Actrița Alexandrina Halic la Radio România Cultural
9 November 2016
ArtCineClub la Muzeul ASTRA
9 November 2016

‘Transterrados’. 75 de ani de exil: spanioli în cinematografia mexicană

10—12 noiembrie 2016

Instituto Cervantes, Sala Auditorium (Bd. Regina Elisabeta 38)

Odată cu sfârșitul Războiului Civil din Spania, are loc un proces masiv de emigrare a spaniolilor către diferite locuri din lume, un proces care, de altfel, este definitoriu în ceea ce privește identitatea spaniolă pentru secolul XX. Mexic a fost unul dintre statele care a primit cu multă generozitate un număr foarte mare de imigranți spanioli care au trăit ceea ce filosoful Jose Gaos, el însuși exilat și trăitor în Mexic din 1938, a descris ca ‘transterrados, adică persoane care trebuie să-și lase țara de origine și să meargă pe meleaguri străine, dar care le sunt familiare și pe care ajung să le simtă ca pe propria lor patrie.

Cineaștii spanioli ajung în Mexic într-un momento de aur pentru cinematografia mexicană, care se afla în plin avânt, o industrie de film care-i primește cu brațele deschise, integrarea fiind deosebit de ușoară dată proximitatea de limbă și de imaginar colectiv. Alături de cinești, regăsim și un număr mare de actori, artiști în general și tehnicieni. Amintim printre cei care s-au unit producției anilor 40-50 pe Luis Bunuel, Miguel Morayta, Carlos Velo sau scenaristii Paulino Masip, Jaime Salvador, Max Aub, Julio Alejandro; muzicienii como Antonio Diaz Conde, Gustavo Pittaluga, Rodolfo Halftter, graficianul Renau, etc.

Generația următoare, fii ai celor cunoscuți drept ‘transterrados’, și-a pus și ea amprenta asupra cinematografiei mexicane, contribuind la trecerea pe care o experimentau, in fapt toate cinematografiile naționale, aceea de la un cinema clasic la noul val. Amintim aici pe Luis Alcoriya, pe Maria Luisa Elio sau Jomi Garcia Ascot.

Această serie de cinci proiecții prezentată de Instituto Cervantes din București, în colaborare cu Ambasada Mexicului în România, se bucură de sprijinul Centrul pentru Studii Mexicane al Universității Naționale Autonome din Mexic la Madrid, precum și de sprijinul Filmotecii Universitații Naționale Autonome din Mexic.

Filmele vor rula în versiune originală spaniolă, cu subtitrare în engleză.

Intrarea liberă, număr limitat de locuri. Rezervări: cultbuc@cervantes.es

Program

Joi, 10 noiembrie, ora 19.00

‘La barraca’ (Mexic, 1945, dramă, 110 min)

Regia: Roberto Gavaldon

Sinopsis: Familia lui Tio Barret trebuie sa-și abandoneze casa din livada valenciană fiindcă nu-și poate plăti dările către proprietar. Nea Barret, beat și furios, îl ucide pe Don Salvador și e trimis la închisoare. Casa lor este ocupată de familia Batiste care, date fiind circumstanțele ostile în care fusese părăsită casa de foștii locatari, este întâmpinată cu ostilitate de restul muncitorilor agricoli din livadă. Și dușmănia va crește în intensitate, declanșând violențe.

Vineri, 11 noiembrie, ora 18:00

‘Vertigo’ (Mexic, 1946, 82 min)

Regia: Antonio Momplet

Produccion: Clasa Films Mundiales

Sinopsis: Mercedes Mallea s-a măritat când era doar o fetișcană, a rămas văduvă de foarte tânără și foarte atrăgătoare. Cu toate acestea, decide să ducă o viațî solitară la fermă, mai ales cpă fiic aei pleca să studieze în străinătate. La mulți ani după aceea, Gabriela se întoarce acasă și îl prezintă mamei pe Arturo, viitorul ei soț. Conflictul se declanșează fiindcă între Arturo și Mercedes se naște o pasiune profundă și periculoasă. Mercedes, văzând efectele dezastruoase pe care le poate crea, începe pregătirile pentru nunta fiicei ei.

Vineri, 11 noiembrie, ora 20:00

‘Nazarin’ (Mexico, 1959, 92 min)

Regia: Luis Bunuel

Sinopsis: Părintele Nazario locuiește într-o cameră sordidă dintr-un cartier rău famat. Nu are niciun bun. Tot ce câștigă fie oferă celor saraci, fie îi este furat. La un moment dat o prostituată acuzată de crimă îi cere adăpostul. Când își dă seama că ascunzătoarea îi va fi descoperită, prostituată da foc casei, pentru a-și face pierdută urma. Nazario rămâne pe drumuri și e silit să pornească într-un adevărat pelerinaj.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=xwvla9JqUaE

Premii: 1959: Festivalul de la Cannes: Premiul Internațional. Secțiunea oficială

Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 18:00

‘Tiburoneros’ (Mexico, 1962, 100 min)

Regia: Luis Alcoriza

Produccion: Azteca Films / Producciones Matouk

Sinopsis: Pe coasta Tabasco trăiește unul dintre cei mai buni vânători de rechini. Locuiește cu amanta a cărei familia de altfel o și întreține. Dar vine un moment în care trebuie să aleagă între a rămâne acolo sau a se întoarce în capitală. Și optează pentru această a doua variantă, deși nu îi convine deloc….

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TcEMBz2IM2Y

Premii: 1963: Festivalul Mar del Plata Film

Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 20:00

‘En el balcon vacio’ (Mexico, 1961, Ficcion. 70 min)

Regia: Jomi Garcia Ascot

Sinopsis: Filmat cu un buget foarte mic și cu o cameră de 16mm, ‘En el balcon vacio’ explorează Războiul Civil din Spania prin ochii unei copile: Gabriela, acum adultă și exilată în Meix, își amintește situații carea u marcat-o în toată acea etapă.

Premii: 1962: Festivalul Internațional de la Locarno (Premiul Fipresci)