Bilet de îmbarcare spre… Iaşi şi apoi către Spania, la Barcelona – oraşul lui Gaudi…
2 April 2017
AUDIO – Casa Norocea de la Curtea de Argeș
4 April 2017

SPANIA: BARCELONA – ORAŞUL LUI GAUDI

Barcelona – centru administrativ al Regiunii autonome Catalonia, este cel mai important port al Spaniei, cel de-al doilea oraş ca mărime şi cel mai de seamă centru industrial şi comercial al ţării, dar şi una dintre cele mai strălucitoare metropole ale Europei, aşezarea aflându-se în prim planul arhitecturii moderne, a modei şi a designului. Un teritoriu, unde locuitorii ştiu să preţuiască şi să conserve moştenirea culturală.

Conform tradiţiei, Barcelona a fost înfiinţată în secolul III î.e.n. de către cartaginezi, iar mai apoi, oraşul a fost stăpânit de romani şi de vizigoţi. A fost cucerit de mauri şi recucerit în anul 801 de franci, sub conducerea lui Carol cel Mare, când a devenit capitala Mărcii Spaniole (Catalonia). După ce Catalonia s-a unit cu Aragonul, Barcelona s-a transformat într-un centru industrial înfloritor, ajungând în secolul XIV, să concureze cu oraşe ca Genova şi Veneţia.

* * *

Aflată într-o zonă de câmpie, Barcelona se ridică treptat din Marea Mediterană, până la apropierea de Tibidabo şi delta fertilă a râului Llobregat. Obiectivele turistice şi culturale ale sale, atrag în fiecare an o mulţime de vizitatori.

În nord-vestul Barcelonei, se găseşte vechiul Cartier pescăresc. Nu departe de port, se află Cartierul Gotic, ce reprezintă o uluitoare etalare de construcţii din piatră, printre care sunt presărate mici magazine, cafenele şi restaurante. Deşi o mare parte a arhitecturii a fost terminată între secolele XIII şi XV, mai există urme ale Civilizaţiei Romane. Tot aici se află şi impunătoarea Catedrală Sfânta Eulalia.

Deşi o mare parte a arhitecturii a fost terminată între secolele XIII şi XV, aici încă mai există urme ale civilizaţiei romane. Iar istoria ne dezvăluie că Acropola Barcelonei – cel mai înalt punct din Cartierul Gotic – a fost iniţial satul iberic Laia.

* * *

În Barcelona, o altă zonă foarte cunoscută şi îndrăgită de turişti, este Rambla (un bulevard care are câte ceva pentru toată lumea). Iniţial o albie de râu, Rambla coboară din Piaţa Cataloniei, până jos la monumentul din port al lui Cristofor Columb, continuându-se apoi cu o alee plină de pomi, până la complexul de magazine şi de vacanţă (ce include printre altele şi Acvariul). Vis-a-vis de punctul cel mai înalt al Ramblei, unde metroul oraşului iese la suprafaţă, se găseşte Cafe Zurich, un loc potrivit pentru a vă odihni câteva minute şi a servi o cafea delicioasă.

* * *

Porţiunea Ramblei de la Font de Canaletes este un punct de întâlnire foarte popular al pasionaţilor de fotbal. Următoarea zonă a Ramblei este denumită Rambla dels Estudis. Aceasta găzduieşte Palatul Moja (construit în secolul XVIII) şi Biserica Mare Dèu Betlem.

Urmează (Rambla de las Flores) mărginită de tarabe cu flori şi dominată de Palatul Virreina (o construcţie în stil Ludovic XIV, împodobită bogat cu sculpturi) şi de Piaţa Boqueria (cea mai mare piaţă în aer liber din Barcelona şi totodată unul dintre cele mai animate locuri).

Rambla de Santa Monica este ultima parte a Ramblei, ce se întinde de la Piaţa Reial (cu palmieri şi faţade din secolul XIX) până în port. Aici este situată una dintre cele mai renumite pietre de hotar ale oraşului, Monumentul lui Cristofor Columb. Acesta, realizat în anul 1888, dispune de un lift care duce vizitatorii până în vârful coloanei. Foarte aproape se află şi Muzeul Maritim, ce deţine exponate în mărime naturală sau în miniatură, hărţi maritime, documente, galioane şi instrumente de navigaţie.

* * *

Ce altceva mai putem vizita în Barcelona ? De exemplu Muzeul Naţional de Artă Catalană sau operele lui Antoni Gaudi (arhitectul care şi-a lăsat amprenta într-un mod remarcabil asupra oraşului). Dintre acestea, amintim Casa Batllo (o clădire remodelată de Gaudi), Casele Vicens şi Mila, Parcul Güell  şi desigur cel mai renumit monument catalan, Biserica Sagrada Familia. Deşi o construcţie neterminată încă, ea este deja un simbol al Barcelonei şi unul dintre obiectivele turistice dintre cele mai reprezentative din întreaga lume, pentru un oraş. Clădirea în stil neogotic a fost începută în 1882 de către Francesc P. Villar. În anul 1891 Antoni Gaudi a preluat edificiul şi a pus la cale un imens proiect cu o înălţime de peste 150 de metri (la care a lucrat până în 1926 la moartea sa). Sagrada Familia are trei faţade gigantice: faţada naşterii, a patimilor şi moartea lui Isus şi cea reprezentând slava Mântuitorului. Cele patru turle de pe fiecare faţadă îi simbolizează pe cei 12 apostoli, iar turnul de deasupra absidei pe Fecioara Maria. Turnul central (rămas neconstruit), care este închinat lui Isus, este înconjurat de patru turnuri mai mici, cu referire directă la Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Chiar dacă se află încă în construcţie, cea mai mare parte a bisericii este deschisă publicului. Aici poate fi văzut şi mormântul lui Gaudi, care practic veghează astfel la lucrarea vieţii sale.

* * *

Un alt obiectiv turistic interesant al Barcelonei, este şi Camp Nou, stadionul lui F. C. Barcelona, una dintre cele mai populare echipe de fotbal din Europa. De aici, dacă vreţi să vă relaxaţi, cel mai indicat ar fi să vă îndreptaţi spre unul dintre parcuri, mai ales că Barcelona are cu ce se mândri la acest capitol. Alegeţi Parcul Montjuic (ce se găseşte în vârful unui deal, la marginea oraşului). Poziţionarea sa oferă o privelişte încântătoare. Aici există mai multe atracţii turistice, cum ar fi grădinile, un castel, Muzeul Militar, satul olimpic al Olimpiadei din 1992 şi Fântâna Magică. Aceasta din urmă (care funcţionează încă din anul 1929, din timpul Marii Expoziţii Universale), produce un spectacol care combină culoarea, lumina şi mişcările apei, pe un acompaniament muzical.

 

* * *

 

Vorbind de Barcelona, nu putem să nu amintim şi de Parcul Ciutadella. De unde acest nume ? Ei bine, Filip al V lea a construit în această zonă o citadelă, ca răspuns la îndelungata rezistenţă a Barcelonei în asediul din anul 1714. Peste 1.000 de locuinţe au fost demolate în districtul dinspre mare, cunoscut ca Barri de la Ribera, pentru a face astfel loc fortăreţei. Într-un final, aceasta a fost însă demolată, în 1888 şi înlocuită în timp cu Parc de la Citadella. Astăzi aici este locul unde turistul găseşte pe lângă Grădina Zoologică, un muzeu de geologie precum şi o grădină botanică.