#OrașulVulnerabil
15 January 2018
Ediţie specială a GPS-ului Cultural: Invitat special – caricaturistul Ion Barbu
15 January 2018

Ascultă 5 minute de muzică clasică revine în şcolile româneşti

Din 15 ianuarie, proiectul Radio România Muzical Ascultă 5 minute de muzică clasică revine în şcolile din România. Elevii din ciclul preuniversitar vor putea asculta şi în a doua parte a anului şcolar 2017-2018 muzica clasică selectată şi comentată de Radio România Muzical, câte două piese pe săptămână şi, de asemenea, să participe la concursul organizat pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute.

Pentru săptămâna 15-21 ianuarie, care se deschide cu Ziua Culturii Naţionale, organizatorii au pregătit două lucrări din repertoriul românesc: Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia din Suita Mihai Viteazul de Tiberiu Olah şi madrigalul La mijloc de codru des de Paul Constantinescu pe versuri de Mihai Eminescu. Până la finalul anului şcolar, sunt propuse spre audiţii şi alte lucrări din repertoriul românesc, pentru a marca sărbătorirea Centenarului Marii Unirii, dar şi interpretări de referinţă semnate de artişti români pentru marile opusuri ale muzicii clasice.

Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică se desfăşoară în şcoli din anul 2014. Proiectul facilitează apropierea copiilor faţă de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiţia concretă a materialelor puse la dispoziţie de Radio România Muzical care includ atât o lucrare muzicală, cât şi o poveste despre acea piesă muzicală. Copiii au posibilitatea de a participa şi la un concurs derulat online cu întrebări în legătură cu lucrările ascultate. În anul şcolar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată ţara au participat la Ascultă 5 minute de muzică clasică, în anul şcolar 2015-2016 la proiect au participat 145.000 de copii şi au fost organizate şi două concursuri naţionale: unul de desene inspirate de muzică, pentru elevii claselor primare, celălalt de audiţii muzicale, pentru elevii claselor gimnaziale. În anul şcolar 2016-2017, la proiect au participat 165.000 de elevi şi a fost organizată a doua ediţie a concursului naţional Ascultă 5 minute de muzică clasică.