a fost judecat, apoi iertat, s-a jucat cu nepoții și, deşi niciunul din legendarele sale roluri nu a primit un Oscar, este unanim apreciat pentru ceea ce a dăruit lumii artistice mondiale, fiind unicul supravieţuitor al epocii sugestiv denumite „Hollywoodul de Aur”.


Kirk Douglas s-a născut la Amsterdam, New York, la 9 decembrie 1916, numele său real fiind Issur Danielovich. Părinţii săi, Herschel „Harry” Danielovich şi Bryna „Bertha” (Sanglel) Danielovich, erau imigranţi din Belarus, care au venit în Statele Unite pentru a scăpa de pogromul împotriva evreilor, iar după naşterea celui care avea să devină un mare actor, şi-au schimbat numele în Demsky, iar copilul lor a primit numele de Izzy Demsky. Până la a ajunge la numele de Kirk Douglas, şi-a mai modificat numele pe parcursul anilor în Isadore Demsky.

Copil deosebit de ager şi energic, a atras atenţia comunităţii evreieşti în care a crescut, conducătorii acesteia încercând să îl îndrume către o viaţă de învăţătură în urma căreia să devină rabin. Copilul nu era, însă, tocmai habotnic, ba mai mult a fost speriat de moarte de povestea “Fiilor lui Israel”, o experienţă pe care avea să o depăşeascu cu greu.

În schimb, încă din copilărie avea o atracţie deosebită pentru sport, mai ales pentru luptele libere, pasiune aflată cel mai plauzibil la baza personajului Spartacus, sclavul rebel metamorfozat în cel mai sângeros gladiator al Imperiului Roman, jucat de actor la maturitate.

Deşi a fost crescut în sărăcie, cu părinţi semianalfabeţi, Kirg Douglas şi-a descoperit talentul pentru actorie în timpul liceului, perioadă în care a avut mai multe slujbe, inclusiv ca luptător într-un bâlci.

A primit o bursă pentru a studia la Academia de Artă Dramatică Americană, absolvită în 1941, după ce devenise şi licenţiat în filologie al Universităţii St. Lawrence, în anul 1939.

Tot în anul 1941 debutează pe Broadway în producţia „Spring Again”, apoi celebra Lauren Bacall l-a recomandat producătorului Hal Wallis, care l-a urmărit, i-a intuit talentul şi i-a propus primul contract din carieră, pentru un rol alături de Barbara Stanwyck în pelicula „noir” „Dragoste ciudată/ The Strange Love Of Martha Ivers” – producţie a anului 1946.


Prima căsătorie a actorului se petrecuse în anul 1943, la 2 noiembrie, modelul Diana Dill fiind cea care avea să îi dăruiască şi doi copii: Michael, câștigătorul de mai târziu al unui Oscar pentru rolul din ”Wall Street” – născut la 25 septembrie 1944 -, și Joel – născut la 23 ianuarie 1947.

Între anii 1943 – 1944 a efectuat stagiul militar obligatoriu în cadrul Marinei Militare americane.

Kirk Douglas nu a jucat rolul romanticului pe marile ecrane, însă în viaţa personală a fost un irezistibil cuceritor. El are nenumărate aventuri extraconjugale, iar în anul 1951, Diana îi solicită divorţul, pe parcursul anilor cei doi rămânând, totuşi, în relaţii apropiate, graţie şi generoasei rente pe care actorul a asigurat-o mamei primilor doi copii ai săi.

A fost, însă, perioada profesională cea mai prolifică a actorului, materializată prin nenumărate roluri, trei dintre acestea aducându-i tot atâtea nominalizări la Oscar:  „Champion” – în 1949, „The Bad And The Beautiful” – 1952 şi „Van Gogh/ Lust for Life” – 1956, ultimul dând marilor ecrane unul dintre cele mai faimoase roluri ale sale, Van Gogh, în filmul regizat de Vincente Minnelli, moment despre care actorul a dezvăluit că a fost atât de afectat de viaţa bulversată a artistului, încât a fost greu să-şi revină din acea stare în viaţa reală.

În anul 1954, pe 29 mai, Kirk Douglas se căsătorește cu nemțoaica Anne Buydens, cu care repetă scenariul din prima căsătorie, ei având doi băieți, Peter – născut la 25 noiembrie 1955 – și Eric – născut la 21 iunie 1958 -, iar el repetând la infinit aventură după aventură, fără să se ascundă de lumea Hollywood-ului, și sub privirile mereu îngăduitoare ale soției.

Despre personajul Van Gogh, Anne povestea că el era atât de obsedat de acest rol, încât „venea acasă cu barba lui mare şi roşie ca Van Gogh, purtând acele cizme greoaie, şi călcând apăsat prin jurul casei, încât era înfricoşător”.


Douglas a lucrat cu unii dintre cei mai buni regizori din epoca sa, printre care Vincente Minnelli, Stanley Kubrick, Howard Hawks, Joseph L Mankiewicz, Billy Wilder sau Elia Kazan.

Kirk Douglas a avut şi propriile sale companii de producţie – Bryna Productions, înfiinţată în anul 1952 şi Joel Productions – înfiinţată în 1962 -, dar a creat, în anul 1964, şi o fundaţie – Anne and Kirk Douglas, care a instituit distincţia Playground Award, prin intermediul căreia peste 480 de spaţii de joacă pentru copii din Los Angeles au fost renovate.

În anul 1973 devine, pentru prima dată, regizor, realizând producţia „Scalawag”, în care se regăseşte şi în distribuţie, iar în anul 1981 primeşte Medalia prezidenţială a Libertăţii pentru rolul sau ca ambasador al bunăvoinţei, din partea Departamentului de Stat al SUA.


Deşi a fost nominalizat de mai multe ori la premiul Oscar – dar şi de alte trei ori la Premiile Emmy – , Institutul American de Film i-a decernat, în anul 1996, un premiu onorific pentru întrega carieră, care i-a fost înmânat de regizorul Steven Spielberg. Acest premiu, alături de două Globuri de Aur un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, sunt cele mai importante distincţii din prolifica sa activitate actoricească.

În anul 1996, în viaţa lui Kirk Douglas încep să apară din ce în ce mai multe necazuri. Atunci, actorul a suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia a rămas cu anumite dificultăţi de exprimare, dar şi cu probleme locomotorii, însă, cu siguranţă, suferinţa i-a fost mult alinată de faptul că Anne l-a dus la spital cu viteza și abilitatea ”unui pilot de Formula 1” şi, mai apoi, i-a stat alături în toată perioada necesară recuperării.

Câţiva ani mai târziu, Kirk i-a fost, la rândul său, alături soţiei sale, după ce aceasta a suferit o fractură de bazin şi a avut nevoie de o lungă perioadă de refacere.

În anul 2001 este decorat cu Medalia Naţională a Artelor, iar în 2003, Michael și Kirk Douglas au jucat pentru prima oară împreună, în producţia „It Runs In The Family”/”În familie”.

În anul 2004, apare în viaţa sa o nouă încercare teribilă: pe 6 iulie, fiul lui Eric, actor de stand-up comedy, a murit în urma unei supradoze de droguri. Era anul în care Kirk şi Anne sărbătoreau 50 de ani de căsnicie, şi în care Anne și-a surprins soțul, îmbrățișând religia iudaică.


În martie 2009, la vârsta de 93 de ani, realizează un incredibil one-man show, intitulat „Before I Forget”, la Center Theatre Group/Kirk Douglas Theatre din California.

În anul 2014, Anne şi Kirk sărbătoreau 60 de ani de căsnicie, iar actorul a impresionat cu o declaraţie de senzaţie: ”Nu m-am gândit niciodată la căsnicia noastră ca la ceva unic. M-am îndrăgostit de o fată și după 60 de ani încă o iubesc”, a declarat Kirk. El a recunoscut că Anne a fost cea care i-a trecut cu vederea pașii pe lângă drumul căsniciei, iar soţia sa a replicat, cu o înţelepciune de excepţie: ”În 60 de ani de căsnicie treci peste o mulțime de obstacole – și toate au fost superbe”.

În octombrie 2016, Kirk Douglas a fost văzut pentru ultima oară în public, la o gală de caritate organizată la Los Angeles în sprijinul Motion Picture and Television Fund.

La 9 noiembrie 2016, Kirk a fost premiat, la Hotelul Pierre din New York, de Congresul Mondial Evreiesc, cu distincţia Teddy Kollek (după numele unui foarte apropiat prieten al celebrului actor, fost primar al oraşului Ierusalim între anii 1965 – 1993) pentru promovarea culturii evreieşti, un trofeu aflat la ediţia sa inaugurală, eveniment care a avut loc cu exact o lună înainte ca actorul să împlinească vârsta de 100 de ani. Michael Douglas, care a primit premiul în numele tatălui său, a declarat: ”Tatăl meu este foarte mândru de acest premiu, pe care îl primeşte cu smerenie”.

de Răzvan Moceanu

RADOR

A patra ediție a festivalului FilmeDar, în Cetatea medievală de la Feldioara, 19-21 iulie
Teatru și film 18 Iulie 2024, 01:28

A patra ediție a festivalului FilmeDar, în Cetatea medievală de la Feldioara, 19-21 iulie

Festivalul „FilmeDar” ajunge anul acesta la cea de-a patra ediție. Într-un spațiu de proiecție cu istorii,...

A patra ediție a festivalului FilmeDar, în Cetatea medievală de la Feldioara, 19-21 iulie
Festivalul Național de Teatru, ediția 34 - Argumentul, structura și selecția de spectacole
Teatru și film 17 Iulie 2024, 15:03

Festivalul Național de Teatru, ediția 34 - Argumentul, structura și selecția de spectacole

Echipa curatorială a Festivalului Național de Teatru – formată din Mihaela Michailov , Călin Ciobotari și Ionuț Sociu ,...

Festivalul Național de Teatru, ediția 34 - Argumentul, structura și selecția de spectacole
Brașovul găzduiește șase seri de Cinema în aer liber, între 23 și 28 iulie
Teatru și film 17 Iulie 2024, 00:10

Brașovul găzduiește șase seri de Cinema în aer liber, între 23 și 28 iulie

Caravana Metropolis - Cinema în aer liber va poposi din nou în Brașov , între 23 și 28 iulie ,...

Brașovul găzduiește șase seri de Cinema în aer liber, între 23 și 28 iulie
Prima ediție a Festivalului Ariel Vâlcea Fest Junior aduce magia teatrului în viețile copiilor, între 26 și 30 iulie 2024
Teatru și film 16 Iulie 2024, 14:20

Prima ediție a Festivalului Ariel Vâlcea Fest Junior aduce magia teatrului în viețile copiilor, între 26 și 30 iulie 2024

Festivalul Ariel Vâlcea Fest Junior, aflat la prima ediție, care va avea loc la Râmnicu Vâlcea între...

Prima ediție a Festivalului Ariel Vâlcea Fest Junior aduce magia teatrului în viețile copiilor, între 26 și 30 iulie 2024
FURNICI de Saviana Stănescu, spectacol-lectură și Q&A la Casa Kerim
Teatru și film 15 Iulie 2024, 11:40

FURNICI de Saviana Stănescu, spectacol-lectură și Q&A la Casa Kerim

Pe 1 august , de la ora 19.00 ,  Casa Kerim invită publicul la un eveniment de excepție:  Spectacolul...

FURNICI de Saviana Stănescu, spectacol-lectură și Q&A la Casa Kerim
Zilele unteatru, între 24 și 31 iulie
Teatru și film 15 Iulie 2024, 08:57

Zilele unteatru, între 24 și 31 iulie

unteatru și unpublic se întâlnesc din nou, în anul cu numărul Paișpe.

Zilele unteatru, între 24 și 31 iulie
La SFR 15 rulează, în premieră, filmul despre viața lui Nicolae Ceaușescu
Teatru și film 15 Iulie 2024, 08:20

La SFR 15 rulează, în premieră, filmul despre viața lui Nicolae Ceaușescu

În doar câteva săptămâni, Iașul va deveni, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Capitala Filmului...

La SFR 15 rulează, în premieră, filmul despre viața lui Nicolae Ceaușescu
Actrița Shannen Doherty a murit la vârsta de 53 de ani
Teatru și film 14 Iulie 2024, 18:30

Actrița Shannen Doherty a murit la vârsta de 53 de ani

Actriţa americană Shannen Doherty, cunoscută graţie rolului liceenei Brenda Walsh din serialul TV de succes ''Beverly...

Actrița Shannen Doherty a murit la vârsta de 53 de ani
Ascultă live

Ascultă live

07:00 - 09:00
RRC detox
Ascultă live Radio România Cultural
07:15 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
07:30 - 08:00
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru