Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
22 January 2022
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
23 January 2022

Texte şi pretexte: Toate-s vechi şi noi sînt toate: familia

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu

 

Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „… Și dintr-odată în viața ta apare acea persoană care schimbă totul: persoana de care te îndrăgostești și alături de care ai vrea să trăiești toată viața – iubirea vieții tale. Din acel moment totul se resetează: relațiile cu prietenii se schimbă; cu propriii părinți intri într-o etapă nouă, pe tine însuți parcă nu te mai recunoști. Și totul pentru că ai început să iubești… Momentul acesta e ca o naștere, fiindcă nimic nu mai este la fel ca înainte, totul capătă alte dimensiuni. Ochii parcă văd altfel, toate simțurile se ascut, gîndești exagerat de subiectiv, vezi totul prin ochii persoanei iubite, începi să simți că nu-ți mai aparții și că ai face absolut orice ca ea să fie fericită.” (Părintele Vasile Ioana).

În ediţia din 22 ianuarie 2022 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să ne concentrăm atenţia, călăuziţi de Părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din apropierea Pieții Universității din București, asupra universului familial considerat dintr-un punct de vedere creştin-ortodox. Pretext al unui asemenea dialog este lucrarea scrisă de invitatul nostru, Cartea familiei. Învăţături de la Părintele Vasile Ioana, volum apărut la Editura Bookzone din Bucureşti. Fapt miraculos, Părintele Ioana, după sumedenia de fapte bune pe care le dăruieşte permanent celor în nevoie, după datoriile sale duhovniceşti şi de ordin liturgic extrem de numeroase, a găsit răgazul să se aşeze la masa de scris şi să redacteze un text plin de miez moral şi doldora de pilde ale milosteniei creştine. Fără să fie o expunere ex cathedra, acest mesaj este simplu, pornit din suflet şi nutrit de o experienţă de viaţă excepţional de densă. Într-o epocă în care instituţia familiei este sub asediu din multiple orizonturi, cu înţelegere, cu calm şi bunăvoinţă Părintele Ioana analizează natura, funcţiile, personajele şi sensurile familiei din perspectivă creştin-ortodoxă, pledând convingător pentru necesitatea şi perenitatea familiei ca loc îndumnezeit al împlinirii omeneşti. Însă poate că opinia marelui actor Horaţiu Mălăele despre Cartea familiei este cea mai persuasivă invitaţie la lectură: „Cel care, din curiozitate, interes sau smerenie, va deschide acest document excepțional al Părintelui Vasile Ioana, va avea revelația familiei creștine și a rostului ei divin și binefăcător de azi și dintotdeauna. Din această duhovnicească perspectivă, vom înțelege mai bine vorbele Sfîntului Ioan Gură de Aur: Familia este biserica de acasă”.

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre Ioan Slavici şi lord Byron.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la unul dintre marii actori de film americani, Aristotelis Savalas, cel care s-a stins la 22 ianuarie 1994. Telly Savalas a jucat în pelicule de mare valoare, precum Promontoriul groazei, Expresul groazei şi Pancho Villa. Totuşi, celebritatea i-a fost conferită de rolul principal avut într-un serial poliţist de televiziune.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale consumate pe plan internaţional .

În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu va aborda imensul scandal „Djokovici”, un eveniment întins pe două săptămîni şi care a zguduit din temelii lumea tenisului.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Mustăria şi interpretată de Marin Moraru, Dem Rădulescu şi Radu Zaharescu.

 

 

 

Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, foto Părintele Vasile Ioana (sursa: DC News), foto coperte (sursa: Editura Bookzone), foto Telly Savalas (sursa: wikipedia), foto Novak Djokovici (Sursa: wikipedia), foto Marin Moraru şi Dem Rădulescu (sursa: wikipedia) şi Radu Zaharescu (sursa: Cinemagia).