VACANȚA ÎN FM – Epava din Zakynthos
16 August 2021
VACANȚA ÎN FM – Casa lui Marco Polo din Korčula (Croația)
18 August 2021

VACANȚA ÎN FM – Mozaicurile din Ravenna și din Madaba

Realizator: Dana Pitrop

Călătorim în două orașe renumite pentru mozaicurile bizantine pe care le dețin: Madaba (Iordania) și Ravenna (Italia). La Madaba admirăm o hartă sub formă de mozaic, cea mai veche de acest fel păstrată până în zilele noastre. Alcătuită din 2 milioane de fragmente ceramice colorate, harta ilustrează Țara Sfântă și cetatea Ierusalimului. În schimb, Ravenna se mândrește cu cele opt lăcașuri de cult din perioada creștinismului timpuriu, toate decorate cu mozaicuri foarte elaborate și toate incluse pe lista patrimoniului UNESCO.

Ne plimbăm apoi prin Mdina, fosta capitală a Maltei, un oraș cu arhitectură nobilă, elegantă, care păstrează, între zidurile vechi de sute de ani, o atmosferă atemporală.

Destinația exotică a traseului de astăzi este insula Cayo Coco din Cuba – sursă de inspirație pentru faimosul roman al lui Ernest Hemingway, ”Bătrânul și marea”.

În final, mergem pe urmele lui Eminescu, trecând Codrii de Aramă și admirând, de departe, Pădurea de Argint. Cele două arii protejate se află în Parcul Natural Vânători Neamţ, aproape de comuna Agapia.