Azi la Radio România Cultural: Introspecții – Depresia – TelVerde depreHUB, o nouă inițiativă în lupta cu depresia
20 October 2019
Secretul – Introspecții, duminică, 27 oct. 2019, ora 18.30
25 October 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – Exilul românesc după al Doilea Război Mondial

marţi 22 octombrie 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). Exilul românesc după al Doilea Război Mondial. Invitat, dr. Mihaela Toader, cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Realizator, Dan Manolache.

      Se vor împlini în decembrie trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, evenimente care au marcat semnificativ istoria contemporană a românilor. Am consacrat de-a lungul timpului multe emisiuni României în anii comunismului. În această seară vom vorbi despre o categorie de români care, dându-şi seama că ţara noatră a intrat în orbita Kremlinului, au ales exilul.

       Ne amintim, cei mai în vârstă dintre noi, că, mulţi dintre cei care din motive politice aleseseră să părăsească ţara, deveniseră doar nişte voci care străbătând bruiajul ajungeau la noi pe undele Europei Libere sau Vocii Americii… Ani de zile ei au fost cei care vorbind liber despre comunism, dar şi despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în lumea liberă, constituiau printre singurele noastre legături cu democraţia, cu lumea normală.

      Pe parcursul emisiunii vom evoca reprezentanţii de frunte ai exilului postbelic, Regelui Mihai, generalul Nicolae Rădescu, Constantin Vişoianu, Grigore Gafencu etc, etc, vom vorbi despre importanţa oamenilor de cultură care au ales exilul dar şi oportunitatea de a se adresa prin radio românilor din ţară.

    Alte subiecte, credem interesante, vor fi:

       – Crearea Comitetului Naţional Român şi importanţa sa

  – Fondul elveţian/Fondul Kretzianu

       –  Importanţa presei exilului şi a radio „Europa Liberă” pentru românii din ţară dar şi pentru cei din exil

        – Imaginea exilului în notele informative ale Securităţii

        – Biblioteca Română din Freiburg-unicul for cultural care deţine întreaga arhivă a exilului românesc postbelic

     – Exilul românesc şi gorbaciovismul

      – Exilul politic şi declanşarea evenimentelor din Decembrie 1989- atitudine şi însemnătate.

      Va fi aşadar o emisiune despre „oameni, fapte, întâmplări” care, de departe, au influienţat starea de spirit a românilor întreţinând zeci de ani….speranţa.