FESTIVALUL INTERNAŢIONAL de TEATRU pentru PUBLICUL TÂNĂR
29 September 2016
O nouă premieră în microstagiunea Reactor Social
29 September 2016

Zâna cu ochii mari şi Zâna prafului- două povestiri de George Sand, la Radio România Cultural

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii vă invită să ascultaţi, în premieră absolută: Zâna cu ochii mari şi Zâna prafului- două povestiri de George Sand, duminică, 9 octombrie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.  Regia artistică: Diana Mihailopol
 
Publicat la începutul anilor 30 ai veacului trecut, volumul de basme  al scriitoarei George Sand, dezvăluia lumii literare o nouă şi surprinzătoare dimensiune a unei personalităţi artistice, la fel de nonconformistă în viaţă ca şi în scris. Născută Amantine Aurore Lucille Dupin, scriitoarea care va publica sub pseudonimul George Sand, a fost o neobosită luptătoare pentru drepturile sexului frumos,  reușind   incredibila performanţă( în epocă)  de a fi cooptată în echipa de jurnalişti ai celebrei reviste pariziene   Le Figaro, în paginile căreia va publica cele dintîi compoziţii literare. Răsunătorul succes al debutului  va aduce cu sine, un an mai târziu,  editarea celui dintâi roman, intitulat Indiana, care s- a bucurat de o caldă primire din partea criticii . Dar George Sand nu s-a oprit aici, sase luni mai târziu vedea lumina tiparului un al doilea volum, Valentin, urmat, la scurt timp de lia, tom ce a provocat un imens scandal dar care a propulsat-o, rapid, pe scriitoare, pe orbita celebrităţilor literare ale vremii, numele său fiind alăturat lui  Balzac, Hugo sau Dumas. La jumătatea deceniului al patrulea al secolului XIX, George Sand  publica Consuelo, una dintre cele mai  tulburătoare poveşti de dragoste din istoria literaturii universale, urmat de apariţii de volum aproape in fiecare an si de incredibila sa autobiografie Histoire de ma vie. Aproape 180 de titluri de volum, nenumărate articole în presă şi aproximativ 40000 de scrisori, – alcătuiesc o operă literară impresionantă, care  stă mărturie , peste veacuri,  unui spirit avangardist, extrem de liber dar și al unui unui efort literar zilnic , de peste 8 ore, chiar şi în anii senectuţii.  
 
Basmele  pe care George Sand le-a născocit ,mai întâi  pentru nepoții săi, au văzut lumina tiparului sub titlulPoveștile bunicii, multe dintre acestea rămânănd necunoscute publicului din România. Este si cazul paginilor din  Zâna cu ochii mari şi Zâna prafului– care cunosc acum prima  versiune românească, graţie scriitorului şi omului de radio Sanda Socoliuc, care şi-a dedicat întreaga carieră descoperii unor pagini inedite   din literatura universală. Pornind de la cele două bijuterii literare,  Diana Mihailopol a creat un spectacol radiofonic ce se remarcă  prin delicateţea detaliului şi dozajul perfect al  tensiunii dramatice. Sub bagheta tinerei regizoare, jocul actorilor se desfăşoară într-un registru extrem de fragil, situat la graniţa dintre real şi imaginar: Rodica Mandache este o misterioasă guvernantă irlandeză, Crina Mureşan – o  inefabilă  Zână a prafului, Marian Lepădatu– un profesor ieşit din tipar, Camelia Andriţă– un copil curios, dornic să descopere tainele  lumii , Violeta Berbiuc– o mamă grijulie şi blândă și  Alexandrina Halic– Magicul povestitor care ne poartă prin aceste lumi de poveste.  Rafinatul decor sonor, construit de Patricia Prundea- regizor muzical și de ing. Mirela Georgescu- regizor tehnic,  dăruiește personajelor  atmosfera magică  a mult visatului tărâm, pe care îl putem întrezări și noi, ascultând cele două povestiri,  dar numai dacă ținem ochii închiși și  sufletul deschis, pentru că eroii poveștilor nu pot fi văzuți , limpede,  decât cu inima.
 
Spectacolul Zâna cu ochii mari şi Zâna prafului- două povestiri de George Sand, va putea fi ascultat, în avanpremieră, luni, 3 octombrie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, în prezenţa actorilor din distribuţie, a oamenilor de teatru, jurnalistilor şi a publicului iubitor al fenomenului. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte: Irina Soare-redactor și coordonator de proiect, Mirela Anton- regia de montaj şi Janina Dicu- regizor de studio.