Bilet de îmbarcare spre… Săpânţa şi apoi către Statele Unite ale Americii, la Washington D.C.
11 March 2017
WASHINGTON D. C. 1
11 March 2017

STATELE UNITE ALE AMERICII

Statele Unite ale Americii reprezintă 50 de state şi un district federal. Cât despre teritoriile unora dintre acestea, ele au fost cumpărate de la vecini sau de la alte foste puteri coloniale. Astfel, Louisiana a fost achiziţionată de la Franţa, Florida de la Spania, iar Alaska de la Rusia.

Cunoscută ca o ţară de pionierat, Statele Unite ale Americii au fost o vreme tărâmul făgăduinţei pentru oameni din întreaga lume. Generaţii de imigranţi şi-au adus aportul la cultura ţării, modelând identitatea naţională, de la alimente la muzică şi limbaj.

* * *

Primii care au cucerit Lumea Nouă au fost coloniştii din Anglia, Suedia, Franţa şi Spania. Căutătorii de aur şi de aventuri au transformat curând noua lor patrie în leagănul unei naţiuni tinere şi dinamice. După un război sângeros cu Marea Britanie, primele 13 colonii au devenit state americane independente în anul 1776.

Cu timpul, Ţările europene au fost nevoite să cedeze treptat procesiunile din America de Nord, către noul stat federal. Însă diferenţele de opinii pe tema sclaviei au dat naştere în scurt timp la disensiuni adânci. Sudul aristocratic a luat apărarea sistemului deja existent, în timp ce Nordul industrializat, liberal şi capitalist a luptat pentru abolirea sclaviei, pe care de altfel a şi obţinut-o odată cu victoria sa în Războiul de Secesiune.

* * *

Statele Unite ale Americii joacă un rol important în peisajul cultural mondial, ţara fiind renumită pentru gama largă de destinaţii turistice, ce variază de la zgârie-norii din Manhattan şi Chicago, la minunile naturale din Yellowstone sau Alaska, ori la plajele calde şi însorite din Florida, Hawai şi California de Sud.

Numită adesea „ţara tuturor posibilităţilor”, Statele Unite ale Americii merită din plin această comparaţie şi atunci când vine vorba de a călători, oraşele sale oferind vizitatorului o combinaţie multiplă, indiferent de gusturi. Astfel, iubitorilor de aer liber, relieful variat al Americii le pune la dispoziţie activităţi numeroase în munţi sau pe Mississippi (cunoscut drept cel mai mare fluviu). De asemenea, pe teritoriul american mai puteţi întâlni vegetaţie de stepă şi vegetaţie mediteraneană (în Florida şi California), dar şi deşertică (în Nevada) sau tropicală (în Hawai).

* * *

Peisajul artificial este şi el impresionant în Statele Unite ale Americii. Aici veţi găsi oraşe cu zone dens populate de zgârie-nori (cum ar fi New York cu vestitele sale Chrysler Building şi Empire State Building) ori cu o arhitectură impresionantă (gen Chicago).

* * *

Statuia Libertăţii din New York (un dar din partea Franţei oferit americanilor în 1886 pentru a sărbători 100 de ani de la independenţă), este şi ea un obiectiv foarte agreat de turişti, la fel şi Alcatraz-ul (faimoasa închisoare americană aflată pe insula cu acelaşi nume, creată pentru a ţine departe de lume criminalii încarceraţi aici). O mare căutare au şi Graceland (unde poate fi vizitată casa memorială a lui Elvis Presley), Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral (Florida) şi desigur Disneyland (cel mai mare parc tematic dedicat lumii copiilor).

* * *

Pentru iubitorii de muzică ce se află pe teritoriul america, New Orleans necesită o vizită obligatorie, pentru jazz, Cajun şi melodiile Zydeco.

Cât despre capitala Statelor Unite ale Americii, Washington D.C., aceasta este considerată de cei mai mulţi dintre cei care au văzut-o drept unul dintre cele mai frumoase oraşe americane. În plus, aici veţi întâlni o sumedenie  de repere turistice de renume mondial (cum ar fi sediul Biroului Federal de Investigaţii – FBI sau Pentagonul – sediul Departamentului Apărării şi Cartierul general al armatei Statelor Unite ale Americii), dar şi un număr impresionant de muzee. Drept pentru care, vă propun ca în timpul pe care îl avem la dispoziţie, să-i facem o vizită.