Ascultă Radio România Cultural Live

Ziua de Aur și filme noi de Nae Caranfil, Radu Jude și Adrian Sitaru la Les Films de Cannes a Bucarest

07 Octombrie 2016, 13:46

Un maraton unic cu filmele care au câștigat trofeele Palme d'Or, Leul de Aur și Ursul de Aur, precum și premierele unor filme românești de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski îi așteaptă pe iubitorii de cinema între 14 și 23 octombrie la Les Films de Cannes a Bucarest. Festivalul va avea loc la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Ziua de Aur vine pe 15 octombrie, la CinemaPRO, cu filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaționale. Maratonul începe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția. O femeie eliberată după ce a fost închisă pentru o crimă pe care nu a comis-o află că soțul a murit, iar fiul ei a dispărut. Prin ochii ei, cineastul filipinez analizează lucid o societate divizată în care domină corupția, privilegiile, complicitatea. De la 18.00, Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin și distribuit de Clorofilm, vorbește despre disperarea care împinge milioane de oameni să fugă din Africa și Orientul Mijlociu. Pentru ei, insula Lampedusa poate fi sfârșitul sau un nou început.

Teme sociale atinge și filmul laureat cu Palme d'Or, I Daniel Blake, proiectat în premieră în România pe 15 octombrie, de la 21.15, la CinemaPRO. Drama unui tâmplar britanic forțat să se confrunte cu o birocrație absurdă după ce a fost declarat inapt de muncă i-a adus lui Ken Loach al doilea Palme d'Or după The Wind that Shakes the Barley (2006). Încasările din bilete vor fi donate campaniei Auzul e un dar, nu-l ignora!, o inițiativă Televiziunii Române și a Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică care își propune să echipeze maternitățile din România cu aparatura necesară screening-ului auditiv.

La ediția de anul acesta, noile producții semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipelor. Comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, va rula vineri, 21 octombrie, de la 21.00, în prezența regizorului. Povestea actorului de teatru care navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de experți, îi are în distribuție pe Teodor Corban, Laurențiu Bănescu, Maria Obretin și Simona Arsu. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe de Voodoo Films.

Cu o lună înaintea premierei oficiale, Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, va putea fi vizionată în festival. Cinefilii au ocazia să vadă primii și Fixeur, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum și la Tokyo IFF. Drama unui jurnalist (Tudor Aaron Istodor) care-și pune la îndoială ambițiile și meseria în timp ce documentează un material despre minore exploatate sexual va ajunge în cinematografe în ianuarie 2017.

În avanpremieră va rula și Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o tragicomedie despre doi bărbați (Ion Sapdaru și Constantin Pușcașu) care, constrânși de sărăcie și lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Din Republica Moldova vine și Anișoara, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida) care a cucerit recent publicul și presa la Festivalul de la San Sebastian, în competiția New Directors, și la Filmfest München. Filmat cu actori non-profesioniști, într-un sat pitoresc de peste Prut, Anișoara este, potrivit Variety, un omagiu blând și eliberator despre prima dragoste și maturizarea unei fete.

Monica Lăzurean-Gorgan își va prezenta în avanpremieră — cu intrare liberă — Doar o răsuflare, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo, în această vară, un film despre natura profund contradictorie a iubirii în viața de familie. Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări Două lozuri (r. Paul Negoescu), comedia cu Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, dar și cele trei producții românești care au fost proiectate la Cannes 2016: Sieranevada (r. Cristi Puiu), Câini (r. Bogdan Mirică), distins cu Premiul criticii — FIPRESCI în Un Certain Regard, și Bacalaureat (r. Cristian Mungiu), câștigătorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.

***

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia Toni Erdmann, în prezența regizoarei Maren Ade. Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00. Totodată, criticii de film Pascal Merigeau (Nouvel Observateur) și Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuți critici polonezi, vor introduce și modera discuții cu invitații festivalului. La București vor sosi și regizorul francez Alain Guiraudie, cu Rester Vertical, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, The Happiest Day in the Life of Olli Maki, a câștigat Premiul Un Certain Regard și este propunerea Finlandei la Oscar, și Mehmet Can Mertoglu, distins cu Prix Revelation France 4 în Semaine de la Critique pentru Album.

***

Les Films de Cannes a Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Ediția a șaptea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București și Muzeul Național de Artă al României. Este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, SACD / Societe des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului București — ARCUB, în cadrul Programului cultural 'București — Orașul in-vizibil' 2016, Institutul Cultural Român și Goethe Institut și Ambasada Finlandei.

Les Films de Cannes a Cluj-Napoca (14-16 octombrie) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Ediția de Timișoara (21-22 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.

Ediția de Iași (28 — 29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Asociației Studenților Jurnaliști din Iași.

Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independența Film, Asociația Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD Groupe Societe Generale

Mașina oficială a festivalului: BMW

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Cez România, Apa Nova

Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Țuca Zbârcea & Asociații, UPS, Europa Cinemas, Point, UNATC 'I. L. Caragiale', Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Artă al României

Parteneri media: Europa FM, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Cărturești, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Detalii: www.filmedefestival.ro.

Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.

Pentru informații suplimentare, ne puteți scrie pe contact@filmedefestival.ro.

"Remember me - Eterna strălucire a uitării", regia Monicăi Pop, în premieră pe 15 și 29 aprilie la Teatrul Național
Teatru și film 13 Aprilie 2024, 05:23

"Remember me - Eterna strălucire a uitării", regia Monicăi Pop, în premieră pe 15 și 29 aprilie la Teatrul Național

Remember me - Eterna strălucire a uitării  își va aștepta primii spectatori în 15 și 29 aprilie, fiind...

"Remember me - Eterna strălucire a uitării", regia Monicăi Pop, în premieră pe 15 și 29 aprilie la Teatrul Național
Shakespeare Dimensions – o experiență imersivă unică în România - în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova
Teatru și film 11 Aprilie 2024, 12:29

Shakespeare Dimensions – o experiență imersivă unică în România - în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova

Anul acesta, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova aduce în premieră o experiență imersivă unică în...

Shakespeare Dimensions – o experiență imersivă unică în România - în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova
Cum va arăta următorul secol co-imaginat de copii? Din 26 aprilie, Guvernul Copiilor 2 vine în premieră în cinematografe
Teatru și film 11 Aprilie 2024, 10:36

Cum va arăta următorul secol co-imaginat de copii? Din 26 aprilie, Guvernul Copiilor 2 vine în premieră în cinematografe

Guvernul Copiilor 2 , filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă...

Cum va arăta următorul secol co-imaginat de copii? Din 26 aprilie, Guvernul Copiilor 2 vine în premieră în cinematografe
Lansare de carte și film documentar:  CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București
Teatru și film 11 Aprilie 2024, 06:58

Lansare de carte și film documentar: CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București

Dash Film și Asociația Studio Zona anunță premiera documentarului „CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor...

Lansare de carte și film documentar: CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București
Radu Gabrea și Eginald Schlattner. Film & Literatură - 17 aprilie, Goethe-Institut
Teatru și film 10 Aprilie 2024, 13:54

Radu Gabrea și Eginald Schlattner. Film & Literatură - 17 aprilie, Goethe-Institut

Goethe-Institut și Asociația Euro-Fest, în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei, pun în scenă un...

Radu Gabrea și Eginald Schlattner. Film & Literatură - 17 aprilie, Goethe-Institut
Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Premiile Gopo 2024
Teatru și film 10 Aprilie 2024, 10:39

Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Premiile Gopo 2024

„ Rodica Mandache are mult curaj să-şi privească în suflet şi în asta constă marea artă a transfigurării....

Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Premiile Gopo 2024
"Năpasta" în regia lui Marcel Țop, în premieră la Teatrul Național din București
Teatru și film 09 Aprilie 2024, 13:35

"Năpasta" în regia lui Marcel Țop, în premieră la Teatrul Național din București

Saga și odiseea unei femei puternice, la răscrucile dintre real și fantastic, între lumină și întuneric,...

"Năpasta" în regia lui Marcel Țop, în premieră la Teatrul Național din București
Prima oprire a Caravanei Docuart rămâne, în mod tradițional, în orașul Brașov
Teatru și film 09 Aprilie 2024, 08:14

Prima oprire a Caravanei Docuart rămâne, în mod tradițional, în orașul Brașov

Caravana Docuart deschide șirul proiecțiilor de primavară la ediția numărul 11 cu orașul Brașov. În 10 și 11 aprilie...

Prima oprire a Caravanei Docuart rămâne, în mod tradițional, în orașul Brașov
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 14:00
Bilet de îmbarcare
Ascultă live Radio România Cultural
13:00 - 13:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VEȘTI ȘI POVEȘTI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
13:03 - 15:00
Top 30 Brașov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru