Ascultă Radio România Cultural Live

Un dialog esențial despre șansa teatrului de a se redescoperi, cu regizorii Carmen Lidia Vidu, Thaddeus Phillips și Radu Nica, în ediția de iarnă a „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”

14 Februarie 2022, 11:03

Cum poate ieși teatrul din propriile tipare, într-o perioadă în care cu toții suntem nevoiți să ne redefinim modul de a fi? Criticul de teatru Octavian Saiu îi are ca invitați pe regizorii Carmen Lidia Vidu, Thaddeus Phillips și Radu Nica, într-o nouă dezbatere din seria Teatrelli„Anotimpurile dialogului despre teatru”.Trei întâlniri separate, reunite sub genericul –Gradul zero al artelor spectacolului: între teatru și performance. Dialogul va fi transmis în premieră și gratuit pe pagina de Facebook Teatrelli, joi, 17 februarie, de la ora 19.30 și se va desfășura în limba română și engleză, cu subtitrare.

 

Regizorul și actorul Thaddeus Phillips, originar din Denver (Colorado), cunoscut pentru spectacolele sale mereu surprinzătoare, alături de doi dintre cei mai inovatori regizori români ai momentului, Carmen Lidia Vidu (câștigătoarea premiului UNITER pentru cea mai bună regie în 2021) și Radu Nica, se întâlnesc cu Octavian Saiu într-o ediție de iarnă a „Anotimpurilor dialogului despre teatru”, pentru a discuta despre șansa artelor performative de a se redescoperi, de a se înnoi, de a ieși din propriile tipare.

 

Protagoniști vor fi trei artiști care, prin neliniștile lor, au încercat să punăși scena, și lumea sub semnul întrebării. Carmen Lidia Vidu a semnat un spectacol manifest despre memoria culturală și traumatică a Revoluției din 1989. Radu Alexandru Nica a refuzat să capituleze în fața izolării și a generat un experiment artistic dedicat tocmai condiției de a fi singur. Thaddeus Phillips a inventat o nouă poetică a interactivității ludice, generată, paradoxal, pe ecranul unui computer. Despre nevoia de a găsi răspunsuri și curajul de a le căuta în afara convențiilor, adică despre gradul zero al teatralității, va fi vorba în această nouă ediție a dialogurilor noastre neîntrerupte.” – explică Octavian Saiu, gazda „Anotimpurilor dialogului despre teatru”.

Trei dialoguri separate, reunite sub același generic, care abordează teme legate de efectele pandemiei asupra creativității, aducând în lumina reflectoarelor patru montări curajoase născute în această perioadă, patru producții ce pot fi numite performative mai mult – și mai potrivit – decât teatrale: „Jurnal de România. 1989” (regia: Carmen Lidia Vidu, o producție TNB), „Zoo Motel” și „Zoo Mundo” (regia: Thaddeus Phillips), precum și „Pool (nowater)” (un proiect de Radu Nica, Andu Dumitrescu și Vlaicu Golcea, o producție-experiment a Teatrului Maghiar de Stat Cluj).

Dezbaterea poatefi urmărită în premieră și gratuit pe pagina de Facebook Teatrelli, joi, 17 februarie, cu începere de la ora 19.30. Dialogul se va desfășura în română și engleză (cu subtitrare), fiind ulterior disponibil și pe site-ul Teatrelli (www.teatrelli.com).

Despre  Carmen  Lidia Vidu

Carmen Lidia Vidu este singurul regizor din România care a câștigat și GOPO, și UNITER. Pe ultimul l-a primit în anul 2021 pentru regia spectacolului „Jurnal de România. 1989”, despre istoria cu„i” mare a Revoluției, iar pe primul l-a obținut în 2015 cu filmul „O scurtă istorie Astra Film”. Este a treia regizoare din istoria teatrului românesc post-Revoluție care a câștigat un Premiu UNITER. Din 2017, colaborează, de asemenea, cu Festivalul Internațional George Enescu în calitate de regizoare multimedia.

În online, este o puternică voce feministă, un lider de opinie care vorbește despre teme socio-politice, culturale, civice, despre oamenii autentici și locurile pe care le descoperă în documentarele sale.

DespreThaddeus Phillips

Este regizor de teatro și actor, originar din Denver (Colorado), cunoscut pentru spectacolele sale inovatoare, depășind granițele stilistice și îmbrățișând o mare varietate de teme. Elementele de scenografie constituie un instrument esențial în montările sale, folosindu-se de ele pentru a construi scene complexe și imagini cinematografice impresionante, păstrând însă vie esența teatrului.  „Zoo Motel” este unul dintre cele mai recente spectacoleale sale, creat în pandemie, o producție de teatru virtual, unde „o cameră de motel obișnuită devine o lume a perspectivelor răsturnate și a magiei vizuale” (The Guardian). Recent, a avut loc și premiera celui de-al doilea spectacol interactiv, conceput pentru mediul online – „Zoo Mundo” – despre care tot „The Guardian” scrie: „o călătorie captivantă în timp și peste continente”.

Thaddeus Phillips a fostprezent la București în cadrul festCO2017, iar „Zoo Motel” a fost inclus în programul FITS 2021.

 

Despre Radu Nica

 

Radu Nica este regizor, istoric de teatro și conferențiar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. A montat pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu numeroase spectacole, printre care „Am angajat un ucigaş profesionist” (AkiKaurismäki), „Nora” (HenrikIbsen) – pentru care a obținut, în 2005, premiul pentru Debut al UNITER, „Vremea dragostei, vremea morţii” (Fritz Kater), „Balul” (după o idee a Theatre du Compagnol), „Hamlet” (W. Shakespeare) sau „Breaking the Waves” după Lars von Trier (nominalizat de UNITER la categoria Cel mai Bun Spectacol, în 2010). A colaborat, de asemenea, cu alte teatre de prim rang din România. Spectacolele sale au fost jucate pe scenele din Chicago, Liverpool, München, Gdansk, Essen, Heidelberg etc.

În 2020, alături de Andu Dumitrescu și Vlaicu Golcea, a creat – în perioada de lockdown –, primul performance teatral cinematografic online din România –„POOL (nowater)”, o producție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la Teatrelli, intitualtă Anotimpurile dialogului despre teatru, este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004,  este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 12 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatro în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”.

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și performance-uri work in progress (montările recente punând accentul pe zona de experiment, inovație, laborator de cercetare artistică), serii de dialoguri culturale și artist-talk-uri etc.

www.teatrelli.com / https://www.facebook.com/teatrelli /www.instagram.com/teatrelli/

 

Expoziția de obiecte și povești despre film CineEuroConnect, la Timișoara până pe 15 noiembrie
Teatru și film 02 Octombrie 2023, 13:07

Expoziția de obiecte și povești despre film CineEuroConnect, la Timișoara până pe 15 noiembrie

Expoziția de Obiecte și Povești - "CineEuroConnect - Collaborative Film Museum and Heritage Film Festival" s-a...

Expoziția de obiecte și povești despre film CineEuroConnect, la Timișoara până pe 15 noiembrie
Touchstone Creative prezintă în premieră, în România, musicalul  „THRILL ME: Povestea lui Leopold și a lui Loeb” la Teatrul ACT
Teatru și film 02 Octombrie 2023, 08:54

Touchstone Creative prezintă în premieră, în România, musicalul „THRILL ME: Povestea lui Leopold și a lui Loeb” la Teatrul ACT

Premiera musicalului „THRILL ME: Povestea lui Leopold și a lui Loeb” va avea loc în data de 8 octombrie...

Touchstone Creative prezintă în premieră, în România, musicalul „THRILL ME: Povestea lui Leopold și a lui Loeb” la Teatrul ACT
Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ - FITC #15
Teatru și film 02 Octombrie 2023, 06:14

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ - FITC #15

București: 7 - 14 octombrie 2023 Tema ediției: Tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii Între 7 și 14...

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ - FITC #15
Teatrul Stela Popescu din Bucureşti în turneu la Chişinău – 4 şi 5 octombrie, la Teatrul „Satiricus”
Teatru și film 01 Octombrie 2023, 05:40

Teatrul Stela Popescu din Bucureşti în turneu la Chişinău – 4 şi 5 octombrie, la Teatrul „Satiricus”

Hedwig and the Angry Inch și Femeia, eterna poveste , producţii ale Teatrului Stela Popescu, se vor juca la Chişinău pe 4 şi...

Teatrul Stela Popescu din Bucureşti în turneu la Chişinău – 4 şi 5 octombrie, la Teatrul „Satiricus”
Dincolo de ora de aur – o nouă premieră la Reactor
Teatru și film 30 Septembrie 2023, 10:27

Dincolo de ora de aur – o nouă premieră la Reactor

Avanpremieră:  4 octombrie, ora 20:00 Premieră:  5 octombrie, ora 20:00 La Reactor de creație și experiment...

Dincolo de ora de aur – o nouă premieră la Reactor
Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău împlinește 75 de ani 
Teatru și film 30 Septembrie 2023, 10:24

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău împlinește 75 de ani 

La 9 octombrie 1948, ora 19.30, gongul a bătut pentru premiera piesei „Alarma", prima reprezentație pe scena...

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău împlinește 75 de ani 
X-FEST 2023. Energic. Tânăr. Creativ. 
Teatru și film 30 Septembrie 2023, 10:19

X-FEST 2023. Energic. Tânăr. Creativ. 

  În perioada 7-15 octombrie, Teatrul EXCELSIOR organizează prima ediție a X-FEST, Festivalul Internațional de...

X-FEST 2023. Energic. Tânăr. Creativ. 
TÓTEM, laureat cu Premiul Juriului la BIFF, intră în cinema din 13 octombrie
Teatru și film 29 Septembrie 2023, 05:57

TÓTEM, laureat cu Premiul Juriului la BIFF, intră în cinema din 13 octombrie

Pe 11 octombrie va avea avanpremiera în 21 de orașe din țară.

TÓTEM, laureat cu Premiul Juriului la BIFF, intră în cinema din 13 octombrie
Ascultă live

Ascultă live

01:00 - 01:30
Vocea umană (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru