Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Legendarul Kirk Douglas – un actor autentic, cu o viaţă personală fabuloasă

Untitled

09 Decembrie 2021, 07:15

Motto: „Toţi copiii sunt actori naturali, iar eu încă sunt copil. Dacă te maturizezi complet, nu poţi fi niciodată actor.” – Kirk Douglas

Joi, 9 decembrie, se împlinesc 105 ani de la naşterea legendarului actor de teatru şi film Kirk Douglas.

Considerat unul dintre puținele staruri de box – office autentice, Kirk Douglas a demonstrat, de-a lungul anilor, un talent robust şi puternic, o prezenţă fizică impunătoare, o inteligenţă a jocului, originalitate şi agilitate, fiind un tip născut parcă pentru roluri de erou.

După o carieră care a numărat peste 90 de filme, dominate de un stil spontan remarcabil şi un dinamism sufletesc impresionant, Kirk Douglas a fost, poate, actorul cu cea mai spectaculoasă viață personală, cel puţin la fel de spectaculoasă precum cariera sa: a iubit, a înșelat, a fost părăsit, a crescut mulţi copii, a trecut prin dramatica încercare a morţii unuia din fiii săi, a fost judecat, apoi iertat, s-a jucat cu nepoții și, deşi niciunul din legendarele sale roluri nu a primit un Oscar – ci doar unul onorific -, este unanim apreciat pentru ceea ce a dăruit lumii artistice mondiale, fiind unicul supravieţuitor al epocii sugestiv denumite „Hollywoodul de Aur”.

/ AFP PHOTO

Kirk Douglas s-a născut la Amsterdam, New York, la 9 decembrie 1916, numele său real fiind Issur Danielovich. Părinţii săi, Herschel „Harry” Danielovich şi Bryna „Bertha” (Sanglel) Danielovich, erau imigranţi din Belarus, care au venit în Statele Unite pentru a scăpa de pogromul împotriva evreilor, iar după naşterea celui care avea să devină un mare actor, şi-au schimbat numele în Demsky, iar copilul lor a primit numele de Izzy Demsky. Până la a ajunge la numele de Kirk Douglas, şi-a mai modificat numele pe parcursul anilor în Isadore Demsky.

Copil deosebit de ager şi energic, a atras atenţia comunităţii evreieşti în care a crescut, conducătorii acesteia încercând să îl îndrume către o viaţă de învăţătură în urma căreia să devină rabin. Copilul nu era, însă, tocmai habotnic, ba mai mult a fost speriat de moarte de povestea “Fiilor lui Israel”, o experienţă pe care avea să o depăşeascu cu greu.

În schimb, încă din copilărie avea o atracţie deosebită pentru sport, mai ales pentru luptele libere, pasiune aflată cel mai plauzibil la baza personajului Spartacus, sclavul rebel metamorfozat în cel mai sângeros gladiator al Imperiului Roman, jucat de actor la maturitate.

Deşi a fost crescut în sărăcie, cu părinţi semianalfabeţi, Kirg Douglas şi-a descoperit talentul pentru actorie în timpul liceului, perioadă în care a avut mai multe slujbe, inclusiv ca luptător într-un bâlci.

A primit o bursă pentru a studia la Academia de Artă Dramatică Americană, absolvită în 1941, după ce devenise şi licenţiat în filologie al Universităţii St. Lawrence, în anul 1939.

Tot în anul 1941 debutează pe Broadway în producţia „Spring Again”, apoi celebra Lauren Bacall l-a recomandat producătorului Hal Wallis, care l-a urmărit, i-a intuit talentul şi i-a propus primul contract din carieră, pentru un rol alături de Barbara Stanwyck în pelicula „noir” „Dragoste ciudată/ The Strange Love Of Martha Ivers” – producţie a anului 1946.

Prima căsătorie a actorului se petrecuse în anul 1943, la 2 noiembrie, modelul Diana Dill fiind cea care avea să îi dăruiască şi doi copii: Michael, câștigătorul de mai târziu al unui Oscar pentru rolul din ”Wall Street” – născut la 25 septembrie 1944 -, și Joel – născut la 23 ianuarie 1947.

Între anii 1943 – 1944 a efectuat stagiul militar obligatoriu în cadrul Marinei Militare americane.

Kirk Douglas nu a jucat rolul romanticului pe marile ecrane, însă în viaţa personală a fost un irezistibil cuceritor. El are nenumărate aventuri extraconjugale, iar în anul 1951, Diana îi solicită divorţul, pe parcursul anilor cei doi rămânând, totuşi, în relaţii apropiate, graţie şi generoasei rente pe care actorul a asigurat-o mamei primilor doi copii ai săi.

A fost, însă, perioada profesională cea mai prolifică a actorului, materializată prin nenumărate roluri, trei dintre acestea aducându-i tot atâtea nominalizări la Oscar:  „Champion” – în 1949, „The Bad And The Beautiful” – 1952 şi „Van Gogh/ Lust for Life” – 1956, ultimul dând marilor ecrane unul dintre cele mai faimoase roluri ale sale, Van Gogh, în filmul regizat de Vincente Minnelli, moment despre care actorul a dezvăluit că a fost atât de afectat de viaţa bulversată a artistului, încât a fost greu să-şi revină din acea stare în viaţa reală.

În anul 1954, pe 29 mai, Kirk Douglas se căsătorește cu nemțoaica Anne Buydens, cu care repetă scenariul din prima căsătorie, ei având doi băieți, Peter – născut la 25 noiembrie 1955 – și Eric – născut la 21 iunie 1958 -, iar el repetă la infinit aventură după aventură, fără să se ascundă de lumea Hollywood-ului, și sub privirile mereu îngăduitoare ale soției.

Despre personajul Van Gogh, Anne povestea că el era atât de obsedat de acest rol, încât „venea acasă cu barba lui mare şi roşie ca Van Gogh, purtând acele cizme greoaie, şi călcând apăsat prin jurul casei, încât era înfricoşător”.

Douglas a lucrat cu unii dintre cei mai buni regizori din epoca sa, printre care Vincente Minnelli, Stanley Kubrick, Howard Hawks, Joseph L Mankiewicz, Billy Wilder sau Elia Kazan.

Kirk Douglas a avut şi propriile sale companii de producţie – Bryna Productions, înfiinţată în anul 1952 şi Joel Productions – înfiinţată în 1962 -, dar a creat, în anul 1964, şi o fundaţie – Anne and Kirk Douglas, care a instituit distincţia Playground Award, prin intermediul căreia peste 480 de spaţii de joacă pentru copii din Los Angeles au fost renovate.

În anul 1973 devine, pentru prima dată, regizor, realizând producţia „Scalawag”, în care se regăseşte şi în distribuţie, iar în anul 1981 primeşte Medalia prezidenţială a Libertăţii pentru rolul sau ca ambasador al bunăvoinţei, din partea Departamentului de Stat al SUA.

Deşi a fost nominalizat de mai multe ori la premiul Oscar – dar şi de alte trei ori la Premiile Emmy – , Institutul American de Film i-a decernat, în anul 1996, un premiu onorific pentru întrega carieră, care i-a fost înmânat de regizorul Steven Spielberg. Acest premiu, alături de două Globuri de Aur un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, sunt cele mai importante distincţii din prolifica sa activitate actoricească.

În anul 1996, în viaţa lui Kirk Douglas încep să apară din ce în ce mai multe necazuri. Atunci, actorul a suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia a rămas cu anumite dificultăţi de exprimare, dar şi cu probleme locomotorii, însă, cu siguranţă, suferinţa i-a fost mult alinată de faptul că Anne l-a dus la spital cu viteza și abilitatea ”unui pilot de Formula 1” şi, mai apoi, i-a stat alături în toată perioada necesară recuperării.

Câţiva ani mai târziu, Kirk i-a fost, la rândul său, alături soţiei sale, după ce aceasta a suferit o fractură de bazin şi a avut nevoie de o lungă perioadă de refacere.

În anul 2001 este decorat cu Medalia Naţională a Artelor, iar în 2003, Michael și Kirk Douglas au jucat pentru prima oară împreună, în producţia „It Runs In The Family”/”În familie”.

În anul 2004, apare în viaţa sa o nouă încercare teribilă: pe 6 iulie, fiul lui Eric, actor de stand-up comedy, a murit în urma unei supradoze de droguri. Era anul în care Kirk şi Anne sărbătoreau 50 de ani de căsnicie, şi în care Anne și-a surprins soțul, îmbrățișând religia iudaică.

În martie 2009, la vârsta de 93 de ani, realizează un incredibil one-man show, intitulat „Before I Forget”, la Center Theatre Group/Kirk Douglas Theatre din California.

În anul 2014, Anne şi Kirk sărbătoreau 60 de ani de căsnicie, iar actorul a impresionat cu o declaraţie de senzaţie: ”Nu m-am gândit niciodată la căsnicia noastră ca la ceva unic. M-am îndrăgostit de o fată și după 60 de ani încă o iubesc”, a declarat Kirk. El a recunoscut că Anne a fost cea care i-a trecut cu vederea pașii pe lângă drumul căsniciei, iar soţia sa a replicat, cu o înţelepciune de excepţie: ”În 60 de ani de căsnicie treci peste o mulțime de obstacole – și toate au fost superbe”.

În octombrie 2016, Kirk Douglas a fost văzut în public, la o gală de caritate organizată la Los Angeles în sprijinul Motion Picture and Television Fund.


La 9 noiembrie 2016, Kirk a fost premiat, la Hotelul Pierre din New York, de Congresul Mondial Evreiesc, cu distincţia Teddy Kollek (după numele unui foarte apropiat prieten al celebrului actor, fost primar al oraşului Ierusalim între anii 1965 – 1993) pentru promovarea culturii evreieşti, un trofeu aflat la ediţia sa inaugurală, eveniment care a avut loc cu exact o lună înainte ca actorul să împlinească vârsta de 100 de ani. Michael Douglas, care a primit premiul în numele tatălui său, a declarat: ”Tatăl meu este foarte mândru de acest premiu, pe care îl primeşte cu smerenie”.

La 6 noiembrie 2018, un moment emoţionant a avut loc la Hollywood, Los Angeles: Michael Douglas, a primit o stea alături de a tatălui său, Kirk Douglas, pe Walk of Fame. Michael Douglas a fost însoţit la eveniment, de tatăl său, în vârstă de 101 ani, de soţia sa, actriţa Catherine Zeta-Jones, şi de Jane Fonda, colega sa din filmul „The China Syndrome”.

Ultima dată a fost văzut în public în aprilie 2019.

La 5 februarie 2020, Kirk Douglas a murit la vârsta de 103 ani, la domiciliul său din Beverly Hills, California.

Rador: RAZVAN MOCEANU

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Teatru și film 02 Februarie 2023, 19:18

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie

Sâmbătă, 4 februarie, ora 19.00 / Duminică, 5 februarie, ora 19.00 / Sâmbătă, 11 februarie ora 19.00 / Duminică 12 februarie,...

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Teatru și film 02 Februarie 2023, 18:03

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație

Un interviu de Claudia Crăcăleanu.   

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin
Teatru și film 02 Februarie 2023, 07:42

Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin

Regizorul Radu Jude face parte din Juriul Internaţional al Festivalului de Film de la Berlin, condus de actriţa americană...

Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin
Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis
Teatru și film 02 Februarie 2023, 06:15

Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis

După succesul premierei oficiale cu Cock de Mike Bartlett, spectacol al Teatrului Stela Popescu în regia lui Tony Adam şi...

Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis
O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială
Teatru și film 01 Februarie 2023, 14:54

O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială

Biblioteca Națională a Spaniei a anunțat descoperirea unei piese de teatru necunoscute până acum aparținând unuia dintre cei...

O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială
Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE
Teatru și film 01 Februarie 2023, 13:53

Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE

Apollo111 Teatrul lansează astăzi prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE, un proiect prin care invită artiști...

Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE
Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”
Teatru și film 01 Februarie 2023, 10:01

Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”

Matei Vișniec este unul dintre cei mai cunoscuți, traduși și montați dramaturgi români contemporani. A studiat Filozofia la...

Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”
Zilele Filmului Indian
Teatru și film 01 Februarie 2023, 07:38

Zilele Filmului Indian

Centrul Cultural Rabindranath Tagore și Cinema Muzeul Țăranului, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a...

Zilele Filmului Indian
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 06:00
IN ZORI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj