Bilet de îmbarcare spre… Băile Herculane şi apoi către Statele Unite ale Americii, la Washington D.C.
23 July 2017
Bilet de îmbarcare spre… Băile Herculane şi apoi către Arabia Saudită, la Dammam…
29 July 2017

Zhangye National Geopark -Munții curcubeu ai Chinei

Datorită striațiilor de sedimente colorate, Parcul Național mai este cunoscut și ca ”o adevărată desfătare a ochiului a orașului Zhangye”. Zona este apreciată de ochiul oricărui turist, artiștii fiind cu adevărat îndrăgostiți de această capodoperă a naturii care se revelează sub ochii lor ca o pictură în ulei.

Formarea lor în timp

Structura geologică unică în lume supusă condițiilor de deșert pe termen lung, sculptarea prin îngheț-dezgheț, eroziunea vântului și a apei, a dat naștere aspectului său prezent. Combinația dintre diferențele de densitate și eroziune creează vârfuri înalte, peșteri și încăperi de piatră. Peisajul neobișnuit este alcătuit din gresie roșiatică care odată cu erodarea timpului a creat numeroase formațiuni de rocă care diferă ca aspect, culoare, textură, formă, dimensiune și model. Zona muntoasă atinge înălțimi medii, majoritatea ajungând la câteva sute de metri. Formațiunile, netede sau ascuțite, se înalță deasupra plaiurilor verzi și a câmpurilor de rapiță care le înconjoară, deosebindu-se printr-o postură grandioasă, viguroasă, de-a dreptul magnifică. Valurile de culori se întind spre orizont și încântă privirea, atât cu suplețea lor, cât și grandiozitatea cu care timpul a creat această splendoare. Formațiunile par a se fi sculptat în turnuri, castele, conuri, creaturi umane sau animale. În răcoarea dimineții, vârfurile străpung ceața și crează peisaje asemănătoare mirajului deșertic, de această dată modelate de silueta munților.

Localizare

Cea mai bună modalitate de a ajunge în Zhangye este prin Lanzhou și apoi cu trenul sau avionul până în oraș. Zhangye are un mic aeroport de aproximativ 15 km cu zboruri limitate de la Xi’an (1 zbor zilnic) și Lanzhou. Nu există zboruri directe spre Zhangye din alte orașe mari. Prețul biletului este de aproximativ 800-900 de yuani (130-145 USD). Călătoria durează o oră. Prețul biletului de tren este de 2-3 ori mai ieftin și există rute directe către Zhangye: din Beijing (18-29 ore), Xi’an (11-20 ore) și Chongqing (24-29 ore).

Zona muntoasă Danxia (denumire preluată din tipul de gresie local ”rosy cloud”) se află în provincia Gansu, în  N-V Chinei, la 30 de minute de mers cu mașina din orașul Zhangye. Există 4 platforme de vizitare a obiectivelor din Parcul Național în care se poate ajunge numai cu autobuze turistice speciale. Întreaga călătorie dureză aproximativ 2-3 ore. Fiecare platformă are ceva deosebit însă ultima, poposind pe coama munților și privind spre Qicai Shan (Muntele celor 7 culori) se pot surprinde cele mai spectaculoase imagini de răsărit și apus.

Perioada de vizitare

Cea mai bună perioadă de vizitare este din iunie până în septembrie când condițiile de vreme nu sunt extreme, iar prin jocul razelor de soare sau a ploilor scurte de vară culorile sunt foarte vii. Este necesar contactul cu un ghid care să vă îndrume și în alegerea momentelor de vizitare din zi pentru a vă bucura de cel mai frumos curcubeu stâncos.

Îmbrăcăminte

Dimineața și seara temperaturile scad brusc și se recomandă purtarea unei jachete. Eșarfa vă va proteja fața de vântul puternic, uscat și aspru care se formează pe platforme. Este recomandată încălțămintea cu talpă joasă, o pălărie și protecție solară care să vă apere de soarele puternic. În zonele Danxiei nu există magazine, așadar asigurați-vă că aveți cu dvs. resursele alimentare și de hidratare necesare.

Specialități culinare

Principalul produs alimentar din Zhangye este limitat la făină. În Guanzhou Snacks Street, care este situat pe strada Minzhu East din Zhangye, turiștii pot gusta diverse feluri de mâncare locală. Strada Snacks se deschide de obicei la ora șase dimineața și se închide la ora trei sau patru dimineața. Pe ambele părți se găsesc gustări la un preț scăzut. La cele două capete ale străzii Snacks, oamenii au ridicat o arcadă care este atât de o simplitate primitivă, cât și neconvențională, în speranța de a restabili peisajul vechiului Zhangye. Se găsește mazăre maro îndulcită cu zahăr, jeleuri și coajă de grâu, orezul în diferite combinații asortate și carnea de oaie la conservă care se mănâncă cu diverse tipuri de plante.

Alte atracții în Zhangye

Se poate vizita Marele Templu Buddha care datează de peste 1000 de ani, din timpul dinastiei Occidentale Xia. Deține în interior cea mai mare statuie a lui Buddha din China. Numai degetul Marelui Buddha poate găzdui peste noapte o persoană. Urechile statuetei sunt de 2 metri lungime și suficient de mari pentru a transporta opt persoane. Este realizată din pământ și lemn, având o lungime de 34,5 metri și o lățime de 7,5 metri.

De asemenea, Templul Mati este un alt obiectiv turistic care merită vizitat, având 500 de grote cu figurine budiste de valoare istorică și artistică.

Mai jos se găsește o mapă a Drumul Mătăsii din provincia Gansu cu obiectivele turistice din fiecare zonă.

 

Bibliografie:

  1. https://www.theguardian.com/world/gallery/2013/aug/01/rainbow-mountains-china-in-pictures
  2. http://www.chinahighlights.com/zhangye/

 

Ghițescu Patricia Monica