Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Telly Savalas, celebrul „Kojak” – 100 de ani de la naştere

21 Ianuarie 2022, 07:06

Vineri, 21 ianuarie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Telly Savalas, actor american de film și TV, cunoscut pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii ’70 ai secolului trecut.

Aristotelis Savalas, pe numele său real, s-a nascut la 21 ianuarie 1922, la Garden City, New York, fiind al doilea copil din cei cinci ai unei familii de imigranţi greci, Nicolae – proprietar al unui mic restaurant – şi Christina Savalas.


Criza economică din anii ’30 a lovit dur familia Savalas, Telly şi fratele său mai mare fiind nevoiţi să vândă ziare pentru a creşte veniturile familiei, ceilalţi fraţi şi sora fiind prea mici pentru a putea munci.

În anul 1940, a absolvit Liceul Sewanhaka, New York, după care a lucrat ca salvamar.

În anul 1941, a servit în Armata Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă în urma unui accident de maşină, a fost spitalizat timp de aproape un an.

A părăsit apoi Armata pentru a-și finaliza educația, iar în anul 1948, a absolvit Școala de Studii Generale a Universității Columbia, unde a studiat limba engleză, radio și psihologie.

În anii ’50, a câștigat experiență în producție, în timp ce a găzduit „Your Voice of America”, o emisiune radio ABC. Spectacolul a obținut o atenție largă și, ulterior, Savalas a devenit producător executiv pentru emisiunea, „Telly’s Coffee House”.

În 1959, a avut prima reuşită în actorie în „And Bring Home a Baby”, un episod din „Armstrong Circle Theatre”, care a rulat în rețeaua CBS.

Din 1959 până în 1967, a avut o serie de apariţii în producţii TV precum „Orașul gol”, „A unsprezecea oră”, „The Untouchables”, „The Fugitive”, „Breaking Point”, „Bonanza”, „The Man from UNCLE” și „FBI”.

A jucat rolul Fratele Hendricksen în „77 Sunset Strip”, un serial cu detectivi particulari și a apărut și în „Acapulco”, o serie de aventuri difuzată de NBC.

În 1961, el a fost distribuit în rolul „Detectiv Gunderson” în „The Young Savages”, un film regizat de John Frankenheimer, iar în anul următor, a obținut o nominalizare la Premiile Academiei pentru rolul său de sadic, „Feto Gomez” din „Birdman of Alcatraz”.

A jucat, apoi, rolul personajului chel „Pontius Pilate” în filmul american din 1965, „The Greatest Story Ever Told”, regizat de George Stevens.

În 1967, a jucat în „The Dirty Dozen”, un film de război, unde a jucat rolul „Archer J. Maggot”, un condamnat religios și atroce.

În anul următor, el a jucat alături de Burt Lancaster în filmul „The Scalpunters”, un film despre rasism în timpul Mișcării pentru Drepturile Civile.

În 1969, el a jucat rolul ticălosului „Ernst Stavro Blofeld” în filmul James Bond „În serviciul secret al Majestății Sale”.

A apărut, de asemenea, alături de Clint Eastwood în „Kelly Heros”, un film de război din 1970 despre un grup de soldați din Al Doilea Război Mondial, regizat de Brian G. Hutton.

Savalas a obţinut celebritatea după ce a jucat rolul principal în filmul de televiziune CBS, „The Marcus Nelson Mursers”.

În anul 1973, el a jucat rolul principal al unui detectiv chel de poliție din New York, „Theo Kojak” în serialul de televiziune CBS „Kojak”, în care a jucat şi fratele său George Savalas.

Pentru rolul principal „Theo Kojak”, TV Guide și-a plasat personajul pe poziția numărul 18 pe lista „50 de cele mai mari personaje TV din toate timpurile”, iar serialul a devenit atât de popular încât a fost adaptat într-un serial de televiziune și a fost difuzat pe canalul de cablu al rețelei SUA și pe canalul ITV4, în Marea Britanie.

De asemenea nu putem să nu mentionam excepţionalul film „Escape to Athena” (1979) unde a facut echipă cu inegalabilul Roger Moore şi una dintre cele mai frumoase femei care a binecuvântat pământul cu frumuseţea şi talentul ei, superba Claudia Cardinale.

În anul 1980, a jucat în filmul TV, „Alcatraz: întreaga poveste șocantă”. În același an, el a înregistrat melodia „Some Broken Hearts Never Mind”, care a depășit topurile din Billboard în acel an.

Între anii 1985 și 1990, au fost înregistrate încă șapte filme de televiziune cu Savalas în rolul celebrului locotenent „Kojak”.

În 1990, el a apărut în adaptarea TV a filmului „Kojak”, intitulat „Kojak: reprezintă întotdeauna ceva”.

Telly Savalas a fost şi un talentat cântăreţ, printre albumele lansate din această postură afşându-se „This is Telly Savalas…” (1972), „Telly” (1974), „Telly Savalas” (1975), „Who Loves Ya Baby” (1976) sau „Sweet Surprise” (1980).

El a lansat şi numeoaroase pise single, cum sunt „Try to Remember” (1972), „Look Around You” (1972), „I Don’t Want To Know / I Walk The Line” (1972), „We All End Up The Same” (1972), „If” (1974), „You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ / Help Me Make It Through the Night” (1974), „Who Loves Ya Baby” (1975), „A Good Time Man Like Me Ain’t Got No Business Singing The Blues” (1976), „Sweet Surprise” (1980), „Some Broken Hearts Never Mend” (1980), „Lovin’ Understandin’ Man” (1981) şi „Goodbye Madame” (1982).

Savalas a primit premiul „Purple Heart”, o distincţie militară a Statelor Unite, ca recunoaștere a serviciilor sale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În anii 1975 și 1976, a primit premiul Globul de Aur la categoria cel mai bun actor TV – Dramă pentru „Kojak”.

În 1983, a fost distins cu o stea pe Hollywood Walk of Fame la 6801 Hollywood Boulevard.

Legat de viaţa personală, Savalas a fost căsătorit de trei ori şi a avut şase copii ce au reprezentat cea mai mare bucurie a vieţii sale, după cum însuşi actorul a mărturisit adesea.


În anul 1948, s-a căsătorit cu iubita sa de multă vreme, din timpul colegiului, Katherine Nicolaides, care i-a dăruit doi copii. Cuplul a divorțat în 1957.

În 1960, s-a căsătorit cu Mariln Gardner, o profesoară de teatru care i-a dăruit doi copii. Cu toate acestea, cuplul a divorțat în 1974.

În 1984, s-a căsătorit cu cea de-a treia soție Julie Hovland, cu care a avut doi copii.

Interesant este că Telly Savalas a fost naşul de botez al actriţei Jennifer Aniston, fiica prietenului său John Aniston.

Telly Savalas a fost un om extrem de generos, recunoscător şi plin de compasiune. A fost un puternic susţinător financiar al Bisericii Ordotoxe Elene din Los Angeles, şi a susţinut financiar, în 1970, electrificarea satului în care se afla casa părintească, Ierakas din Grecia.

În 1988, a fost diagnosticat cu cancer celular la vezica urinară, care s-a extins mai apoi şi la prostată.

Savalas a murit din cauza complicațiilor provocate de această maladie, la 22 ianuarie 1994, la doar o zi după ce împlinise 72 de ani. A fost înmormântat în Forest Lawn Memorial Park Cemetery din Los Angeles.

RADOR: Razvan Moceanu

Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă invită la un nou spectacol - „Pinocchio reloaded”, regia Béres László
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 13:00

Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă invită la un nou spectacol - „Pinocchio reloaded”, regia Béres László

Povestea pe care ne-o propune regizorul Béres László, pornind de la un scenariu semnat de Kovács...

Teatrul de Păpuși „Prichindel” vă invită la un nou spectacol - „Pinocchio reloaded”, regia Béres László
„Aventurile lui Săgeată“ pe scena Teatrului Ion Creangă
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 11:44

„Aventurile lui Săgeată“ pe scena Teatrului Ion Creangă

Un nou spectacol dedicat copiilor îmbogățește repertoriul Teatrului Ion Creangă începând cu luna octombrie....

„Aventurile lui Săgeată“ pe scena Teatrului Ion Creangă
Premiera spectacolului „Am avut o Livadă” - Teatrul Odeon
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 11:36

Premiera spectacolului „Am avut o Livadă” - Teatrul Odeon

Teatrul Odeon are plăcerea să anunțe joi, 19 și vineri 20 octombrie, ora 19.00, în Sala Majestic,...

Premiera spectacolului „Am avut o Livadă” - Teatrul Odeon
„Criza. Kit de supraviețuire”- prima premieră a stagiunii 2023 - 2024  „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 11:08

„Criza. Kit de supraviețuire”- prima premieră a stagiunii 2023 - 2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, la avanpremiera și premiera spectacolului „Criza. Kit...

„Criza. Kit de supraviețuire”- prima premieră a stagiunii 2023 - 2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca
Sissi la Băile Herculane
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 10:56

Sissi la Băile Herculane

Eveniment de excepție la Băile Herculane: Omagiu adus lui Sissi, Împărăteasa Austriei, prin teatru, literatură și artă,...

Sissi la Băile Herculane
Premierele lunii octombrie pe Scena Digitală
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 10:08

Premierele lunii octombrie pe Scena Digitală

FITS continuă pe Scena Digitală cu highlights-uri din Israel și Germania

Premierele lunii octombrie pe Scena Digitală
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă un nou proiect dedicat tinerilor
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 07:44

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă un nou proiect dedicat tinerilor

Premiera oficială a spectacolului  „Păsări de nisip” de Cristi Nedelcu, regia Alexandru Boureanu și Raluca...

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă un nou proiect dedicat tinerilor
Premiera spectacolului „Ultima oră”
Teatru și film 03 Octombrie 2023, 07:36

Premiera spectacolului „Ultima oră”

Teatrul Nottara prezintă duminică 8 octombrie, ora 19, la Sala Horia Lovinescu, premiera „Ultima oră” de Mihail...

Premiera spectacolului „Ultima oră”
Ascultă live

Ascultă live

23:30 - 00:00
Lounge Music
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru