Ascultă Radio România Cultural Live

Se apropie Reflex5 – Actul2

Luna martie s-a încheiat la Sfântu Gheorghe în atmosfera creată de Primul Act al Reflexului5, iar acum se apropie Actul2 al Ediţiei5 a Festivalului Internațional de Teatru Reflex, care se va petrece între 21-26 mai. Aşadar, Actul2 din Reflex5 se va desfăşura timp de o săptămână din luna 5 a lui 2023 – an în care producătorul acestui Festival, Teatrul Tamási Áron, celebrează 75 de ani de la naşterea sa. Începând de luni, 8 mai, se pun în vânzare biletele pentru producţiile ce fac parte din distribuţia Reflex5 – Actul2, o distribuţie care reuneşte 9 oferte artistice, despre care vă oferim câteva date, cu speranţa că vom stârni reflexul curiozităţii spectatorilor din Sfântu Gheorghe şi de pretutindeni.

Se apropie Reflex5 – Actul2

08 Mai 2023, 13:02

Modulul/Actul2 al Reflexului5 cuprinde spectacole pe tematici de maximă actualitate şi în forme de expresie în pas cu căutările teatrului european contemporan. Dintr-un anumit punct de vedere, Actul2 al Reflexului5 conturează și un fel de tablou teatral de antropologie culturală, în sensul că pe urmele spectacolelor din program parcurgem câteva momente din lungul drum al omului către lumină, de la integrarea iniţială în natură şi manifestările sale instinctuale, până la câteva aspecte socio-politice ale lumii de azi, cu accente asupra unor problematici legate de condiţia femeii, de vulnerabilităţile şi derutele copiilor, de relaţiile dintre părinţi şi copii, de fragilitatea şi fluiditatea relaţiilor amoroase, de traumele individuale şi ipocriziile sociale, de corupţia, nepotismul şi abuzul de putere care dinamitează egalitatea de şanse şi dreptul la o viaţă demnă. Este vorba de un tablou teatral ai cărui protagonişti sunt: prestigioasa Companie de dans Ultima Vez din Belgia, unul dintre cele mai renumite teatre din Ungaria – Teatrul Katona József (prezent cu două spectacole de referinţă), Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi teatrele din Sfântu Gheorghe – Teatrul Tamási Áron, Trupa Andrei Mureşanu, Ansamblul de Dans Háromszék şi Teatrul de Păpuşi Cimborák. Tabloul teatral din Actul2 al Reflexului5 va fi colorat de concerte, întâlniri ale artiştilor cu spectatorii şi petreceri nocturne cu DJ.

Spectacole invitate

Spectacolul Traces / Urme al Companiei de dans de renume mondial Ultima Vez din Bruxelles este o dramă a impulsurilor și a instinctelor, un joc al energiilor şi intensităţilor. Conducătorul Companiei este coregraful, dansatorul, regizorul de film și fotograful Wim Vandekeybus, care ne propune să pornim în căutarea urmelor naturii, pe care corpul le-a uitat sau le-a reprimat, o căutare ce ne confruntă şi cu întrebările: câtă natură mai trăiește în omenire? cât de multă animalitate există în corpul uman? ce se întâmplă când suntem în primejdie, când trebuie să luăm decizii instinctive pentru a supraviețui? Spectacolul a fost produs în cadrul Festivalului Internațional de Arte Europalia 2019, a cărui invitată de onoare a fost România. În copleșitoarea natură românească, cu ultimele păduri primitive ale Europei, Vandekeybus caută urme mai vechi decât omul și memoria lui.

Hedda Gabler, producţie a Teatrului Katona József din Budapesta, în regia tinerei artiste Kriszta Székely, este o răscolitoare şi profund înnoitoare punere în scenă a capodoperei lui Henrik Ibsen. Hedda Gabler a învățat că, dacă în aparenţă totul este bine, atunci totul este bine. Statut, bani, confort. Dar lumea interioară a unei femei atrăgătoare și provocatoare, aproape perfectă, este plină de tonuri întunecate, secrete, manipulare, egoism, frică și reprimare. Kriszta Székely este o multipremiată regizoare, care a început să lucreze la Teatrul Katona József din 2015, când a absolvit Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta. Székely a devenit cunoscută prin montări novatoare ale pieselor clasice, prin explorarea curajoasă a unor teritorii neumblate ale artei teatrale și abordarea unor probleme sensibile, precum condiţia femeii sau consecinţa rolurilor construite social asupra vieții personale. În Hedda Gabler, Kriszta Székely explorează nu doar structuri și situații psihologice, dorința de libertate și confruntarea cu realitatea brută, ci caută și un limbaj ludic ce înviorează textul dramaturgului norvegian, cu participarea unor actori renumiți, precum Jordán Adél sau Barna Kelemen Bányai, care este din Transilvania.

Spectacolul Însemnările unui nebun este o coproducţie între Teatrul Katona József din Budapesta, Asociaţia FÜGE & MASZK (Szeged) și Casa de Producție Orlai. O coproducţie care a fost în Reflex4 şi pe care Reflex5 o readuce în Sfântu Gheorghe, răspunzând astfel dorinţei spectatorilor de a se (re)întâlni cu şocantul şi briliantul spectacol semnat de Viktor Bodó, al cărui protagonist este excepţionalul actor Keresztes Tamás. Eroul piesei lui Gogol, funcţionarul Poprişcin, decide într-o bună zi că se mută din realitatea care i se părea insuportabilă în lumea imaginaţiei sale. De comun acord, actorul Keresztes Tamás şi regizorul Bodó Viktor decid că această stare neobişnuită se poate reda cel mai bine dacă actorul, asemenea lui Poprişcin însuşi, îşi organizează propria realitate, spaţiul scenic al jocului, înconjurîndu-se cu multiplicările şi modulaţiile propriei voci. Keresztes îşi creează propriul decor pe care, în jocul său, nu-l foloseşte de culise, ci drept partener, respectiv vorbeşte pe mai multe voci cu propriile umbre, prin distorsionarea şi deformarea glasului natural. În acest fel, jocul devine descătuşarea nebunească (ori liberă în creativitatea sa) a conştiinţei unui singur om, o autodevelopare, un joc liber, terifiant de personal.

Bazat pe romanul lui Zsigmond Móricz, Rubedeniile, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, în regia lui László Bocsárdi, este o critică socială ascuțită. Povestea are loc în Ungaria anilor 1930 și atinge probleme fierbinţi, extrem de actuale astăzi: corupție și nepotism, abuzuri ale puterii și scandaluri de mită. Apropo de actualitatea poveştii, dramaturgul spectacolului, Ágnes Kali, subliniază: „Cât de ușor este să dărâmi o țară mai degrabă decât să o clădești. Endre Ady, scriind despre o anume țară în 1899, spunea că »pe harta viitoare a acelei țări va exista o pată albă în locul ei, cu inscripția: a fost o țară, dar a fost delapidată«. Câte vieți omenești delapidate există într-o țară delapidată? Ce putem face cu viețile noastre delapidate?” Din distribuţia spectacolului Rubedeniile fac parte actori renumiți ai Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, precum Gábor Viola, Miklós Bács, József Bíró sau Enikő Györgyjakab din Sfântu Gheorghe.

Producţii locale

În toate ediţiile Reflex, în programul Festivalului sunt incluse şi producţii ale Teatrelor din comunitatea gazdă, promovându-l astfel şi pe Sfântu Gheorghe din Secuime drept oraşul din România cu cele mai multe instituţii teatrale pe cap de locuitor.

În Actul2 al Reflexului5, Teatrul Tamási Áron prezintă cea mai recentă producție a sa, un spectacol de Radu Afrim, care pune în scenă o piesă din dramaturgia maghiară contemporană – Floarea soarelui, de Andrea Pass. Spectacolul, a cărui premieră este programată în 14 mai, este o poveste care ne cheamă pe urmele familiei din desenul unui copil, Janka. Un desen care vorbeşte despre toată lumea din familia noastră, o lume comică şi tristă, colorată de imaginaţia copiilor. Spectacolul Ansamblului de Dans Háromszék, Tragédia, se bazează pe poemul dramatic clasic al lui Madách, Tragedia omului. Folosind mijloacele artei dansului (dans popular, dans contemporan, arta mișcării), spectacolul ne confruntă cu întrebări despre relația dintre bărbat și femeie, individ și mase, despre credință, iubire, libertate, competiție, fenomenul falanster. Teatrul Andrei Mureșanu este prezent şi el tot cu cea mai recentă producţie a sa, La Ronde, de Yann Verburgh, un spectacol în regia lui Eugen Jebeleanu, care explorează diversitatea identităților și a practicilor amoroase din vremea noastră, în pragul unei noi revoluții sexuale. Teatrul de Păpuși Cimborák îi aşteaptă pe copii şi pe iubitorii teatrului de animaţie de toate vârstele să pătrundă în Ţara Întunecată, unde tânărul Gyurka are curajul să înfrunte dragonul, pentru a elibera locuitorii din întuneric şi din captivitatea fricii şi pentru a trăi liber și fericit cu iubita sa.

Concerte

După Concertul Trupei Jü din Primul Act al Reflexului5, spectatorii Festivalului se pot bucura de Concertul formației experimentale numită Vas/Bukowski/Szmańda Trio. Trio-ul a fost creat de trei muzicieni excelenți: Bence Vas (orgă Hammond), Dominik Bukowski (vibrafon) și Krzysztof Szmańda (tobe). Trio-ul s-a născut la inițiativa lui Bence Vas, un organist maghiar care s-a stabilit recent în Polonia, și interpretează aproape exclusiv compoziții noi, proprii. Fiecare muzician are un stil propriu, conferindu-i Trupei un sunet unic. Albumul lor de debut, Open-Closed Principle, a fost lansat în 2022 de SJ Records.

Pe lângă Concertului Trio-ului, programul fiecărei zile Reflex5-Actul2 se va încheia cu o petrecere, care va dura până târziu în noapte, şi la care atmosfera va fi creată de muzica DJ-ilor locali și a unor invitați.

Bilete

Vânzarea biletelor pentru producţiile teatrale din Reflex5-Actul2 va începe luni, 8 mai, de la ora 10, la Casa Centrală de Bilete și pe site-ul biletmaster.ro. Un bilet la reprezentaţiile cu Traces și Hedda Gabler costă 75 lei, la Rubedeniile şi Însemnările unui nebun – 65 lei, iar la spectacolele Floarea-soarelui și Tragédia – 35 de lei, la fel şi la Concertul Vas/Bukowski/Szmańda Trio. Biletul pentru spectacolul de teatru de păpuși, Ţara Întunecată, costă 20 lei. Biletele pentru spectacolul La Ronde al Teatrului Andrei Mureşanu pot fi achiziţionate de pe eventim.ro şi costă 40 lei. Pentru toate spectacolele, Teatrul are rezervate și bilete profesionale, care pot fi solicitate la secretariatul instituţiei, în perioada 8-12 mai (telefon: 0728-083-333).

Așa cum s-a întâmplat și în Primul Modul/Act al Reflexului5, organizatorii au programat mai multe reprezentaţii cu producţiile din sălile mici, pentru ca toţi spectatorii interesaţi să le poată vedea.

Deasemenea, Teatrul Tamási Áron vinde Abonamente Reflex Mecena, care sunt valabile pentru toate producțiile Reflex5-Actul2. Prețul unui Abonament Mecena este de 800 lei, iar pentru două persoane este de 1200 lei, preţ redus. Informaţii despre Abonamentul Reflex Mecena la tel. 0728-083-338. Aceste abonamente nu pot fi achiziționate online, ci doar personal, la Casa Centrală de Bilete.

Programul Casei Centrale de Bilete: de luni până joi, de la 9:00 la 16:00; vineri, de la 9:00 la 13:00. În zilele de desfăşurare a Festivalului Reflex5-Actul2, Casa de Bilete se deschide cu o oră înainte de începerea reprezentaţiei. Informaţii suplimentare la 0267-312-104 și 0728-083-336.

Etichete : reflex5 – actul2
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă” 
Teatru și film 06 Iunie 2023, 18:40

Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă” 

  Miranda Richardson, dublu nominalizată la premiile Oscar, și Sean Bean, câștigător a două premii BAFTA,...

Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în distribuția filmului ”Cravata galbenă” 
Nouă premieră la Teatrelli – „Lasă-i să moară proşti”, un spectacol scris şi regizat de Catinca Drăgănescu despre măcinările identitare şi politice ale generaţiei milenialilor
Teatru și film 06 Iunie 2023, 14:21

Nouă premieră la Teatrelli – „Lasă-i să moară proşti”, un spectacol scris şi regizat de Catinca Drăgănescu despre măcinările identitare şi politice ale generaţiei milenialilor

În cadrul direcției de abordări experimentale, iniţiată de creart/Teatrelli, dramaturga și regizoarea Catina Drăgănescu...

Nouă premieră la Teatrelli – „Lasă-i să moară proşti”, un spectacol scris şi regizat de Catinca Drăgănescu despre măcinările identitare şi politice ale generaţiei milenialilor
Teatru Independent la ARCUB: Comedia  dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş”  se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
Teatru și film 06 Iunie 2023, 06:00

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB

Una dintre cele mai nou apărute companii de teatru independent din România, RESPIROComp., în parteneriat cu...

Teatru Independent la ARCUB: Comedia dulce-AMARĂ „RESPIRO – Vacanţă pe acoperiş” se joacă pe 13 şi 14 iunie la Sala Mare ARCUB
Reduceri de personal la studiourile Disney
Teatru și film 05 Iunie 2023, 14:37

Reduceri de personal la studiourile Disney

Studiourile Pixar au desființat 75 de poziții, inclusiv pe cele ale celor doi regizori ai filmului de succes...

Reduceri de personal la studiourile Disney
FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 
Teatru și film 05 Iunie 2023, 06:05

FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) prezintă, an de an, serii de spectacole concentrate în numeroase...

FITS30 prezintă cel mai amplu sezon românesc! 
Comedia din Geneva a anulat premiera de aproape un milion de euro a regizorului polonez Krystian Lupa
Teatru și film 04 Iunie 2023, 09:05

Comedia din Geneva a anulat premiera de aproape un milion de euro a regizorului polonez Krystian Lupa

Comedia din Geneva a anulat spectacolul „Emigranții” montat de regizorul polonez Krystian Lupa, cu doar...

Comedia din Geneva a anulat premiera de aproape un milion de euro a regizorului polonez Krystian Lupa
Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Teatru și film 04 Iunie 2023, 06:01

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!

O poveste universală despre iubire, singurătate, disperare și reversul lor; despre relația ambivalentă dintre un tată ajuns...

Spectacolul “LUMEA LUI FRANK”, în premieră,  la Teatrul Tineretului Metropolis!
Ben Schnetzer și John Malkovich, în Cravata galbenă. Filmul spune povestea celebrului dirijor român Sergiu Celibidache
Teatru și film 03 Iunie 2023, 06:42

Ben Schnetzer și John Malkovich, în Cravata galbenă. Filmul spune povestea celebrului dirijor român Sergiu Celibidache

Ben Schnetzer a semnat pentru rolul celebrului dirijor român Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă”, în locul lui...

Ben Schnetzer și John Malkovich, în Cravata galbenă. Filmul spune povestea celebrului dirijor român Sergiu Celibidache
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Știri pe vinil (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj