PORTRET: Mata Hari – prima „femeie fatală” a vremurilor moderne, o spioană închipuită ?
15 October 2019
Rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elena, mama Regelui Mihai I al României, vor fi repatriate
17 October 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – „Cum se distrau românii odinioară”

marţi 15 octombrie 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). „Cum se distrau românii odinioară”. Invitat, prof. dr. Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București Realizator, Dan Manolache.

        Cartea despre care vom vorbi, recent aparută la Editura Corint, este una care se remarcă prin ineditul subiectului, frumuseţea scriiturii, bogăţia de informaţii şi nu în ultimul rând prin modul în care realizează, fără ostentaţie, o legătură între lumea de ieri şi cea în care trăim.

       De fapt aceasta carte care, după cum menţionează autorul în prefaţă, îşi propune să coboare „cu zâmbetul pe buze în istorie” şi reuşeşte să înfăţişeze tranziţia societăţii româneşti de la o lume apăsată de greutăţi, o lume în care bucuria, în sensul în care o definim astăzi, era aproape absentă, la o alta în care apare cu încetul plăcerea de a trăi……confortul. Totul a fost posibil datorită remarcabilelor calităţi ale invitatului emisiunii noastre care este istoric, antropograf dar şi jurnalist. Să menţionăm doar că a obţinut titlul de doctor susţinând o teză din domeniul geografiei umane.

     Nimic nu este uitat în această supebă evocare a transformării societăţii româneşti în ultimele două secole. Capitolele cărţii au ca teme dezvoltarea urbană, ambientul, jocurile şi jucăriile, distracţiile muzicale şi sportive, apariţia viciului numit tutun, sincronizarea modei, importanţa refugiului familial şi enumerarea ar putea continua.

            Este o carte care se citeşte cu uşurinţă deşi îşi propune şi reuşeşte un demers extrem de dificil acela de a se construi având ca substanţă „ două tipuri de cartografieri istorice diferite. Pe de o parte avem o hartă a spaţiului, orizontală, cronologică, înregistrată de istoria clasică prin documentul scris. Pe de altă parte, există o altă hartă umană, verticală, ce intersectează cronologia şi timpul în sensuri variate. Este cea mai grea perspectivă de abordat, de definit şi de comentat, deoarece ea se referă la moduri de viaţă, comportamente, gersturi, preocupări, atitudini, traume colective, care la rândul lor au schimbat spectaculos viaţa oamenilor.” Am citat din postfaţa sugestiv intitulată „Pentru o istorie a veseliei”.

          Rezultatul la care a ajuns autorul acestei lucrări, invitatul emisiunii din această seară, domnul prof. dr. Adrian Majuru este remarcabil. Vă invităm să ne ascultaţi!

Fotografiile reproduse au fost preluate de pe site-ul Agerpres.