KARACHI
2 July 2017
DOCUMENTAR: Mănăstirea Hurezi – capodoperă a artei brâncoveneşti, cel mai vast ansamblu de arhitectură medievală păstrat în Ţara Românească
5 July 2017

SEHWAN SHARIF

La o depărtare de aproximativ patru ore cu maşina de Karachi, se află Sehwan Sharif, o aşezare antică ridicată în vârful unui deal conic, ce datează de cel puţin 2.500 de ani. În prezent, oraşul a devenit celebru pentru faptul că adăposteşte mormântul unui mistic şi poet sufit, Hazrat Lal Shahbaz Qalandar, ce a trăit între 1177 – 1274. Deşi născut dintr-o familie privilegiată, Shahbaz Qalandar a renunţat la bunurile lumeşti şi a călătorit prin lume, ducând un mesaj al dialogului între musulmani şi hinduşi. Stabilit în cele din urmă în Sehwan Sharif (trăind într-un trunchi de copac la marginea oraşului), el a rămas aici până la sfârşitul zilelor. Mormântul său se află în centrul aşezării, unde în 1356 a fost construit un sanctuar (refăcut de mai multe ori de-a lungul timpului), ce a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi, comemorarea morţii sale transformându-se în fiecare an într-o celebrare spirituală a păcii dintre religii şi popoare.

* * *

Mormântul lui Hazrat Lal Shahbaz Qalandar poate fi văzut sub un baldachin de argint, într-un impresionant sanctuar cu o frumoasă cupolă aurită, acoperit cu plăcuţe de faianţă albastră. Credincioşii ce vin aici se roagă, dansează şi cântă muzică religioasă, acompaniaţi de ritmul tobelor, talgerelor şi al trâmbiţelor.

Printre numeroasele legende ce se referă la minunile înfăptuite de sfântul sufit, există una care ne spune, că provocat la un moment dat de un ascet celebru să se scalde într-o baie cu ulei încins, Hazrat Lal Shahbaz Qalandar a trecut cu succes testul. Trupul său nu a fost deloc afectat, doar haina pe care o purta, s-a înroşit într-un mod evident. De aici provine probabil şi numele de „Lal” cu care a fost denumit, ce înseamnă „rubin”.

* * *

Turiştii ce doresc să participe la ceremoniile zilnice, se pot alătura credincioşilor de dimineaţă, când se aduce un omagiu sfântului, prin lăsarea de ghirlande de flori la mormântul său, într-o atmosferă impresionantă, dominată de fumul de tămâie, beţişoare aromate aprinse şi ulei parfumat. În final, înainte de a părăsi locul, vă recomandăm să înconjuraţi sanctuarul, aceasta fiind singura metodă de a-l admira în întregime.