Un spectacol vizual exceptional
21 November 2019
O expoziţie unitară
5 December 2019

Un cuplu de artiști din anii ‘20

Muzeul Național de Artă al României ne propune în perioada noiembrie 2019 –martie 2020  expoziția Sabin Popp și Theodora Cernat Popp, un cuplu de artiști din anii ‘20, care se poate vedea în Sălile Kretzulescu. Expoziția prezintă lucrări din patrimoniul MNAR și din colecția familiei. În realizarea evenimentului vizual a fost implicată doamna Adina Nanu, istoric de artă și nora celor doi artiști.

Sabin Popp a trăit doar 32 de ani in perioada (1896-1928) și a fost atașat în ictura sa, direcției tradiționaliste din arta românească interbelică. Opera acestuia se hrănește din arta post-bizantină având însă principii care o atașează de modernitate. Preocupat puternic de specificul național, Sabin Popp rămâne un artist definitoriu și special al perioadei sale.

Sculptorița Theodora Cernat Popp i-a supraviețuit pictorului 50 de ani (1897-1980) și a făcut parte din generaţia femeilor din România care și-a câștigat cu greu poziția în universul artistic, declarat doar al bărbaților. Lucrările de grafică și sculpturile expuse o arată ca pe o artistă plină de har, a cărei viziune este categoric, una specială.

„Prin cele mai profunde trăsături ale artei lor, Sabin şi Theodora fac parte din familia artiştilor noştri de viziune clasică; bucuria înfăţişării unor rafinate armonii de linii şi culori se exprimă în compoziţii sintetice, limpezi şi echilibrate. Temperamental, Sabin Popp a rămas ardeleanul robust şi cumpătat iubind din realitate, mai presus de orice, structura clară, certă. Theodora a avut în sculpturile ei acelaşi ţel, eliminând detaliile pentru a pune în lumină, în trăsăturile personajelor biblice sau ale rudelor sau prietenilor portretizaţi, nu expresii trecătoare ci permanenţe.” afirmă doamna Adina Nanu.

Expoziția este bogată, variată și rafinată și aduce deopotrivă pe simeze, ca și în spațiul expozițional piese care nu au mai fost văzute și care merită atenția specialiștilor, dar și pe cea a publicului interesat de artă.

Realizator Roxana Păsculescu