VACANȚĂ ÎN FM – Palatul scufundat din Istanbul
20 July 2021
VACANȚĂ ÎN FM – De la Herculaneum și ”Roma africană” până în Australia
22 July 2021

VACANȚA ÎN FM – Aterizăm pe plajă, în insula Barra din Scoția

Realizator: Dana Pitrop

Traseul de astăzi pornește din Portugalia, trece prin Scoția și Albania și se oprește în România, în județul Bihor. În plus, o posibilă destinație de pe continentul african: Mozambic.

În Portugalia vom merge în partea de nord, în cel de-al doilea mare oraș al țării, după Lisabona: orașul Porto, renumit pentru vinurile sale, dar și pentru cele 6 poduri de peste râul Douro, dintre care două poartă amprenta lui Gustave Eiffel. Celebrul inginer francez a proiectat și clădirea unei gări dintr-o țară africană: Mozambic, fostă colonie portugheză, o țară măcinată de luptele de gherilă din ultimele decenii. 

Vom ateriza apoi pe micuța insulă Barra din Arhiplegul Hebridelor. O aterizare spectaculoasă, direct pe plajă. Este singurul aeroport din lume ale cărui piste sunt marcate în nisip, iar orarul decolărilor și aterizărilor este ajustat în funcție de flux și reflux, întrucât în timpul mareelor înalte pista este acoperită cu apă.

O altă destinație de vacanță este Albania, promovată drept ”paradisul secret al Europei”. Vizităm Berat, un oraș cu arhitectură otomană bine păstrată, numit ”Orașul celor 1000 de ferestre”. În final ne oprim în România, în ”Satul celor 1000 de pivnițe”, adică în Sălacea, din județul Bihor, unde butoaiele cu vin se păstrează în grote săpate în coasta dealului, pivnițe vechi de sute de ani.