Ascultă Radio România Cultural Live

Teatrul Național Radiofonic – Radio România la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, Ediția a VIII-a

11 Septembrie 2023, 15:00

Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, în perioada 14 – 24 septembrie 2023, la a VIII-a ediție a REUNIUNII TEATRELOR NAȚIONALE ROMÂNEȘTI – eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău (TNME), cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, al Institutului Cultural Român din București și Chișinău și al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Pentru al treilea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti se bucură de privilegiul Înaltului Patronaj Prezidențial acordat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis și de Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Este o mare responsabilitate pentru organizatori și un semn de încurajare pentru profesioniștii din domeniu și pentru cetățeni, că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București.

În acest an, festivalul se va desfășura sub genericul „ATÂT DE APROAPE” și îşi propune să coalizeze oamenii din Republica Moldova și din România, în jurul unei platforme culturale românești de creativitate și gândire independentă, în care sunt diseminate speranța și încrederea în valorile lumii libere și democratice, în care se construiește o atmosferă culturală prietenoasă și accesibilă fiecăruia.

„În pofida veștilor alarmante care vin din zona de război și a celor amenințătoare care vin dinspre Federația Rusă, noi continuăm să ne agățăm de speranța unei vieți libere și s-o menținem cu instrumentele artei teatrale. Sperăm să ne reîntâlnim cu pace la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, iar publicul să poată viziona/asculta spectacole valoroase prezentate de trupele teatrelor naţionale din România și Moldova, de echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, de reprezentanții Radio Moldova și, bineînțeles, de trupa teatrului gazdă” – mărturisesc organizatorii.

Evenimentul aduce aproape, atât publicului chișinăuian, cât și celor prezenți la festival, un program extins de manifestări culturale: spectacole care au fascinat lumea teatrală din România, cu distribuții și scenografii impresionante; expoziții de carte, expoziții de fotografie, conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră ale spectacolelor radiofonice, program de teatru în aer liber – în total 11 spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău și alte 38 de evenimente. Pentru prima dată, în acest an, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti va fi precedată de un showcase care va începe pe 8 septembrie cu spectacolul Romeo și Julieta; o prezentare a unui portofoliu de 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău, pentru curatori de festivaluri teatrale internaționale, pentru critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolului, din România, Italia, Israel, Spania, Suedia.

Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în programul Reuniunii, va începe cu spectacolul care deține Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022Seaside Stories de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija; regie, scenariu, univers sonor – Radu Afrim, o producție a Teatrului de Stat Constanța. Teatrele Naționale din România (Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania ”Liviu Rebreanu”) vor veni cu 14 spectacole ce vor fi prezentate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău. Programul include și cele mai interesante producții ale teatrelor din Republica Moldova (Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Cahul, Teatrul National „Eugène Ionesco” Chișinău, Teatrul Național Satiricus „I.L. Caragiale” Chișinău, Teatrul Republican „Luceafărul” Chișinău, Teatrul „Alexei Mateevici” Chișinău, Teatrul Fără Nume Chișinău). În semn de solidaritate cu cetățenii Ucrainei și de afirmare a unor idealuri comune, și în acest an, invitat de onoare va fi Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” Kiev, cu spectacolul Vrăjitoarea din Konotop, după Hryhorii Kvitka-Osnovianenko (joi, 21 septembrie).

De la prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, desfășurată în septembrie 2015, Teatrul Național Radiofonic – Radio România participă, într-o secțiune aparte, cu o serie de audiții ale spectacolelor realizate în seria „Biografii, memorii” și „Dramaturgi români contemporani”. Coordonator și inițiator al proiectului: Magda Duțu. Concept realizat împreună cu Petru Hadârcă, Director General al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău și managerul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău. De opt ani, construim împreună un program de audiții cu public și dezbateri, derulat pe întreaga perioadă a Reuniunii. Cu emoția și bucuria de a prezenta în fața participanților la Reuniune și a publicului din Chișinău, creațiile noastre radiofonice, care vorbesc despre evenimente și personalități culturale și istorice ale neamului românesc.

Anul acesta, echipa Teatrului Național Radiofonic – Radio România, va fi reprezentată de: Magda Duțu, Costin Manoliu, Andrei Miricescu, Patricia Prundea, Milica Creiniceanu.

Audițiile cu public se vor desfășura după următorul program:

 • Joi, 14 septembrie, ora 13.00 – PREMIERĂ ABSOLUTĂ – Sala Antract – TNME

Sosirea pribegilor în Chişinău / Străini în ţara lor! / Iaşul sub Cuza-Vodă / Apa curge, pietrele rămân!

Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ

de Dumitru C. Moruzi. Regia artistică: Petru Hadârcă

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

 • Sâmbătă, 16 septembrie, ora 14.00 – Sala Antract – TNME

VARA ÎN CARE MAMA A AVUT OCHII VERZI de Tatiana Ţâbuleac

Dramatizarea şi adaptarea radiofonică: Magda Duţu

Regia artistică: Diana Mihailopol

 • Duminică, 17 septembrie, ora 14.00 – Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină”

VLADIMIR GHIKA – Peregrinul catolic. Profesor de Speranţă

Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu

Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu

 • Marți, 19 septembrie, ora 14.00 – Sala Antract - TNME

CAROL şi ELISABETA – Iubire şi neatârnare

Scenariu de Liana Ceterchi, după corespondenţa perechii regale Regele Carol I şi Regina Elisabeta

Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu.

Regia artistică: Liana Ceterchi

 • Joi, 21 septembrie, ora 14.00 – Sala Antract – TNME

LACRIMI DE SÂNGE de Ion-Costin Manoliu

Regia artistică: Gavriil Pinte

 • Vineri, 22 septembrie, ora 14.00 – Sala Antract – TNME

Între lumi / Răzvrătitul / Căutări

Scenariu radiofonic de Magda Duţu, după romanul

LUMEA VECHE. FAMILII DIN ROMÂNIA DE ALTĂDATĂ de Livia Davidescu

Regia artistică: Petru Hadârcă

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti şi Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău.

 • Sâmbătă, 23 septembrie, ora 14.00 – Sala Antract – TNME

LUMEA-I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORII

O biografie poetică inspirată de viaţa şi opera lui William Shakespeare, după un recital alcătuit şi rostit de Emil Boroghină

Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte

Organizatorii țin să evidențieze și alte evenimente care vor avea loc în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești:

 • Pentru prima dată au inclus în program genul de teatru stradal, în aer liber, cu spectacole nonverbale, care vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
 • O impresionantă expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, dedicată celor 400 de ani de la apariția operelor complete în ediția First Folio (colecția Emil Boroghină, actor şi regizor, director fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare” Craiova, vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare), va fi adusă de la Craiova și expusă pentru public.
 • Expoziție de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor”, dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989. Autor: Florin Ghioca.
 • În data de 15 septembrie, oamenii de teatru, cercetătorii din mediul academic și universitar vor avea o ocazie rară de a se întâlni într-o conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română (2010-2019), domnul George Volceanov, prof. univ. dr., și doamna Nicoleta Cinpoes, prof. univ., dr. în Studii Shakespeariene, Universitatea Worcester, Marea Britanie.

Programul detaliat al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău poate fi accesat pe pagina oficială a Teatrului Național „Mihai Eminescu”: www.tnme.md/rtnr/

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 16:55

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)

De astăzi și până duminică, pe 24 septembrie, la Cinema Union din București, precum și la Cinema Carpați din Sinaia și...

Astăzi începe cea de-a treia ediție Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)
Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 13:41

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi

  Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în perioada 26 septembrie – 17 octombrie...

Premieră absolută: Serial de teatru-document realizat după romanul PRIBEGI ÎN ŢARĂ RĂPITĂ de Dumitru C. Moruzi
„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 12:56

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia

  Regizorul Victor Olăhuț semnează regia spectacolului „Absurd realities”, după un scenariu original, care...

„Absurd realities” - un spectacol regizat de un român în Norvegia
Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 11:50

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”

Timișoara, 30 septembrie – 1 octombrie 2023

Program “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP”
Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 10:02

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”

Katharina Huber a primit, cu acest film de debut remarcabil, Premiul pentru Regie al Secţiunii Cineasti del presente a...

Katharina Huber: ”Dragostea mea pentru radio a început încă din copilărie, când aparatul de radio era cel care mă trezea dimineața să merg la școală”
VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 09:10

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!

  VEZI FILM LA CINEMA! aduce publicul în sala cinematografului Astra din Brașov în perioada 18-22 septembrie...

VEZI FILM … la Cinema Astra Brașov!
Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Teatru și film 22 Septembrie 2023, 05:09

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor

  Teatrul Dramaturgilor Români , instituție publică de cultură în subordinea Primăriei Municipiului...

Teatrul Dramaturgilor Români anunță premiera spectacolului PLICUL, în regia lui Dan Tudor
Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Teatru și film 21 Septembrie 2023, 14:25

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România

„Fără îndoială cel mai bun film al anului de până acum” - The Times

Past Lives/Din alte vieți, cel mai bun film al anului de până acum, rulează în cinematografele din România
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
16:00 - 18:00
APLAUZE PENTRU FOLCLOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru