Vacanță în FM, joi 18 august – Ruta apeductelor romane: Apeductul lui Valens din Istanbul, Apeductul din Segovia și Pont du Gard din sudul Franței
18 August 2022
Vacanță în FM, luni 22 august – Palate imperiale: Hofburg, Dolmabahçe, Orașul interzis  
22 August 2022

Vacanță în FM, vineri 19 august – Monumente dedicate unor câini devotați

Hachikō, Bobby și Balto sunt trei câini care, prin loialitatea și devotamentul lor, au impresionat o lume întreagă.

În Gara Shibuya din zona metropolitană a orașului Tokyo te întâmpină statuia lui Hachikō, un patruped din rasa Akita, care, timp de 9 ani, a urmărit călătorii coborând din vagoane, sperând că printre aceștia își va zări stăpânul. Povestea a stat la baza filmului din 2009, ”Hachi: A Dog’s Tale”, cu Richard Gere în distribuție.

Un alt câine, pe nume Bobby, din rasa Skye Terrier, a vegheat mormântul stăpânului său timp de 14 ani, până la sfârșitul propriei vieți. Bobby a devenit un simbol al orașului Edinburgh, iar localnicii nu trec pe lângă statuia sa fără să-i ofere o mângâiere. Zgarda și castronul lui Bobby stau astăzi la loc de cinste în Muzeul din Edinburgh, iar pe piatra funerară a câinelui stă scris: “Fie ca loialitatea și devotamentul lui să fie o lecție pentru noi toți!”.

În Central Park din New York te vei întâlni cu Balto, imortalizat într-o statuie de bronz. Balto este câinele pe jumătate lup, pe jumătate Husky Siberian, care, în 1925, a salvat un oraș din Alaska din calea unei epidemii de difterie.  

Realizator: Dana Pitrop