VACANȚA ÎN FM – Un lac în mijlocul deșertului
27 August 2021
VACANȚA ÎN FM: Templul Lotus (India) – Taj Mahal-ul modern
31 August 2021

VACANȚA ÎN FM: Ratnapura (Sri Lanka) – Orașul pietrelor prețioase

 

Realizator: Dana Pitrop

Pornim din Turcia, trecem prin Irlanda și Scoția, ajungem până în Sri Lanka și ne oprim într-o comună vâlceană.

În partea asiatică a Turciei vizităm Muzeul în aer liber Göreme, unde se află zeci de biserici săpate în stânci – locul de refugiu al primilor creștini.

În Irlanda pășim pe Digul Uriașului, un fel de pavaj natural în trepte format din mii de coloane uriașe de bazalt. Același tip de stânci negre se găsește și pe Insula Staffa din Scoția, de unde legenda potrivit căreia un titan ar fi construit un pod între cele două ținuturi despărțite de apele oceanului, pod din care astăzi ar fi rămas doar picioarele.

Destinația exotică a călătoriei de astăzi este insula Sri Lanka, unde se află Ratnapura, supranumit Orașul pietrelor prețioase. Cele mai mari și valoroase safire din lume provin din această țară insulară.

În final vom vorbi despre un alt fel de pietre, numite trovanți, care se găsesc în diferite zone din România, în special în Vâlcea și Buzău. Vom afla cum au apărut acești bolovani cu forme bizare, despre care circulă multe mituri – se spune că se deplasează singuri, că își măresc volumul și că ar avea puteri vindecătoare.