Bilet de îmbarcare spre… Horezu şi mai apoi… către Regatul Thailandei
4 February 2018
THAILANDA – KRABI
4 February 2018

THAILANDA – SURAT THANI

Dacă aveţi în plan o călătorie de vacanţă în Thailanda, vă spunem de la început, că regiunile sudice ale ţării sunt de o frumuseţe aparte. Aici veţi întâlni o natură luxuriantă şi numeroase insule ce au fost transformate în staţiuni turistice de lux. Cât despre cel mai important oraş din această zonă, acesta poate fi considerat Surat Thani (adică „Oraşul oamenilor buni” – nume ce l-a primit din partea regelui Rama al IV lea).

 

* * *

 

Surat Thani este cea mai mare provincie din sudul Thailandei şi se găseşte la o distanţă mare de capitala Bangkok, peste 600 de km. Fostă capitală regală, aşezarea se află pe malul vestic al Golfului Thailandei şi, potrivit descoperirilor arheologice, aici au locuit oameni încă din vremuri preistorice.

* * *

Mai multe insule din Golful Thailandei aparţin provinciei Surat Thani. Cea mai cunoscută este Ko Samui, a treia mare insulă a ţării, apropiată de Ko Pha Ngan (vestită pentru bogatele recifuri de corali, frecventată în mod special de iubitorii de scufundări).

Şi tot aici veţi mai găsi Rezervaţia Marină Ang Thong (un încântător arhipelag cu plaje mărginite de palmieri uriaşi, scăldate de ape limpezi), precum şi câteva parcuri naţionale, cum ar fi de exemplu Khao Sok (cumamifere exotoce, stoluri de păsări, o peşteră, cascade, o bogată floră ce cuprinde cele mai mari păduri virgine din Thailanda, familii de ferigă, lotus sau palmier alb, dar şi cu o plantă rară denumită Bua Phut).

 

* * *

 

Despre Parcul Naţional Khao Sok, trebuie să vă spunem că are şi o importanţă deosebită pentru thailandezi. Aici în anul 1993, în jurul unei perechi de stânci (Tang Nam), având la bază un frumos lac, fost împrăştiată cenuşa venerabilului Buddhadasa Bhikkhu – un filosof ascet din secolul XX, celebru pentru reinterpretarea sa inovatoare a doctrinei budiste şi a credinţelor populare thailandeze.

Buddhadasa a dezvoltat o viziune personală, care a respins identificarea religioasă specifică şi a considerat toate credinţele drept una principală. Învăţăturile sale au atras o mulţime de personalităţi din lumea întreagă, atât clerici cât şi laici. Scopul său, fiind acela de a cerceta asemănările din inima fiecăruia dintre cele mai importante religii.

* * *

În Surat Thani, cel mai bine ar fi să vă planificaţi călătoria între lunile aprilie – noiembrie. Iar dacă aveţi posibilitatea, nu rataţi Festivalul Rambutan şi Festivalul fructelor thailandeze (organizate în august) – putând admira asrfel expoziţii florale impresionante. Cu nimic mai prejos nu este nici Festivalul Chat Phra (în jurul lunii octombrie) – un eveniment religios ce marchează întoarcerea lui Buddha din cer pe pământ, care se încheie cu o cursă de bărci şi jocuri tradiţionale.

 

* * *

 

Şi să nu credeţi că Surat Thani nu dispune şi de câteva obiective culturale, pentru care merită să vă faceţi timp să le vizitaţi. Ei bine, pe lângă Muzeul Naţional, în districtul Chaiya se află Wat Phra Boromathat, o mânăstire budistă, unde poate fi văzută o pagodă datată din secolul VII.