Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele
24 August 2020
PORTRET: Maria Montessori – prima femeie medic din Italia şi metoda sa pedagogică inovativă
31 August 2020

ANUL ȘCOLAR NU ÎNCEPE LA CABINETUL MEDICULUI DE FAMILIE. LIMITAREA INFECȚIEI CU SARS-CoV-2 o uriașă provocare a sezonului școlar 2020-2021 pentru Medicina de Familie

ANUL ȘCOLAR NU ÎNCEPE LA CABINETUL MEDICULUI DE FAMILIE

LIMITAREA INFECȚIEI CU SARS-CoV-2

o uriașă provocare a sezonului școlar 2020-2021 pentru Medicina de Familie

În contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, debutul anului școlar 2020-2021 este  o mare provocare mare nu doar pentru populație, cadre didactice și autorități, ci și pentru medicii de familie.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), la solicitarea membrilor săi, a făcut o analiză a principalelor probleme care pot să apară în această perioadă și a stabilit o serie de propuneri pentru preîntâmpinarea lor și pentru diminuarea riscurilor atât pentru profesioniști cât și pentru pacienți.

Toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale. În acest an ne confruntăm, suplimentar, cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS-CoV-2. În plus, începerea anului școlar implică o intensă activitate birocratică medicală. Se cer avize, scutiri, adeverințe, dosare medicale etc. și se aglomerează activitatea la cabinete pentru obținerea acestor acte medicale.

În consecință, SNMF prezintă o serie de măsuri specifice pentru a încerca limitarea răspândirii infecției cu SARS Cov-2 în contextul începerii anului școlar.

PROPUNERI

MĂSURI PROPUSE DE COMUNITATEA MEDICILOR DE FAMILIE

1.                 RESPONSABILIZAREA ȘI IMPLICAREA FAMILIEI

·                     Distribuirea de materiale cu informații clare, scurte și precise către părinți privind identificarea precoce a semnelor de infecții respiratorii (media, afișaj, instrucțiuni scrise oferite de școli, instruirea directă de către învățători și diriginți);

·                     Instruirea părintelui în școala, prin intermediul media, cabinete, cu privire la atitudinea de urmat: copilul va fi reținut la domiciliu chiar și la semne minore de boală și medicul de familie va fi contactat telefonic.

2.                 RENUNȚAREA LA BIROCRAȚIA SPECIFICĂ ÎNCEPUTULUI DE AN ȘCOLAR

Se renunță la eliberarea:

·         adeverințelor medicale care să ateste capacitatea copilului de a participa la orele de sport. Vor fi solicitate medicilor de familie doar adeverințe care atestă încadrarea într-o categorie scutită de efort fizic;

·         aviz epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate;

·         fișa de vaccinări;

·         adeverințe de boli cronice pentru părinți! (deși nu există această cerință în legislație, anumite școli și licee solicită astfel de documente);

·         adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate (deși este nevoie de acest document numai la intrarea într-un nou  ciclu de învățământ, unele unități școlare solicită pentru toți elevii un astfel de document,  care are doua pagini și presupune examen clinic complet pe aparate și sisteme, înregistrarea greutății, înălțimii, TA etc.)

Utilizarea mijloacelor de comunicare la distanță în situația în care școala solicită anumite documente pe care medicul de familie le eliberează, comunicare între medic de familie, școală și părinte.

De asemenea, SNMF transmite afișul pe care îl va distribui prin intermediul prefecturilor și al DSP-urilor pentru buna informare a părinților în scopul identificării primelor semne de boală.