Dimensiunea științifică a artei: Selma Dragoș – Cum se adaptează la tehnologie artele și artiștii care nu o folosesc
10 June 2020
Dimensiunea științifică a artei: Nona Șerbănescu – Exprimarea artistică la frontiera cu științele costă foarte mult și implică foarte multe resurse, dar asta mi-ar plăcea cel mai mult să fac
11 June 2020

Știința 360 – 10 iunie 2020: Plantele, ca sursă de energie si instrument pentru decontaminare

Sursa foto 2 - https://www.facebook.com/UIASPIRE

Asta se va intampla iî cadrul proiectului SPIRE, „Ecosistem Regenerativ Inteligent Post-Industrial”, un proiect coordonat de Municipiul Baia Mare, într-un parteneriat din care mai fac parte  URBASOFIA, INDECO SOFT, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și Clusterul Green Energy din Covasna.

Aproape 8 hectare de terenuri contaminate din Baia Mare vor deveni, în următorii 3 ani, adevărate  „laboratoare vii” unde vor fi cultivate aceste plante, ca soluții de fitoremediere, și se va urmări modul în care acestea absorb metalele grele din sol. 

Pe baza primelor rezultate, obținute de pe aceste 8 hectare, proiectul se va extinde și în Zona Metropolitană Baia Mare, pe cele aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate, care vor fi curățate și redate utilizării publice. 

Bugetul total al proiectului este 3,264,800.50 Euro, din care finanțare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă 2,611,840.40 Euro prin programul Urban Innovative Actions (UIA – Acțiuni Urbane Inovative).https://www.facebook.com/UIASPIRE, http://spire.city/

Interviu cu Prof. dr. Roxana Vidican, decanul Facultății de Agricultură, Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinară din Cluj Napoca, partener în proiectul SPIRE – Ecosistem Regenerativ Inteligent Post-Industrial.

Sursa foto http://spire.city/