Vacanță în FM – Plaje spectaculoase: Navagio (Grecia), Playa del Amor (Mexic), Grenen (Danemarca)
5 August 2022
Vacanță în FM – Vacanță la băi: Baden-Baden (Germania), Karlovy Vary (Cehia) și Bath (Marea Britanie)
9 August 2022

Vacanță în FM – Pe urmele cavalerilor ioaniți: Cipru, Rodos și Malta 

Foto: wikipedia

 

În Cipru, cavalerii ioaniți au cultivat viță de vie, din care obțineau un vin dulce, de culoarea chihlimbarului, pe care l-au numit Commandaria. Denumirea s-a păstrat peste secole, Commandaria fiind astăzi vinul tradițional cipriot.

În Rodos, cavalerii au ridicat Palatul Marelui Maestru și au transformat capitala insulei într-o fortăreață, înconjurată cu ziduri groase. Dar au fost învinși în 1523 de otomanii conduși de Suleiman Magnificul.

S-au retras apoi în Malta, unde au obținut o victorie răsunătoare în fața musulmanilor, în 1565. Au rămas pe insulă aproape 300 de ani, până în 1789, când au fost alungați de Napoleon. În Malta și-au construit un oraș fortificat, pe o stâncă aridă, înconjurată din trei parți de apele Mediteranei. Orașul a fost numit Valletta, după Marele Maestru Jean de la Vallette și este astăzi un muzeu în aer liber, care concentrează sute de edificii baroce, pe o suprafață mai mică de un kilometru pătrat. Capitala Maltei este orașul cu cea mai mare densitate de monumente istorice din lume.

Realizator: Dana Pitrop