Ascultă Radio România Cultural Live

Sesiune de Q&A prelungită în stradă, ocazionată de prezența regizorului italian Giacomo Abbruzzese în cadrul Bucharest International Film Festival 2023

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out, iar personalitățile internaționale invitate, cu sprijinul instituțiilor partenere, sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.

Giacomo Abbruzzese Foto: Manuele Geromini_Laura Villa Baroncelli

18 Septembrie 2023, 16:51

Regizorul italian Giacomo Abbruzzese, aflat în România, în cadrul Bucharest International Film Festival 2023 a participat, duminică 17 septembrie, de la ora 18.30, la o sesiune de Q&A după proiecția filmului său, Disco Boy, aflat în competiția BIFF 2023. Publicul prezent fiind dornic de a continua discuțiile cu regizorul italian și fiind nevoiți să elibereze sala de cinema pentru proiecția ce urma, au ales să prelungească întâlnirea în stradă, în fața cinematografului Union.

Giacomo Abbruzzese va fi prezent și astăzi, luni, 18 septembrie, de la ora 18:30, la proiectia filmului său Disco Boy care va rula la Cinema Muzeul Țăranului iar după proiecție, va susține o sesiune de Q&A.

Giacomo Abbruzzese - regizor italian

Absolvent al Le Fresnoy (Facultatea de Arte din Tourcoing, Franța), scurtmetrajele sale au fost selectate și premiate în numeroase festivaluri internaționale printre care amintim: Oberhausen, Palm Springs, Clermont-Ferrand, Viennale, Mar del Plata, Tampere, Indielisboa, Nouveau Cinéma Montreal, Winterthur, Angers, Torino, Leeds. Acestea au fost difuzate pe canale de televiziune precum Canal+, Arte, France3, France2, Sky Art, SVT. A fost invitat ca artist rezident la Festivalul de Film de la Cannes, la Cinéfondation, la Cité Internationale des Arts din Paris și la Festivalul de scurtmetraje de la Clermont-Ferrand.

În 2022, a fost nominalizat la Premiile César cu documentarul America și tot în acest an a finalizat primul său lungmetraj Disco Boy, o coproducție Franța-Italia-Belgia-Polonia, cu Franz Rogowski ca protagonist.

Disco Boy este câștigător al Ursului de Argint Berlinale 73 (Contribuție Artistică Remarcabilă, Hélène Louvart), nominalizat Best Film și Best First Feature, Berlin International Film Festival (2023), nominalizat Hong Kong International Film Festival 2023 (Golden Firebird) și speră să-și adjudece și marele premiu BIFF 2023.

De asemenea, publicul BIFF 2023 a avut ocazia ca sâmbătă și duminică, să întâlnească diferite personalități din lumea filmului internațional precum:

Regizorul Gunnar Bergdahl - președinte al Juriului BIFF 2023 care a discutat cu cei prezenți despre pelicula sa, Vocea Ludmilei care a rulat sâmbătă 16 septembrie, de la ora 20:30 la CREART – Grădina cu filme.

Gunnar Bergdahl este critic de film, scriitor, realizator de filme născut la Stockholm în 1951. A studiat Jurnalismul la Universitatea din Göteborg (1971-73). S-a ocupat de programarea artistică la cinematograful de artă Hagabion, Göteborg (1979-1983), a fost redactor al revistei de film Folkets Bio-Bladet (1984-1987), din 1987 a făcut parte din echipa Festivalul de film de la Göteborg, ajungând director al acestui festival (1993-2002). În 1989 a fondat revista de film Filmkonst, al cărui redactor șef a fost până în anul 1997.

A fost membru al consiliului de administrație al Institutului Suedez de Film (1999-2002), gazda programului de serviciu public SVT „Mediemagasinet” (2003), redactor cultural al cotidianului Helsingborgs Dagblad (2004-2014), partener și consilier principal al societății de producție Vilda Bomben Film AB (din 2015). Cărți publicate: Secolul XX al lui Bergman (2000), Cartea Ludmilei (2002), Interludiu în Smygehuk (despre Jan Troell, 2002), Cultura aleasă (2008), Ljudmila de la Cernobîl (2011).

Filmografie: The Voice of Bergman (doc, 1997), Vocea Ljudmilei (doc, 2001), Ingmar Bergman; Intermezzo (doc, 2002), The Voice of Silence (scurtmetraj, 2003), Ljudmila & Anatolij (doc, 2006), Tracks (doc, 2016), Last Breath (scurtmetraj, 2017), This is the Night (scurtmetraj, 2021).

Regizorul Nathan Lauer împreună cu echipa sa care a stat în spatele filmului Who Killed Kenya, s-au întâlnit cu publicul în cadrul unei sesiuni de Q&A, sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 11:00 la Cinema Muzeul Țăranului.

Nathan Lauer a crescut în Göttingen, Germania. De la o vârstă fragedă a fost implicat în proiecte cinematografice, ajungând chiar să își petreacă ultimii ani de liceu realizând un film de amatori de lungmetraj cu peste o sută de prieteni și rude. După ce a călătorit prin lume s-a mutat la Groningen pentru a studia Relații Internaționale și Filosofie. Pe lângă studii, a continuat să lucreze ca regizor independent și să realizeze filme fără buget. În 2021, s-a mutat la Berlin pentru a lucra în domeniul politicii financiare și pentru a-și extinde activitatea de freelancer. În timp ce își termina masteratul în economie politică internațională, a scris, regizat și produs primul său film de lungmetraj propriu-zis în Groningen, finalizându-l în 2023. De atunci, a fost implicat într-o gamă largă de proiecte cinematografice, de la concursuri de scurtmetraje și filme de artă abstractă la documentare politice.

Regizoarea Lila Avilés care va participa la filmul regizat de ea, Totem, film ce se află în cursa câștigării trofeului BIFF 2023 și pe care îl puteți viziona marți, 19 septembrie și joi, 21 septembrie de la ora 18.30 la Cinema Union, după fiecare proiecție urmând o sesiune de Q&A susținută de regizoare.

Lila Avilés născută în Ciudad de Mexico, a studiat artele scenice cu Ximena Escalante și José Caballero și scenariu de film cu Beatriz Novaro și Paula Marcovich. După ce a regizat câteva scurtmetraje, a debutat în filmul de lungmetraj în 2018 cu The Chambermaid, care a avut premiera la cea de-a 43-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Toronto.

Cu această peliculă, Avilés a câștigat Premiul Ariel pentru cel mai bun debut și a primit o nominalizare pentru cel mai bun regizor. Filmul a fost, de asemenea, ales drept propunerea mexicană pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj la cea de-a 92-a ediție a Premiilor Oscar.

Al doilea lungmetraj al ei, Totem, a fost înscris în competiția principală la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2023, unde a câștigat Premiul Ecumenic pentru cel mai bun film, dar și Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Ierusalim 2023.

Katharina Huber va susține miercuri 20 septembrie, de la ora 17.30, la Institutul Goethe, un masterclass, urmând ca de la ora 18.30, la cinema Union, să fie prezentat filmul său A Good Place aflat în competiția BIFF 2023 iar după, regizoarea va susține o sesiune de Q&A.

Katharina Huber, a absolvit Academia de Arte Media din Köln și a primit bursă din partea DAAD pentru a studia la Royal College of Art din Londra. La acea vreme, activitatea ei principală se concentra pe animație și pe scurtmetraj. Întoarsă la Köln, ea a continuat să lucreze ca realizatoare de film independentă. În calitate de cofondatoare a unui studio de film, a produs semi documentarul Out of the Gardens, filmat în Antarctica. Pelicula a avut premiera la FID Marseille în 2018. În 2020, scurtmetrajul The Natural Death of a Mouse (Moartea naturală a unui șoarece) a fost premiat în cadrul unor festivaluri internaționale și a primit Premiul german pentru scurtmetraj. Mai multe dintre producțiile ei au fost susținute de Film- und Medienstiftung NRW. A Good Place este primul ei film de ficțiune de lungmetraj, pe care l-a scris, produs și regizat.

Pentru mai mult detalii vizitaţi pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro.

Biletele pot fi achiziționate atât de la cinematografele partenere, cât și online de pe eventbook.ro.

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 16:55

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)

De astăzi și până duminică, pe 24 septembrie, la Cinema Union din București, precum și la Cinema Carpați din Sinaia și...

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 13:41

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi

  Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în perioada 26 septembrie – 17 octombrie...

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 12:56

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia

  Regizorul Victor Olăhuț semnează regia spectacolului „Absurd realities”, după un scenariu original, care...

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 11:50

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”

Timișoara, 30 septembrie – 1 octombrie 2023

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 10:02

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”

Katharina Huber a primit, cu acest film de debut remarcabil, Premiul pentru Regie al Secţiunii Cineasti del presente a...

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 09:10

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!

  VEZI FILM LA CINEMA! aduce publicul în sala cinematografului Astra din Brașov în perioada 18-22 septembrie...

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 05:09

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor

  Teatrul Dramaturgilor Români , instituție publică de cultură în subordinea Primăriei Municipiului...

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Teatru și film 21 Septembrie 2023, 14:25

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România

„Fără îndoială cel mai bun film al anului de până acum” - The Times

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru