Vacanță în FM: Un traseu verde: Grenoble (Franța), Insula São Miguel (Portugalia) și Insula Shengshan (China)
21 June 2022
Vacanță în FM – Un traseu alb: Pueblos Blancos (Spania), Mont Blanc (Franța, Italia, Elveția) și Insula Albă (Noua Zeelandă) 
23 June 2022

Vacanță în FM – Un traseu roșu: Fortul Roșu din Delhi (India), Plaja Roșie din provincia Liaoning (China) și Rio Tinto – Râul Roșu (Spania)

Foto: wikipedia

Descoperim câteva locuri din Europa și din Asia care nu au nimic în comun, cu excepția culorii. Fortul Roșu din Delhi, fostă reședință a împăraților moguli, este un ansamblu arhitectural ce combină cu rafinament diverse tradiții – hinduse, islamice și persane. A fost ridicat de Împăratul Shah Jahan, cel care a comandat și Taj Mahal-ul. Se spune că Fortul Roșu din Delhi a fost creat după asemănarea paradisului, așa cum este descris în Coran.

Admirăm apoi Plaja Roșie din China, care nu este o întindere de nisip, cum s-ar putea crede, ci o zonă mlăștinoasă acoperită de un covor purpuriu de alge. La soare ne vom opri pe Plaja Roșie din Santorini, pentru ca în final să ajungem în sudul Spaniei, unde curge Rio Tinto, numit și râul de flăcări. Acest fir de apă traversează o zonă minieră bogată în pirită, se încarcă cu minerale care oxidează și, astfel, capătă o culoare roșiatică.  

Realizator: Dana Pitrop