Vacanța în FM – Iordanul – locul Botezului Domnului
6 January 2022
Ansamblul Bisericii evanghelice fortificate din Viscri – remarcabilă construcţie romanică, parte a Patrimoniului cultural mondial
12 January 2022

Vacanța în FM – O insulă din Marea Neagră poartă numele Sfântul Ioan

foto: Pixabay

vineri 7 ianuarie, ora 14:30

Bulgaria deține câteva mici insule în largul Mării Negre, cu nume de sfinți, cea mai mare fiind Sf. Ioan (Sveti Ivan). Pe această bucățică de pământ, care pe vremuri a fost un important centru creștin, arheologii au descoperit, în anul 2010, o raclă cu moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul. Racla a fost adusă într-o catedrală din Sozopol, stațiunea în dreptul căreia se află insula.

Călătorim apoi în Franța, în orașul Amiens, unde a trăit Jules Verne. Catedrala Notre Dame din Amiens adăpostește o parte din Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

O altă destinație on air este Damasc, capitala Siriei, una dintre cele mai vechi așezări locuite permanent din lume. Un oraș cu 2000 de moschei, încărcat de vestigii antice și monumente uimitoare, care se află pe Lista patrimoniului mondial în pericol, din pricina războilui civil sirian.

Ajungem și la Ushuaia, punctul de îmbarcare pentru croazierele spre Antarctica. Din acest oraș, care aparține Argentinei, a pornit în expediție, în anul 1897, vasul Belgica, la bordul căruia s-a aflat savantul și naturalistul român Emil Racoviță.

În final vorbim despre un obicei străvechi, „Udatul Ionilor”, care se păstrează în satul Tălmăcel de lângă Sibiu.

Realizator: Dana Pitrop