Vacanță în FM – Tuneluri de vacanță: Seikan, Eurotunel, Lærdal
3 August 2022
Vacanță în FM – Plaje spectaculoase: Navagio (Grecia), Playa del Amor (Mexic), Grenen (Danemarca)
5 August 2022

Vacanță în FM – Vacanță în Egipt: Saqqara, Muntele Sinai și Abu Simbel

Foto: wikipedia

 

Călătorim în țara faraonilor, care fascinează nu doar prin templele și piramidele răspândite pe malurile Nilului, ci și prin relieful său predominant deșertic, prin tradițiile musulmane, dar și prin locurile biblice.

În Egipt se află singura dintre cele 7 minuni ale lumii antice păstrată până în prezent: Marea Piramidă din Giza, care a fost ridicată pe modelul unui edificiu similar, Piramida în trepte a lui Djoser, prima structură din lume de mari dimensiuni construită din piatră tăiată.

Ajungem și la cea mai veche mănăstire creștină din lume, locuită fără întrerupere de 17 secole: Mănăstirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai. Este locul unde se presupune că Dumnezeu i s-a revelat lui Moise sub forma Rugului Aprins. De la Muntele Sinai provine și denumirea stațiunii de pe Valea Prahovei, Sinaia.

În final, ne oprim la Marele Templu de la Abu Simbel, dedicat lui Ramses al II-lea. Este uimitoare precizia cu care constructorii antici au calculat orientarea templului față de punctele cardinale, astfel încât, de două ori pe an, razele soarelui pătrund în sanctuarul interior și iluminează chipul faraonului cioplit în stâncă.  

Realizator: Dana Pitrop