Cărturești sărbătorește 19 ani scurt și intens cu SHORT. Festival de Proză Scurtă
4 November 2019
Radu Paraschivescu la Radio România Cultural
5 November 2019

Autobiografia lui Michael Caine – lecții dintr-o viață care bate filmul

Editura Nemira publică în colecția Yorick de arte ale spectacolului autobiografia unuia dintre cei mai șarmanți actori de la Hollywood – Michael Caine își povestește viața în volumul Arta de a asculta și alte lecții de viață, tradusă de Irina Cerchia. 

Unul dintre cei mai îndrăgiți actori de azi, Michael Caine a jucat în filme britanice clasice precum AlfieZulu sau Jaf în stil italian, dar și în producții hollywoodiene precum trilogia Cavalerul negruUn american liniștitHannah și surorile ei. A excelat în toate rolurile pe care le-a jucat, fiind răsfățatul criticilor.

Caine știe ce sacrificii cere succesul – a ajuns la apogeul carierei, deși a pornit foarte de jos. Așa cum spune chiar el: „Lucrurile mici pot duce la lucruri mari. Și dacă le faci așa cum trebuie, astrele se vor alinia când te aștepți cel mai puțin.“ Poveștile pe care le-a trăit, descrise minunat, sunt o lecție de viață pentru oricare dintre noi.

„Domnul Caine este un povestitor șarmant. Scrisul lui are o calitate rară la memorialiști: jovialitatea.“  The New York Times

„Guraliv și captivant, Caine demonstrează o înduioșătoare modestie.“ Sunday Times

„Nimeni nu are o rețetă anume pentru succes. Nimeni nu-ți poate promite bogății și faimă – și, sincer, nici nu ți-aș recomanda să le dorești. Mulți actori au idee despre acest subiect atât cât am și eu sau poate chiar mai mult. Dar dacă ți-ar plăcea să vezi cum a ajuns aici un bărbat extrem de norocos, care și-a depășit ghinionul și a dat tot ce avea mai bun, care a făcut o mulțime de greșeli, dar care a încercat să învețe din ele, făcând astfel ceea ce iubea și distrându-se grozav în tot acest timp, atunci, să-i dăm drumul!“

Sir Michael Caine a fost nominalizat la Premiile Oscar de șase ori și a câștigat de două ori: prima oară în 1986, pentru rolul din filmul Hannah și surorile ei, a doua oară în 1999 pentru rolul din Legea Pământului. A jucat în peste o sută de filme și a devenit cunoscut pentru numeroase interpretări foarte apreciate de critici, începând cu rolul din filmul Zulu din 1964 și continuând cu Dosarul IpcressRecuperatorulAlfieJaf în stil italianTicăloșii și Meditațiile Ritei, și, mai recent, Cavalerul negruE cineva acolo? și Harry Brown. A primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic în 1992, iar în 2000 a fost numit cavaler în semn de recunoaștere pentru contribuția adusă în lumea cinematografiei. E căsătorit cu Shakira de peste 45 de ani, are două fiice, trei nepoți și locuiește împreună cu soția în Londra și Surrey.