Ascultă Radio România Cultural Live

Românii în lume - Matei Vişniec

matei

30 Septembrie 2018, 06:57

In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Romanii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale“, organizează, în cadrul Programului CENTENAR, Festivalul Internaţional de Teatru „Teatrul care ne uneşte 10x10 = 100 ani: De la Naţional la Universal“.

În cadrul evenimentului se va realiza o reuniune artistică a creatorilor de teatru de pe cele două maluri ale Prutului dedicată Centenarului Marii Uniri. Vor fi prezentate 10 spectacole produse în România, 10 producţii din Republica Moldova, dar şi câteva producţii de pe alte meridiane, montate după piesele lui Matei Vişniec (amfitrionul evenimentului): S.U.A., Franţa, Italia, Ucraina şi Turcia.

Alegerea creaţiei lui Matei Vişniec ca liant al acestui eveniment de amploare se datoreaza faptului ca celebrul dramaturg este născut în Bucovina, traieşte la Paris, scrie în română şi franceză, iar piesele sale sunt traduse în mai multe limbi şi jucate pe scenele teatrelor din toată lumea. Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi ambasadori contemporani ai culturii române.

Accademia di Romania, în colaborare cu asociația culturală româno-italiană PROPATRIA, Accademia d’Ungheria a Roma, Centre Saint Louis – Istituto Francese presso la Santa Sede, Conservatorio di Musica „Santa Cecilia“ di Roma, Museo d’Arte Contemporanea MACRO di Roma, Biblioteche di Roma, organizează a VIII-a ediție a Festivalului Internațional PROPATRIA – Tinere Talente Românești, la Galeria de Artă a Accademiei di Romania din Roma, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Cinematograful Centrului Saint Louis a Institutului Francez de pe lângă Sfântul Scaun, Muzeul de Artă Contemporană Macro din Roma și la Teatrul Golden din Roma, în perioada 29 septembrie - 20 octombrie 2018.

ICR Londra susține participarea poetei și traducătoarei Diana Manole la conferința internațională „The Future of Poetry Translation: Pathways and Practices“ (la invitația scriitoarelor Fiona Sampson MBE și Rebecca May Johnson), eveniment organizat în cadrul National Poetry Day, în data de 4 octombrie 2018, la University of London.

România este prezentă, în premieră, la National Poetry Day, o sărbătoare anuală derulată pe teritoriul Marii Britanii, care celebrează forța poeziei de a aduce oamenii împreună. Evenimentul este organizat sub umbrela proiectului PoetTrio, derulat de Universitatea Roehampton și Universitatea din Newcastle, și este găzduit de Institute of Modern Languages Research al University of London.

La conferință vor mai lua parte poeții britanici Sean O’Brien și WN Herbert, poeții olandezi Elma van Haren și Hélène Gelèns, precum și editori, traducători, profesori universitari și manageri culturali reprezentând câteva dintre cele mai active organizații literare din Marea Britanie, printre care se numără British Library, English PEN, National Writing Centre, Stephen Spender Trust, Queen’s College Oxford, Modern Poetry in Translation și Poetry Translation Centre.

Acestora li se vor alătura reprezentanți ai patru institute culturale naționale, coordonatorul programelor literare al ICR Londra – Gabriela Mocan – participând alături de Aušrinė Žilinskienė de la Institutul Cultural Lituanian, Petra Freimund de la Forumul Cultural Austriac și Inga Bodnarjuka-Mrazauskas de la Institutul Cultural Leton.

Înființată în 1994 de către Forward Arts Foundation, a cărei misiune este să celebreze excelența în poezie, National Poetry Day cuprinde o gamă diversă de evenimente organizate în școli, biblioteci, librării și alte locații mai mult sau mai puțin cunoscute.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează expoziția „Vestimenta tradicional de Maramureş la Zaragoza care are loc în perioada 17 septembrie – 13 octombrie 2018, la Centro Civico Delicias din Zaragoza.

Expoziția de fotografie documentară cu portul tradițional specific Maramureșului, „Vestimenta tradicional de Maramureş“, care cuprinde fotografii realizate de Anamaria Iuga în sate din Maramureș și Țara Chioarului, este prezentată în perioada 17-27 septembrie 2018 la Centro Civico Delicias din Zaragoza și în perioada 29 septembrie – 13 octombrie la Casa de las Culturas.

Expoziția cuprinde 20 de fotografii realizate de Anamaria Iuga în satele Dragomirești și Surdești.

Scopul proiectului este acela de a susține iniţiativele autorităţilor locale spaniole în privința organizării de proiecte dedicate promovării culturii şi limbii române.

ICR Istanbul organizează pe 4 octombrie la Universitatea Koç prelegereaLocul Marii Uniri (perioada 1918-1922)“, susținută de istoricul și muzeograful Dragoș Ursu, specialist în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia

Evenimentul face parte din seria de proiecte și programe dedicate Centenarului Marii Uniri prin care se face cunoscută publicului local istoria națională prin documente, fotografii ale unor momente importante sau personalități care au marcat definitiv istoria, cultura și devenirea națiunii române.

Proiectul face parte din seria evenimentelor academice organizate anual de ICR Istanbul, ce are ca obiectiv promovarea istoriei naționale, cercetarea şi cercetătorii din România, prin intermediul prelegerilor, conferinţelor şi colocviilor.

Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/…DACĂ PENTRU FEMEI, UNITER, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale Statului, Asociaţia România Culturală şi Mânastirea „Schimbarea la Faţă“ din Ellwood City, Pennsylvania, USA, susține spectacolul de teatru care omagiază memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesa de Austria, în perioada 5 septembrie – 1 octombrie 2018, desfășurat în Canada și SUA.

Spectacol de teatru este regizat şi interpretat de Liana Ceterchi, dramatizare de Edith Negulici, după romanul autobiografic Trăiesc din nou de Ileana Principesa de România.

Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Asociaţia Pro Patrimonio Franţa, prezintă pe 3 octombrie o manifestare culturală multidisciplinară intitulată „Restaurer le patrimoine/éduquer les hommes“ – Omagiu lui Şerban Cantacuzino

ICR Praga susține participarea românească la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură Architecture Week Prague prin intermediul proiectului DENTALPRAXIS, realizat de Claudiu Alexandru Toma şi Attila Wenczel de la PARASITE STUDIO.

Architecture Week Prague este un festival internațional de arhitectură și urbanism care se desfășoară în fiecare an la Praga, Republica Cehă și prezintă o selecție a celor mai importante proiecte de arhitectură contemporană, urbanism, peisagistică, regenerare urbană și dezvoltare. Cu ocazia celei de-a zecea ediții a festivalului, organizatorii se întreabă și îi întreabă pe expozanți ce este Orașul Organic și în ce mod ideile, conceptele și proiectele de arhitectură întrețin această formă de viață. Răspunsurile la această întrebare vor forma o expoziție multimedia de machete, filme, fotografie, lucrări grafice și text, care vor fi prezentate în clădirea Mánes, un spațiu expozițional important situat în centrul orașului Praga, o bijuterie a patrimoniului modernist care găzduiește expoziții și evenimente internaționale. Ca și în anii precedenţi, vor avea loc în cadrul festivalului prelegeri, o conferință de specialitate, tururi ghidate pentru a descoperi arhitectura orașului Praga și a altor orașe din Republica Cehă, proiecții de film și multe alte evenimente ce se vor desfășura atât în capitală, cât și în celelalte orașe participante.

ICR Tel Aviv organizează recitalul de poezie românească „Treptele Unirii“, în interpretarea actorului Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și presedinte al Fundației William Shakespeare, la Așezământul Românesc de la Ierusalim.

Spectacolul „Treptele Unirii“ este un recurs la memorie și un parcurs în istoria României moderne, cu toată suferința pe care o poate aduna o națiune divizată de fapte istorice, cenzurată de un regim totalitar și îngrădită în expresia artistică liberă. Spectacolul aduce în prim plan momente semnificative ale istoriei naţionale din cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire - perioada interbelică şi cea postbelică, perioada regimului comunist încărcată de contradicţii şi umbre, dar şi perioada de profunde schimbări în societatea românească de la Revoluţia din decembrie 1989 şi până astăzi.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susține în cadrul liniei de mobilitate a profesioniştilor culturali din alte ţări interesaţi să desfăşoare proiecte cu artişti şi organizaţii din România, participarea editoarei poloneze Ludmiła Koza la cea de-a șasea ediție a FILIT – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași.

IRCCU Veneţia organizează la sediu, în Mica Galerie, proiectul intitulat,,Expoziţia «Mosaico: contemporaneità di un’arte antica“ de Daniela Scurtulescu, în perioada 1-15 octombrie 2018.

Expoziţia, semnată de Daniela Scurtulescu, în prezent bursieră ,,Nicolae Iorga“ la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia cu proiectul artistic intitulat „Mozaicurile din Ravenna și Veneția, fundament al picturii contemporane“, face parte din strategia de promovare a studenţilor şi bursierilor români din Italia, care activează în domeniul artelor vizuale.

Daniela Scurtulescu a aprofundat în cadrul bursei de cercetare la IRCCU Veneţiatehnica mozaicului occidental, participând la cursurile speciale de mozaic susţinute de maestrul Marino Tagliapietra. Pe lângă lucrările realizate de Daniela Scurtulescu, în cadrul expoziţiei vor fi expuse şi lucrări ale următorilor artişti veneţieni:

  • Mino Carmine Di Lorenzo,

  • Annie Ricciardi,

  • Carla Busan,

  • Silvia Pallotti,

  • Silvia Brentegani,

  • Adriana Palma.

  • Curator: Marino Tagliapietra.

Cannes 2023: Palmaresul competiţiei oficiale la cea de-a 76-a ediţie a festivalului
Teatru și film 28 Mai 2023, 07:13

Cannes 2023: Palmaresul competiţiei oficiale la cea de-a 76-a ediţie a festivalului

Cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat sâmbătă seară prin tradiţionala ceremonie...

Cannes 2023: Palmaresul competiţiei oficiale la cea de-a 76-a ediţie a festivalului
Animest Giurgiu: mic festival de filme de animație pentru întreaga familie
Teatru și film 28 Mai 2023, 06:16

Animest Giurgiu: mic festival de filme de animație pentru întreaga familie

Giurgiu este prima oprire a caravanei cinematografice Animest: între 9-11 iunie, publicul este așteptat la festival cu...

Animest Giurgiu: mic festival de filme de animație pentru întreaga familie
Rinocerii - Premieră la Teatrul Tineretului
Teatru și film 28 Mai 2023, 06:00

Rinocerii - Premieră la Teatrul Tineretului

Teatrul Tineretului prezintă Premiera spectacolului RINOCERII de Eugène Ionesco, în regia lui Radu Iacoban, duminică, 28 mai,...

Rinocerii - Premieră la Teatrul Tineretului
FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 
Teatru și film 27 Mai 2023, 06:05

FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) prezintă, an de an, serii de spectacole concentrate în numeroase...

FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 
Exit (Și atunci am plecat), o comedie neagră manifest despre violența de gen și lumina de la capătul tunelului
Teatru și film 25 Mai 2023, 12:16

Exit (Și atunci am plecat), o comedie neagră manifest despre violența de gen și lumina de la capătul tunelului

Premiera are loc pe 31 mai, la Teatrul Godot, în regia lui Laurențiu Rusescu

Exit (Și atunci am plecat), o comedie neagră manifest despre violența de gen și lumina de la capătul tunelului
Gala Premiilor UNITER 2023 la Timișoara. Excelența  teatrului românesc, în Capitala Europeană a Culturii !
Teatru și film 24 Mai 2023, 17:20

Gala Premiilor UNITER 2023 la Timișoara. Excelența  teatrului românesc, în Capitala Europeană a Culturii !

  Gala Premiilor UNITER 2023 revine, după șase ani, la Timișoara și prezintă producțiile nominalizate la categoria ...

Gala Premiilor UNITER 2023 la Timișoara. Excelența  teatrului românesc, în Capitala Europeană a Culturii !
Noul sezon Kinedok s-a deschis cu un film despre o avocată din Georgia
Teatru și film 24 Mai 2023, 06:03

Noul sezon Kinedok s-a deschis cu un film despre o avocată din Georgia

Problemele pe care le ridică scurtul documentar al regizoarelor georgiene Mariam Jachvadze și Tamara Mshvenieradze, "Procesul...

Noul sezon Kinedok s-a deschis cu un film despre o avocată din Georgia
Alexandru Dabija, invitatul Conferințelor Operei Naționale București din luna iunie
Teatru și film 23 Mai 2023, 11:31

Alexandru Dabija, invitatul Conferințelor Operei Naționale București din luna iunie

Opera Națională București prezintă joi, 8 iunie, de la ora 18:30, Conferințele Operei Naționale București - SCENA GÂNDIRII,...

Alexandru Dabija, invitatul Conferințelor Operei Naționale București din luna iunie
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 20:00
Jazz pe românește
Ascultă live Radio România Cultural
19:00 - 19:05
ŞTIRI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 19:05
ȘTIRILE ANTENEI SATELOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj