Muzeul Cotroceni marchează marți împlinirea a 150 de ani de la fondarea Dinastiei regale române
24 October 2016
Storymania – Regele Mihai I
25 October 2016

Idei in nocturna- Pagini de Istorie: Ziua Armatei, ziua Regelui. Coroana, sabie si scut!

rege-2Marti 25 octombrie 2016, ora 21.10

Redactor Dan Manolache

Ziua Armatei, ziua Regelui. Coroana, sabie si scut!

Invitati dr. Manuel Stanescu si dr. Florin Sperlea, istorici militari.

Nu se poate sa nu sa se fi intamplat, ca macar odata, intr-o seara lunga de iarna, bunicul, un unchies cu barba alba, sau chiar tata, stimulati de rege-3crivatul de-afara dar si de un ulcior cu vin fiert in care plutea neaparat o foaie de dain, adica de laur, sa nu-si dezlege ranita cu amintiri…… Dintr-o data il vedeam pe povestitor cu alti ochi: un flacau puternic, neinfricat, istet si intelept, capabil sa-l uimeasca su chiar sa-l puna in incurcatura pe insusi…..Dom’ rege-4Sergent! Prindeau chip camarazi de arme si comandanti, ne simteam si noi inclestati in luptele, purtate sau doar evocate, de la Plevna, Smardan,
Marasti, Marasesti, Oituz si mai ales la cele de la Odesa, Cotul Donului, Stalingrad sau Carei…..

rege-5Carei 25 octombrie 1944- o pagina de glorie scrisa de militarii Diviziei a 9-a Infanterie, care eliberau prin lupta ultima localitate de la granite de vest a Romaniei si anulau prin vitejia lor Dictatul de la Viena. A fost o victorie obtinuta chiar de ziua Regelui Mihai I, “Capul Armatei”.rege-6

25 octombrie a fost proclamata “ Ziua Armatei” si sarbatorita in fiecare an. Sarbatoarea Regelui a fost insa, multi ani, condamnata la uitare……In timp ce Armata Romana a continuat sa lupte in Ungaria si Cehoslovacia pana la victoria impotriva nazismului, in tara trupele erau dezarmate, ofiterii “deblocati” si multi dintre ei rege-7arestati. Cei care isi ideplinisera datoria fata de Tara, cei care ascultasera la 23 august cuvantul Regelui, devenisera un pericol pentru noua oranduire, comunista, care se instala pas cu pas sub ocrotirea baionetelor sovietice. Pentru noi normalitatea a obtinut o victorie decisiva in decembrie 1989, pentru Rege ….mai tarziu! Anii au trecut, traim alte vremuri…. “oastea cea mare” din vremea lui Stefan a devenit armata cea mica dar rege-8profesionista. Pagini memorabile au fost scrise in locuri indepartate, Afganiastan, Irak, Bosnia, Kosovo….

Nu suferim de nostalgie, batranii nostril care povesteau intamplari din armata nu erau niste razboinici ci doar niste oameni care isi facusera datoria. Ne vor lipsi totusi povestile spuse la gura sobei despre sabii si rege-10baionete stralucitoare si scuturi de nepatruns, despre moarte, glorie si frica, despre faptele de arme ale romanilor ce-l aveau , fireste, in suflet pe…..Voda!

Ne vom gandi insa cel putin odata pe ann la Armata Romaniei si ne vom omagia eroii. Nu vom uita ca ziua de 25 octombrie este si ziua ultimului nostru Suveran, singurul in viata dintre sefii de stat din vremea Celui de al doilea Razboi Mondial.

Astazi la aniversarea implinirii varstei de 95 de ani ii spunem Regelui Mihai I- “Sa ne traiesti Majestate”!!!!!!!