REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Părintele Profesor Ștefan Buchiu
18 April 2020
Dimensiunea științifică a artei – Profesorii trăsniți, în direct, pe internet – ep 2
20 April 2020

Cum se stabilește data sărbătorii Paștelui?

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, nu are o dată fixă, ea variază de la an la an și nu e aceeași pentru creștinii ortodoxi și cei catolici.

Cum se stabilește data Paștelui?

Paștele este prima duminică după prima lună plină de după 21 martie. Dacă luna plină este într-o duminică, atunci Paștele este sărăbătorit duminica următoare. 

Deși Paștele este legat din punct de vedere liturgic de începutul primăverii în emisfera nordică (echinocțiul din martie) și luna plină, data nu se bazează pe nici unul din aceste evenimente astronomice. 21 martie este data echinocțiului stabilit de Biserică, indiferent de fusul orar, pe când data echinocțiului astronomic variază între 19 și 22 martie și depinde fusul orar. Data Lunii pline pascale, folosită pentru determinarea Paștelui se bazează pe aproximări matematice după un ciclu de 19 anu, numit ciclul metonic. Uneori cele două date, cea astronomică și cea metonică pot coincide.

În anii în care echinocțiul din martie al Bisericii și datele Lunii Pline de Paști nu coincid cu datele astronomice ale acestor evenimente, poate apărea confuzia cu privire la data Paștelui. În anul 2019, de exemplu, echinocțiul s-a întâmplat pe 21 martie, iar Luna plină a fost pe 20 martie, cu o zi înainte de echinocțiul ecleziastic. Din acest motiv data Paștelui în anul 2019 a fost stabilită pentru următoarea lună plină eclesiastică, adică 18 aprilie, de aceea Paștele a fost sărbătorit în duminica imediat următoare pe 21 aprilie.

Conform ciclului metonic, Luna plină pascală se întîmplă totdeauna în perioada dintre 21 martie și 18 aprilie, ca urmare data Paștelui poate fi doar în perioada 22 martie 25 aprilie. Dar toate aceste calcule sunt valabile pentru sărbătoarea catolică a Paștelui. 

Ce se întâmplă cu data Paștelui ortodox? De ce nu corespunde cu aceea a sărbătorii catolice?

Pentru că Paștele catolic este stabilit conform calendarului Gregorian iar cel Ortoodox conform calendarului Iulian, această diferență face ca Paștele ortodox să pice în perioada 3 aprilie 10 mai.

În timp au fost propuse o serie de reforme pentru calcularea datei Paștelui. Spre exemplu în anul 1997, Conciliul Mondial al Bisericilor  a propus o ecuație de calcul bazat pe observațiile astronomice directe. Această ecuație ar rezolva diferențele de date la care se sărbătorește învierea Domnului, datorate celor două tipuri de calendare Iulian și Gregorian. Reforma a fost propusă spre omplementare pentru anul 2001 dar încă nu a fost adoptată.

Ca o curiozitate cel mai timpuriu Paște ortodox, conform calendarului Iulian, a fost sărbătorit pe 3 aprilie, ultima dată în anul 1763. Iar cel mai târziu a fost sărbătorit pe data de 8 mai în anul 1983.  

Rubrică realizată de Mihaela Ghiță

Foto: Biserica din Bungard, Punerea lui Isus in Mormant, pictor anonim, imediat după 1760, @ CIMEC 2007, fotografii realizate de Horia Mitrofan şi Mihaela Ghiţă