Bilet de îmbarcare spre… Constanţa şi apoi către Turcia, în Antalya
16 March 2019
Bilet de îmbarcare spre… Constanţa şi apoi către Turcia, în Alanya
17 March 2019

TURCIA: ANTALYA – METROPOLA DE PE RIVIERA TURCEASCĂ

Piscuri sălbatice, cascade, păduri de un verde intens, vestigii antice şi ape de un albastru deosebit… un adevărat paradis al vacanţelor, sau altfel spus: Coasta mediteraneană a Turciei.

* * *

Turcii îşi numesc partea lor de Mediterană, „Akdeniz”, alţii, familiarizaţi cu apele sale transparente şi cu panorama spectaculoasă, preferă să-i spună „Coasta Turcoaz”. Aici se află Antalya: un oraş binecuvântat de natură, unde Marea îşi dă mâna cu Muntele. Un loc destul de mare pentru a-ţi permite să-l vizitezi în câteva zile, şi îndeajuns de încântător pentru a te face să-ţi doreşti să-l revezi.

* * *

Cei ce şi-au petrecut deja o vacanţă în Antalya, o aşezare cu peste 1 milion de locuitori, au fost impresionaţi de acest colţ de lume şi cu siguranţă s-au gândit să mai revină aici cu prima ocazie. Portul său uimitor, oraşul rustic vechi şi clima blândă ce face ca plajele sale să fie accesibile aproape tot timpul anului, au transformat Antalya într-o staţiune favorită pentru turiştii din întreaga lume. Poate şi pentru că oraşul beneficiază de 300 de zile însorite pe an, iar acest fapt a transformat Antalya într-un adevărat paradis pentru cei cărora le place înotul, sporturile acvatice (mai ales surfingul), schiatul nautic şi turismul speologic.

* * *

În Antalya, pădurile de brazi din Munţii Taurus, coboară până către apele cristaline ale mării, unde coasta este formată din stânci zimţate, peşteri şi mici golfuleţe. Şi la toate acestea, se adaugă monumentele istorice remarcabile, ce îşi aşteaptă vizitatorii în mijlocul pădurilor de brazi, de măslini şi citrice, sau chiar în plantaţiile cu avocado şi banane.

* * *

Fiind situată în mijlocul unui peisaj cu multe contraste, Antalya – cea mai renumită staţiune de vacanţă din Turcia – este un oraş frumos. Pe lângă litoralul excelent, aici veţi mai găsi un număr foarte mare de hoteluri la diferite preţuri, bulevarde umbrite de copaci, parcuri înverzite, muzee, o serie de monumente şi împrejurimi încărcate de istorie. Oraşul datează din anul 159 îen. şi a fost întemeiat de către regele Pergamonului Attal al II lea, fiind denumit după numele acestuia. Aşezarea (care a fost cucerită întâi de romani, apoi de bizantini, selgiucizi şi la urmă de otomani), este situată în golful cu acelaşi nume, între două masive ale Munţilor Taurus (care formează astfel, un zid de apărare natural).

* * *

Antalya nu înseamnă doar Mare şi Soare. Iubitorii de istorie şi arhitectură, vor găsi aici, un adevărat muzeu în aer liber. Nu ezitaţi să vă petreceţi ceva timp făcând cunoştinţă cu oraşul, mai ales că toate formele de transport urban vă înlesnesc acest lucru.

Inima oraşului este vechea citadelă Kaleiçi (frumos restaurată), alături de un port ce adăposteşte tot felul de ambarcaţiuni: de la vase de pescuit şi vaporaşe pentru croaziere de-o zi, până la cele mai luxoase iahturi. Pe chei se întâlnesc câteva restaurante în aer liber şi o multitudine de magazine cu suveniruri.

* * *

Saat Kulesi (Turnul ceasului) din Piaţa Kalekapısı, se pare că este singurul turn care a supravieţuit timpului până astăzi, dintre toate turnurile ce înconjurau cândva, citadela din Antalya.

Alături se află Tekeli Mehmet Paşa Camii (datând din secolul al XVIII-lea), una dintre cele mai frumoase moschei din Antalya, iar drept în faţă veţi găsi Yivli Minare Camii, moscheea cu celebrul ei minaret, un simbolul al locului şi cel mai vechi monument selgiucid din oraş ce datează din secolul al XIII-lea (cunoscută şi sub numele de Moscheea Alaaddin, fiind ridicată la dorinţa sultanului selgiucid Alaaddin Keykubat). Minaretul său măsoară 38 de metri. În prezent aici se află Muzeul de Etnografie, deschis publicului din anul 1974, cu expoziţii ce cuprind articole de îmbrăcăminte, tapiserii şi broderii de mare fineţe.

La doar câteva sute de metri distanţă, poate fi văzută Hadrianus Kapısı (Poarta lui Hadrian), o construcţie realizată cu ocazia sosirii împăratului în oraş, cu coloane corintene şi trei arcuri. Odată ce aţi păşit pe sub ele, vă veţi întoarce în lumea modernă a Antalyei, pe Atatürk Caddesi, un bulevard care dacă îl urmaţi, vă v-a conduce spre Karaalioğlu Park. Un loc ideal pentru o plimbare liniştită în natură. Aici veţi întâlni o serie de monumente înconjurate de grădini frumos amenajate, unde puteţi servi un ceai ori savura inegalabila cafea turcească. 

* * *

La capătul estic al parcului, se află Kesik Minare Camii (sau Moscheea Korkut), cu minaretul său tăiat (întrerupt), un monument ce atrage turiştii şi datorită poveştii sale interesante. Iniţial, aici a fost construit ca un templu roman în secolul al II-lea, care desigur nu avea nici un minaret la vremea respectivă. Bizantinii au decis modificarea lăcaşului de cult şi au ridicat o biserică pentru a o omagia pe Fecioara Maria, însă şi aceasta a fost distrusă în urma atacurilor arabe asupra aşezării, din secolul al VII-lea. Reparat şi chiar extins în secolul al IX-lea, odată cu preluarea Antalyei de către selgiucizi, lăcaşul de cult a fost transformat în moschee şi, astfel a apărut minaretul. În anul 361 ocuparea oraşului de către regele Ciprului, face ca moscheea să redevină biserică, iar în vremea lui Şehzade Korkut (fiul sultanului Baiazid al II lea) biserica s-a transformat din nou (de data aceasta definitiv) în moschee. Existenţa sa însă, avea să se încheie în urma unui incendiu, izbucnit la mijlocul secolului al XIX-lea, în urma căruia a supravieţuit doar minaretul care, înfruntând timpul, stă mândru în faţa celor ce doresc să-l vadă.

* * *

Muzeul Naţional de Arheologie din Antalya, este şi el un obiectiv pentru care merită să vă faceţi timp pentru a-i trece pragul, fiind unul dintre cele mai remarcabile muzee din lume care găzduieşte câteva dintre cele mai vechi colecţii de artă antică, dar şi numeroase vase ceramice colorate, care datează dintre anii 8500 – 5400 îen.

* * *

Dacă după o asemenea plimbare prin oraş, vă simţiţi puţin obosiţi, vă recomandăm să vă destindeţi la Antalya Aquarium, un loc unde divertismentul se îmbină în mod plăcut cu educaţia. Cu siguranţă, nu veţi regreta alegerea. Acvariul posedă unul dintre cele mai mari tunele subacvatic din lume şi un imens recif de corali creat în mod artificial, într-un decor ce include un avion de dimensiuni reale şi epave de vapoare. Puteţi alege să înotaţi alături de rechini sau pisici de mare (care nu prezintă nici un pericol), ori doar să vă informaţi despre minunata lume a apelor.

Alături, în cadrul aceluiaşi complex, se află şi Snow World, un spaţiu închis, unde ninge cu zăpadă adevărată, ce este generată pe timpul nopţii. Aici veţi întâlni igluuri, casa lui Moş Crăciun şi veţi putea servi o cafea turcească, un ceai fierbinte ori un salep (o delicioasă băutură care conţine lapte, scorţişoară şi praf de tulpină de orhidee sălbatică). Ceea ce este cu adevărat remarcabil la acest loc, este faptul că în vreme ce temperatura din exterior poate ajunge pe timpul verii la 40° C sau chiar mai mult, temperatura din interior rămâne constantă, la -5° C. Iar ca să vă bucuraţi cu adevărat de zăpada reală, veţi primi nişte haine speciale de izolare, care vă vor fi înmânate la intrare.

* * *

Şi pentru ca vacanţa pe care aţi ales să o petrceţi în Antalya să fie cât mai bogată, trebuie să ştiţi că există multe oportunităţi pentru a face excursii de o zi, în împrejurimile oraşului. Astfel, la aproximativ 10 km distanţă, în direcţia nord-est, se pot vizita cascadele Düden. Iar în Parcul Düzlerçami (la 15 km nord de Antalya), puteţi urmări comportamentul animalelor sălbatice (precum căprioarele) în mediul lor natural.