Vacanță în FM miercuri 10 august Arbori naționali: cedru (Liban), arțar (Canada), acaju (Belize)
10 August 2022
Vacanță în FM: Golfuri uimitoare: Kotor (Muntenegru), Cornul de Aur (Turcia), Ha Long (Vietnam)
12 August 2022

Vacanță în FM joi 11 august Orașe antice: Siracuza, Cartagina, Chichén Itzá  

 

Călătorim în Sicilia, Tunisia și Mexic, pentru a vizita on-air trei situri arheologice, orașe antice întemeiate de greci, fenicieni și mayași.

Pornim din Siracuza, cel mai important centru al grecilor antici din Sicilia și totodată locul unde s-a născut Arhimede. Pe lângă descoperirile sale științifice, din matematică, fizică și astronomie, savantul grec a inventat și numeroase arme de luptă, pentru a-și apăra pământul natal de invadatori. Dar și-a găsit sfârșitul chiar în timpul unui atac al romanilor asupra Siracuzei. Se spune că studia o diagramă cu cercuri, desenate în nisip, atunci când un soldat a pătruns în grădina sa. Ultimele cuvinte ale lui Arhimede ar fi fost: „Te rog, nu-mi deranja cercurile!”.

Un alt oraș puternic al Antichității a fost Cartagina, mai întâi sub conducerea lui Hannibal și, mai târziu, sub stăpânirea romanilor. Astăzi, Cartagina este o suburbie a Capitalei Tunisiei, vestigiile antice fiind răspândite pe o suprafață vastă.

În final ajungem în Mexic, pentru a admira o capodoperă mayașă: piramida lui Kukulcán din situl arheologic Chichèn Itzá, care are 365 de trepte (exact numărul zilelor din calendar). De două ori pe an, la echinocțiul de primăvară și de toamnă, piramida devine scena unei iluzii optice calculate cu mare precizie – o dovadă a nivelului foarte avansat al civilizației Maya.

Realizator: Dana Pitrop