Florin Piersic Jr.: „Din nevoia de a te simți util ca actor, inventezi noi roluri acasăˮ
20 January 2021
Sebastian Brameshuber la Scena și ecranul
21 January 2021

TIC PITIC – ZILELE SMALL SIZE


29 – 31 Ianuarie 2021

Ediția a VII-a #online

Teatrul nu ține cont de vârstă, ci de curiozitate! În perioada 29-31 ianuarie, Teatrul Ion Creangă organizează cea de-a șaptea ediție TIC PITIC – Zilele Small size, un eveniment unic în România, care celebrează teatrul dedicat celor mai tineri spectatori: copiii de la 6 luni la 6 ani, promovând beneficiile contactului cu lumea teatrului de la cele mai fragede vârste.

După șase ediții derulate în sala de spectacol, #TICPITIC propune în 2021 un nou format, #online. Adaptat pentru a veni în sprijinul părinților pe durata suspendării activităților culturale din Capitală, programul urmărește să le ofere acestora resursele necesare pentru a aduce teatrul mai aproape de cei mici, chiar din confortul pernuțelor de acasă. Astfel, timp de trei zile pagina de Facebook a Teatrului Ion Creangă se transformă într-o platformă de explorare și joacă teatrală, cu o serie de experiențe educative dedicate copiilor de vârstă mică (sub 3 ani) și de vârstă preșcolară (3-6 ani), dar și cu activități menite să provoace întreaga familie să creeze și să se joace împreună.

Pentru micuții cu vârsta sub 3 ani, programul propune un pachet de activități inspirate din universul spectacolului Pernuța somnoroasă, care va putea fi urmărit #online vineri, 29 ianuarie, la ora 17:00, într-o nouă variantă filmată pentru eveniment. Creat de Carmen Palcu și Voicu Hetel, spectacolul aduce în atenția copiilor o poveste simplă, compusă din gesturi, mișcare și imaginație: o pernuță roz și pufoasă devine un prieten numai bun de strâns în brațe, însoțindu-i pe tinerii visători printre nori, peste valuri, sau constelații din voaluri.

Pornind de la tematica spectacolului, programul include un atelier de bricolaj sub îndrumarea actriței Nicoleta Rusu, care ne va arăta cât de ușor se poate confecționa o jucărie senzorială (Creează o pernuță senzorială pentru micuțul tău), dar și o sesiune de jocuri motrice și de dezvoltare a vocabularului, susținută de actrițele Andra Mirescu și Andreea Gaica (Printre pernuțe – jocuri de explorare).

Pentru copiii cu vârsta între 3 și 6 ani, programul este structurat în jurul unuia dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul Teatrului Ion Creangă: Punguța cu doi bani, care va putea fi urmărit în premieră online, sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 10:00. Adaptat pentru scenă, dar și pentru noul format (înregistrat special pentru difuzarea online) de regizoarea Gabriela Dumitru, spectacolul reașază în actualitate povestea scrisă acum aproape 150 de ani, păstrând farmecul și umorul desprins din paginile textului original.

După vizionarea spectacolului, copiii sunt invitați să continue explorarea #online cu două ateliere inspirate din universul poveștii lui Ion Creangă. Primul dintre acestea, pregătit de actrița Maria Țăran (Joaca de-a teatrul la tine acasă: De-a Punguța cu doi bani), îmbinădistracția confecționării personajelor pe linguri de lemn cu joaca mânuirii lor pe o scenă improvizată, care poate fi realizată cu ușurință de acasă. Cel de-al doilea atelier, cu actorii Voicu Hetel și Ciprian Niculae, îi aduce la masa de bricolaj pe protagoniștii spectacolului (boierul avar și cocoșul hoinar), de data aceasta pentru a confecționa nu una, ci două pușculițe cu doi bani (Atelier Pușculița năzdrăvană).

În premieră, cea de-a șaptea ediție a Zilelor Small size la București propune și o componentă internațională. Două activități create de artiști belgieni pot fi urmărite în cadrul programului: Umbra mea (Ma Tache), un spectacol nonverbal pentru preșcolari, susținut de Compania Ô Quel Dommage și Nani-nani (Numi-Numi), un mini-concert pentru bebeluși, produs de Compania Klankennest sau Cuibul cu sunete. Prin formatele propuse (nonverbal/muzical), care transcend barierele culturale, cele două activități pot fi apreciate de micuții spectatori indiferent de limba pe care aceștia o vorbesc sau de locul de unde urmăresc programul.

Programul este completat de o întâlnire pentru părinți, prilejuită de contextul actual (Întâlnire #online: Efectele pandemiei asupra copiilor), care a reașezat sub semnul incertitudinii nu doar sfera vieții profesionale, ci și viața personală a adulților. Iar pentru părinți, cei care au sarcina de a-i educa și ghida pe copii, gestionarea efectelor pandemiei poate fi dificilă. Despre cum putem reuși să navigăm cu bine în această perioadă solicitantă vom afla online, alături de psihologul și psihoterapeutul Lorena Diaconescu și de actrițele Teatrului Ion Creangă, Carmen Palcu și Julieana Drăghici, care vor împărtăși din experiențele lor ca părinți și artiști.

Exclusiv pe Facebook.com/TeatrulIonCreanga

Află mai multe pe www.teatrulioncreanga.ro sau FB.com/TeatrulIonCreanga.


Organizate anual în ultimul weekend din luna ianuarie,
Zilele Small size propun o paletă variată de spectacole și activități pentru copii cu vârsta între 6 luni și 6 ani. Conceptul este implementat la nivel mondial de teatre din numeroase țări, printre care Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Camerun, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Israel, Irlanda, Italia, Lituania, Mexic, Mongolia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.