De Ziua Culturii Naționale, Teatrul Național Craiova ne invită în sala de spectacole la un recital Eminescu
11 January 2021
„Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)” – un spectacol-lectură despre speranță și așteptarea vindecării
13 January 2021

Ziua Culturii Naționale – 24 de ore nonstop, live, șase dramaturgi români, șapte spectacole și actorii Teatrului Național Târgu Mureș

Teatrul Național Târgu-Mureș va găzdui un maraton de spectacole-lectură (15 ianuarie, între orele 00:00 – 24:00) care constă într-o serie de spectacole-lectură din dramaturgia românească, din perioada 1865-1918, difuzate în live streaming, timp de 24 de ore fără întrerupere.

Maratonul Ro.Drama va cuprinde spectacolele „Răzvan și Vidra”, „O noapte furtunoasă”, „Năpasta”, „Vlaicu Vodă”, „Apus de soare”, „Patima roșie” și „Jocul Ielelor”. Sesiunea va consta în difuzarea live pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu, a acestui maraton de spectacole-lectură pregătit de trupa de actori ai Teatrului Național Târgu-Mureș – Compania Liviu Rebreanu împreună cu studenții de la actorie a Universității de Arte Târgu-Mureș.

De asemenea, vor fi transmise discuții pe temele majore ale textelor și a contextului istoric în care acestea au fost scrise, discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație. Nu va lipsi nici dialogul cu doi specialiști: Miruna Runcan (scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai) și Anca Hațiegan (scriitor, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, licențiată în teatrologie și doctor în filologie).

Evenimentul se va desfășura în cadrul proiectului Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural, inițiat și produs de Asociația Pentru Teatru Liviu Rebreanu.

Astfel timp de 24 de ore nonstop, live, avem șase scriitori importanți pentru istoria dramaturgiei românești, șapte texte lecturate, întreaga trupă de actori ai Teatrului Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu, studenți la actorie, regie, teatrologie a Universității de Arte Târgu-Mureș, specialiști în domeniul teatrologiei
Proiectul dedicat Zilei Culturii Române mai cuprinde o sesiune de Atitudini – corespondențe ale unor personalități ale culturii române – 13 video-uri/pastile (difuzate în perioada 16-28 ianuarie) precum și un program intitulat Dialog între generații prin care sunt realizate trei întâlniri cu șase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din România.

Link-uri utile: www.teatrunational.ro, https://www.facebook.com/tntgm, https://www.youtube.com/c/CompaniaLiviuRebreanuTNTGMa.