Bilet de îmbarcare spre… Iaşi şi apoi către Spania, în Granada…
9 April 2017
Mănăstirea Moldoviţa – bijuterie a spiritualităţii şi artei vechi moldoveneşti
12 April 2017

SPANIA: GRANADA – REGATUL COMORILOR ASCUNSE

 

Granada este unul dintre cele mai importante oraşe de pe harta turistică a Spaniei. Iar frumuseţea sa unică este ilustrată de inscripţia aflată pe meterezele Alhambrei, care sună aşa: „Nu este chin mai mare în astă viaţă decât cel pe care-l simte orbul în Granada.”

Demne de o atenţie deosebită, sunt mai ales minunatele moşteniri ale artei maure, Alhambra şi Grădinile Generalije, precum şi Catedrala Capilla Real (care adăposteşte mormântul monarhilor Ferdinand al II de Aragon şi Isabela I de Castilla, al fiicei lor şi soţului acesteia). În interiorul capelei, sunt păstrate coroana Isabelei şi sabia lui Ferdinand, iar în sacristie se află etalate mai multe lucruri din colecţia personală de artă a reginei, incluzând picturi flamande, spaniole şi italiene.

* * *

Granada mai merită să fie cunoscută şi dintr-o altă perspectivă, nu doar din cea istorică. Pentru aceasta, turistul trebuie să viziteze într-o seară, una dintre grotele de pe Dealul Sacromonte (unde s-a născut şi încă mai trăieşte şi astăzi flamenco), iar apoi să coboare pe străduţe întortocheate până la Albaicin (pentru a putea vedea în toată splendoarea sa, imaginea Alhambrei iluminată noaptea).

* * *

În secolul VIII, teritoriul actualei provincii Granada a fost ocupat de mauri (arabi din nordul Africii). Când în secolul al XIII lea creştinii au trecut la recucerirea părţii sudice a Peninsulei Iberice, musulmanii alungaţi şi-au găsit adăpost în Granada, capitala unui stat nou înfiinţat: Emiratul Granadei, pe care mult timp, Europa l-a privit cu admiraţie. În secolul XIV, aici a început construcţia faimoasei Alhambra, o cetate cu caracter de palat şi fortăreaţă, rămasă până în zilele noastre, una dintre cele mai remarcabile monumente ale arhitecturii maure. În trecut, vechii emiri ce au locuit în Granada, obişnuiau să caute odihna fizică şi spirituală în băile de lângă Curtea Leilor ce se află în interiorul Alhambrei. Ei se delectau admirând dansatoarele şi ascultând cântecul muzicienilor, care erau adeseori orbi. Puţine dintre lucrurile ce se petreceau în încăperile palatului, puteau fi privite de ochii muritorilor de rând.

* * *

Principala intrare în Granada, o reprezintă Poarta Elvira, construită în secolul XI, ce făcea parte din zidurile de apărare. În vechime, prin Poarta Elvirei şi-au făcut intrarea triumfală toţi invadatorii oraşului, aici au fost postate de-a lungul timpului capetele tuturor criminalilor executaţi în interiorul cetăţii şi tot pe aici au trecut şi Ferdinand şi Isabela atunci când au recucerit Granada.

Astăzi, localnicii o numesc „Arcada Elvirei”, deoarece şi-a pierdut funcţia principală, aceea de apărare.

Purtând o gravură ce datează din secolul XVII, Poarta Elvirei conduce spre strada cu acelaşi nume, faimoasă pentru magazinele sale cu antichităţi, dar şi pentru terasele unde turiştii se pot relaxa savurând o cafea dar şi servi masa. Foarte apreciate sunt aşa numitele „tapas” (o specialitate a bucătăriei spaniole, ce poate fi degustată în numeroase variante). Vinăriile specializate în vinurile andaluziene oferă şi ele o băutură specifică Granadei, numită „follaza”, un amestec de vin dulce de Malaga şi sifon.

* * *

Dintre toate obiectivele istorice şi turistice ale oraşului, merită să vă faceţi ceva mai mult timp pentru Biserica Santiago, Muzeul de Arheologie, Observatorul Astronomic, Turnurile Bermejas (cea mai veche structură defensivă a Granadei), clădirea La Lonja (destinată tranzacţiilor bancare şi comerciale), Spitalul regal (unul dintre primele edificii construite de către monarhii Ferdinand şi Isabela), Centrul de Artă Jose Guerrero, Casa Morisca del Chapiz (una dintre cele mai mari şi mai populare case maure) sau Mirador San Nicolas (un loc destul de populat), situat în punctul cel mai înalt al cartierului Albaicin, fapt pentru care oferă o privelişte de neuitat).

* * *

Râul Darro împarte vechea Granadă (situată între două coline), în: Albaicin (cartierul nordic) şi Alhambra (la sud).

Albaicin (care în 1994 a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO) este cel mai vechi cartier al Granadei, unde încă se mai regăsesc urme ale trecutului arab. Străduţele înguste, casele zugrăvite în alb şi pe alocuri mirosul de iasomie, transformă o plimbare într-o amintire de neuitat.

Ajunşi pe „Carrera del Darro”, veţi găsi mai multe monumente importante, cum ar fi Cancelaria Regală, un edificiu ridicat la sfârşitul secolului XVI, ce posedă o frumoasă faţadă în stil renascentist. La doar câţiva metri se află Biserica Sf. Ana, în interiorul căreia pot fi admirate o serie de picturi murale realizate între secolele XVI – XVII.

Continuându-ne plimbarea prin cartierul Albaicin, ajungem la El Bañuelo, baia maure, dotată cu ferestre sub formă de stea şi cu coloane decorate cu capiteluri de origine romană, arabă şi vizigotă, lăudate adesea de către poeţii mauri în scrierile lor şi apreciate în mod special pentru arhitectura deosebită, dar şi climatul excepţional ce îl ofereau.

După cum se ştie, băile au avut un rol important în societatea musulmană, fiind un loc de relaxare şi socializare, dar şi de desfăşurare a unor practici ce ţineau atât de igiena personală cât şi de ritualul religios.

* * *

În Granada obiectivele turistice şi istorice sunt deosebit de numeroase, fapt pentru care, oraşul este unul dintre principalele centre culturale spaniole. Însă turiştii iubesc aşezarea şi pentru atmosfera aparte pe care o oferă artizanii stradali, muzicanţii şi vânzătorii ambulanţi, ce dau o culoare specifică oraşului. De aici, pot fi cumpărate mai mereu, suveniruri interesante la preţuri atrăgătoare.

* * *

În cadrul marilor festivaluri ce se organizează în Granada de-a lungul anului, au loc atât reprezentaţii de balet, cât şi mici spectacole în aer liber, cu cântece, dansuri şi bineînţeles flamenco. Fiecare poate întâlni în acest loc, ceva pe gustul său.