Comedia care a făcut senzație la Cannes, ‘Toni Erdmann’, deschide Les Films de Cannes a Bucarest
3 October 2016
Proiecții speciale în licee sibiene, în avanpremiera Festivalului Astra Film Junior 2016
3 October 2016

TVR difuzează în premieră ‘Wild Carpathia – Anotimpurile schimbării’, ultima parte a seriei

Duminică, 9 octombrie, de la ora 18.35, TVR 1, TVR HD și TVRi difuzează în premieră ultimă parte a seriei Wild Carpathia, un îndemn pentru protejarea zonelor rurale, a patrimoniului cultural și istoric, a biodiversității din România.

Ultimul episod al seriei Wild Carpathia (Wild Carpathia — Seasons of Change, Marea Britanie, 2016) urmărește transformările peisajului din Carpați — de la ruginiul toamnei, trecând prin zăpezile iernii, până la înmugurirea de primăvară — și elogiază frumusețea fără egal a naturii, într-o lume a culorilor vii și a tradiției păstrate nealterată peste veacuri. De la sate și comunități ce prosperă grație conservării și eco-turismului la locuințe neolitice în peșteri, de la piscuri îndepărtate, îmbrăcate în zăpadă, la biserici de gheață, filmul prezintă o față nemaivăzută a României. Episodul intitulat Anotimpurile schimbării poate fi urmărit în premieră și în exclusivitate duminică, 9 octombrie, de la ora 18.35, la TVR 1, TVR HD și TVR Internațional.

Prin filmări din sălbăticie ce-ți tăie răsuflarea și interviuri emoționante cu localnici și specialiști, ultima parte a seriei Wild Carpathia trage și un semnal de alarmă în privința efectelor devastatoare ale defrișărilor ilegale din pădurile seculare românești. Episodul Anotimpurile schimbării explică, de asemenea, cum și de ce trebuie ca acestea să înceteze: ecoturismul și turismul cultural pot reprezenta viitorul pentru aceste zone, spun realizatorii filmului, dar numai dacă vom opri tăierile haotice de copaci vom putea evita distrugerea masivă a ultimei regiuni sălbatice a Europei și a neprețuitelor comori pe care le ascunde.

Seria de filme documentare Wild Carpathia cuprinde patru episoade despre minunile naturii din munții și pădurile României. Prezentatorul și poetul Charlie Ottley, care semnează și scenariul seriei, își conduce telespectatorii prin țara noastră și le dezvăluie satele tradiționale, mănăstirile, cultura autentică. Colindând România, realizatorii au descoperit zone întinse al căror peisaj a rămas neschimbat de mii de ani. De-a lungul celor patru episoade, facem cunoștință cu o gamă largă de personaje, de la ciobani, ecologiști, meșteșugari și până la altețe regale, cu toții implicați în păstrarea și conservarea ultimelor zone sălbatice din Europa. Seria surprinde fragilitatea unor ecosisteme unice, habitat al lupilor, râșilor și al celei mai numeroase populații de urși din Europa și arată de ce merită să fie conservate pentru generațiile viitoare.

‘A fost o experiență incredibilă să călătorim în România și să avem ocazia de a prezenta această țară incredibilă, cu speranța că zonele sălbatice ale Carpaților vor fi protejate — cu modalitățile de turism potrivite’, declara producătorul Alisdair Grant.

Primele părți ale seriei Wild Carpathia au fost transmise la TVR în toamna anului 2014. Ultima parte, a cărei producție a fost abia încheiată, poate fi urmărită în premieră duminică, 9 octombrie, de la 18.35, la TVR 1, TVR HD și TVR Internațional.

Camera și co-producător: Alasdair Grant

Scenariul și prezentator: Charlie Ottley

Muzica: Grigore Leșe, Bogdan Simion, Mihai Toma